- Home
- Social
- (02.05.2020, 19:35)
- Raisa Humeniuc
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video EXCLUSIV | Echipa Mediafax a stat o zi într-un spital COVID, alături de bolnavi şi medici. Iată prin ce a trecut
- Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa are 48 de pacienţi infectaţi cu coronavirus, patru sunt la ATI
- Echipaţi ca de război, peste 370 de medici din linia întâi de la Spitalul din Bistriţa îndură multe în lupta cu boala
- Medic: „Este un sentiment de ură faţă de această boală, care nu stă la ce vrei tu să faci”
- Medic: “Eşti în faţa unui reflector care nu te iartă, dacă greşeşti”
- Medic: “Cu familia, vorbesc la telefon sau la balcon, ca în Romeo şi Julieta”
Urmărește
7691 afișări
Am stat o zi în zona roşie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa şi am simţit pe pielea mea prin ce trec medicii din linia întâi. Oboseala începe odată ce te echipezi ca să intri în zona COVID. Simţi că nu poţi respira. Un simplu combienzon nu este suficient pentru medicii care stau şase ore pe zi în preajma pacienţilor infectaţi.
Reporter: Trebuie să îmi pun ochelarii?
Medic: Da vă puneţi ochelarii, să fie etanş bine. Acum gluga, trageţi fermoarul până sus. Să legaţi combinezonul. Să vă daţi botoşeii jos că e contaminată zona şi mănuşile, să vă dezinfectaţi. Să vi-i puneţi în picioare. Se leagă în faţă. Acum luaţi prima pereche de mănuşi. Acum luăm halatul de unică folosinţă. Vă ajut eu să vă leg la spate. Vă puneţi şorţul impermeabil. Acum vine viziera. Vă dezinfectaţi pe mănuşi. Acum a doua pereche de mănuşi. Au rolul, fiind mult mai lungi, să ţină etanş. Acum putem zice că sunteţi echipată. O să vă mai dau o pereche de botoşei pe când o să intrăm în zonă. Sunteţi gata de a intra în zona COVID.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Nu este prea mult când spunem că medicii duc o luptă în aceste zile. Echipaţi ca de război, pe lângă faptul că tratează pacienţi, unii sunt nevoiţi să opereze aşa, ore în şir.
Reporter: Mă aflu pe secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa unde în acest moment sunt patru pacienţi infectaţi cu COVID în stare foarte gravă. Medicii au grijă de ei în permanenţă echipaţi în acest mod.
Când am intrat în secţia ATI, am simţit o atmosferă apăsătoare.
„Ne rugăm ca tratamentele pe care le-au folosit alţii să fie eficace şi să putem obţine ceea ce dorim, vindecarea pacienţilor. Vă amintiţi de primul pacient pe care l-aţi tratat de COVID? Îmi amintesc. Un bărbat de 63 de ani care avea şi un cancer hematologic şi care din păcate nu a supravieţuit. Ce simte un medic când ajunge în acest punct? Ni se rupe sufletul în noi. Este senzaţia că te baţi singur şi că indiferent ce ai face eşti prea slab în faţa sorţii şi în faţa lui Dumnezu şi e un sentiment de ură vis a vis de boala respectivă, care nu stă la ce vrei tu să faci. E o stare de stres permanentă. Eşti în faţa unui reflector care nu te iartă dacă greşeşti. Şi nu pălăteşti tu de multe ori, plăteşte pacientul. Poţi să plăteşti şi tu dacă nu eşti atent.“, a declarat Anca Moldovan, medic ATI Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.
Sub un stres continuu, medicii din linia întâi caută mereu soluţii să rămână fermi în faţa bolii.
"În medicină totul este posibil. Suntem o altă categorie conştientă, conştiincioasă şi devotată. Nu accept să ne îmbolnăvin, trebuie să ne protejăm, trebuie să acţionăm ştiinţific. Nu se poate fără curaj în aşa o situaţie.", a declarat Aurelia Medan, medic ATI Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.
Orice caz vindecat e ca un trofeu pentru medici. Iulia este unul dintre pacienţii care a scăpat de boală. Este acasă acum, dar are în continuare susţinerea medicilor.
Reporter: Bună Iulia! Ce faci? -
Iulia Stejerean, pacient vindecat: Bine, mulţumesc. Acum e o chestie psihică aşa un pic, dar încercăm să o depăşim încet, încet, cu treabă bună. În rest sunt ok.
Reporter:Pe partea de simptomalogie eşti ok, nu a mai apărut nimic în plus, aşa-i? -
Iulia Stejerean, pacient vindecat: Nu.
În spital, pacienţii infectaţi sunt vizitaţi şi examinaţi de două ori pe zi de medici.
Chiar şi după o scurtă vizită, medicul trebuie să treacă prin tot procesul de echipare şi dezechipare. De la reguli, nu se face nicio abatere.
Viaţa medicilor s-a schimbat brust de când a început epidemia. Ca să îşi protejeze familia, Laura Nat şi-a văzut fetiţa doar de două ori.
"E un subiect sensibil. În primul rând cu părinţii mei am rupt legătura, ca să zic aşa. Vorbim la telefon sau la balcon ca în Romeo şi Julieta. Tatăl meu suferă de o boală respiratoarie şi am încercat să îi menajăm. Am o fetiţă de şase ani care e plecată cu soţul meu la socrii, la ţară”, a declarat Laura Nat, medic.
Medicii nu cred că vom scăpa complet de acest virus. Va trebui să ne obişnuim cu el şi să păstrăm cu stricteţe regulile de igienă, spun ei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:11
-
astăzi, 12:34