EXCLUSIV: DSU propune suspendarea pentru un alt serviciu privat de ambulanţă din Capitală

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a propus suspendarea autorizaţiei de funcţionare pentru un alt serviciu privat de ambulanţă din Capitală, după ce la controalele făcute la începutul verii s-au descoperit lipsuri pe linia de asistenţă medicală de urgenţă.

Urmărește
992 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: DSU propune suspendarea pentru un alt serviciu privat de ambulanţă din Capitală

EXCLUSIV: DSU propune suspendarea pentru un alt serviciu privat de ambulanţă din Capitală

În perioada 7 mai-22 iulie 2016, inspectorii de la Direcţia Generală Management Urgenţe Medicale (DGMUM), din cadrul DSU, au făcut controale la 28 de societăţi comerciale de ambulanţă private din Bucureşti şi alte opt judeţe din ţară, au confirmat reprezentanţii DSU pentru MEDIAFAX.

În urma verificărilor, la un serviciu privat de ambulanţă din Capitală s-a propus suspendarea temporară a activităţii, pe partea de urgenţe, după ce s-au descoperit lipsuri pe linia de dotări cu aparatură de specialitate şi lipsă de cadre medicale specializate.

"În cazul unei societăţi comerciale din Bucureşti, s-a procedat la transmiterea la DSPMB ( Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti - n.r.) a raportului de inspecţie aprobat de către conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă spre analiză, monitorizare şi aplicare a prevederilor legale în vigoare în ceea priveşte măsura de suspendare temporară, parţial pentru domeniul de activitate «asistenţă medicală de urgenţă şi transport medical asistat în regim privat», pentru care serviciul privat de ambulanţă a fost autorizat potrivit autorizaţiei de funcţionare în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1) din OMS nr. 1519/2009, pentru aprobarea Normelor metodologice de autorizare a furnizorilor privaţi de servicii de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi de transport medical asistat şi transport sanitar neasistat, a serviciilor de ambulanţă judeţene şi al municipiului Bucureşti şi a serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), precum şi a modelului de autorizaţie emis de direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti", se arată într-un răspuns al DSU la solicitarea MEDIAFAX.

Resprezentanţii DSU au refuzat însă să specifice despre ce societate comercială de ambulanţă privată este vorba.

La serviciile private de ambulanţă din cele opt judeţe, respectiv Bihor, Brăila, Constanţa, Cluj, Hunedoara, Mureş, Ialomiţa, Timiş, au fost descoperite alte zeci de nereguli.

La Mureş, inspectorii DGMUM au constatat "încălcarea legislaţiei privind contractarea unui serviciu public de ambulanţă de către o clinică privată în vederea acoperirii lipsei de mijloace ale acesteia; încălcarea legislaţiei privind criteriul de repartizare/alocare a solicitărilor de transport sanitar neasistat către societăţile private de către serviciul public de ambulanţă", se mai arată în răspunsul remis MEDIAFAX.

La Constanţa, au fost descoperite nereguli în modul în care era aplicat protocolul de colaborare încheiat între serviciul privat de ambulanţă şi serviciul public de ambulanţă. Mai exact, "necorelări în ceea ce priveşte tipul de activitate pentru care serviciul privat fusese autorizat" şi prevederile stipulate în protocolul de colaborare.

"Nerespectarea prevederilor art. 2, alin.(1), lit. d) din Anexa nr. 3 la OMS nr. 2021/2008, prin nestipularea în Protocolul de colaborare încheiat între serviciul privat de ambulanţă şi serviciul public de ambulanţă a resurselor puse la dispoziţie de serviciul privat de ambulanţă şi amplasarea acestora, respectiv a resurselor umane disponibile (medici, asistenţi medicali şi ambulanţeri) precum şi a ambulanţelor din parcul auto", se notează în informarea trimisă la solicitarea MEDIAFAX.

Într-o altă situaţie, în Bucureşti, au descoperit că reprezentanţii serviciului privat de ambulanţă promovau, prin reclame, gratuitate, însă în realitate serviciile respective erau contra cost.

"Informarea eronată a populaţiei cu privire la serviciile oferite de către serviciul privat de ambulanţă şi la condiţiile de acordare, prin utilizarea unei reclame care sugerează gratuitatea serviciilor de ambulanţă, determinând informarea eronată a populaţiei cu privire la serviciile oferite, în contextul în care activitatea de consultaţii de urgenţă la domiciliu a fost prestată contra cost, în cazul unui număr de 25 solicitări cu plată, cod verde de urgenţă, efectuate în perioada ianuarie-mai 2016, beneficiarii fiind persoane fizice", informează DSU.

La începutul lunii mai, Ministerul Afacerilor Interne anunţa că DSU şi inspectorii de la Ministerul Sănătăţii au constatat abateri grave la serviciul privat de ambulanţă PULS, printre care "modificarea clasificării ambulanţelor, fără obţinerea aprobării legale în acest sens; servicii de urgenţă cu ambulanţe incomplet echipate;medicamente şi materiale sanitare cu termene de valabilitate depăşite;defibrilatoare cu baterii descărcate".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici