Intervenţia a fost făcută cu ajutorul unui aparat laser ultraperformant care a permis operarea unei malfomaţii renale la un băiat de 12 ani.
„Trebuie să menţionăm că intervenţiile renale pediatrice sunt foarte rare în ţară, că echipa medicală care participă la astfel de operaţii trebuie pregătită în străinătate şi că beneficiile ulterioare pentru pacienţi sunt imense. În primul rând că scapă de durerile insuportabile, iar ulterior pot avea după o recuperare rapidă, o viaţă normală de adult”, a declarat Mihai Galinescu, medic primar chirurgie pediatrică la SJU Bacău.
Complexul de aparate pentru intervenţiile renale pediatrice cu care este dotată unitatea medicală are valoare la 450 000 euro. Cu ajutorul echipamentelor, medicii pot face „intervenţii chirurgicale endourologice, care folosesc numai orificiile şi căile naturale urinare, fără a mai fi nevoie deloc de incizii”.
Una dintre aceste intervenţii este cea de extragere a calculilor renali sau ureterali, care la copii apar, în marea majoritate a cazurilor, ca o consecinţă a unor malformaţii renale. Până în prezent, calculii au fost extraşi prin chirurgie deschisă, precizează specialiştii de la Spitalul Judeţean Bacău.