EXCLUSIV - HARTA atacurilor câinilor fără stăpân în Bucureşti. Care sunt cele mai periculoase zone din Capitală - FOTO

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a întocmit o hartă care arată care sunt zonele din Bucureşti cu cele mai multe sesizări privind incidente legate de câinii fără stăpân, toate cele şase sectoare din Capitală având însă zone cu probleme legate de animalele agresive.

Urmărește
11703 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - HARTA atacurilor câinilor fără stăpân în Bucureşti. Care sunt cele mai periculoase zone din Capitală - FOTO

EXCLUSIV - HARTA atacurilor câinilor fără stăpân în Bucureşti. Care sunt cele mai periculoase zone din Capitală (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Drumul Taberei este cartierul cu cele mai multe sesizări privind incidente legate de câinii fără stăpân, toate cele şase sectoare din Capitală având însă zone cu probleme legate de animalele agresive, conform unei hărţi întocmite de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Pe harta ASPA, obţinută de MEDIAFAX, sunt centralizate locurile unde s-au petrecut incidente cu câini fără stăpân, reclamate de cetăţeni timp de trei luni, atât telefonic, cât şi prin petiţii scrise sau online.

Analiza hărţii demonstrează că toate sectoarele Capitalei au mai multe zone în care a fost semnalată prezenţa unor câni agresivi, cele mai multe incidente reclamate venind însă din sectorul 6, mai precis din Drumul Taberei.

CLICK PE IMAGINE PENTRU A VEDEA HARTA MĂRITĂ

Majoritatea sesizărilor din sectorul 1 vizează zona cuprinsă între Calea Victoriei, Calea Plevnei şi Bulevardul Kogălniceanu, dar şi Parcul Herăstrău.

"În Parcul Herăstrău, punctele în care cetăţenii au cele mai multe probleme cu câinii fără stăpân sunt la Roată, la restaurantul Pescăruş, dar şi în Grădina Japoneză", a declarat pentru MEDIAFAX Răzvan Băncescu, coordonator de program la ASPA, care a explicat că în Capitală există foarte multe locuri fără adresă precisă pentru care au fost raportate numeroase incidente.

În sectorul 2, incidentele legate de câinii vagabonzi sunt concentrate în zona cuprinsă între Şoseaua Ştefan cel Mare, Şoseaua Colentina şi Bulevardul Lacul Tei, precum şi în Parcul Circului, zona Doamna Ghica şi strada Arhitect Grigore Ionescu.

În sectorul 3, harta incidentelor este relativ uniformă, ieşind totuşi în evidenţă, după numărul de reclamaţii, Parcul IOR şi zona cuprinsă între străzile Dristor şi Râmnicu Vâlcea.

Sectorul 4 are probleme din acest punct de vedere în special în cartierul Berceni şi în apropierea Parcului Tineretului, către Sala Polivalentă şi Orăşelul Copiilor, dar şi în interiorul parcului, pe aleile de acces.

În sectorul 5, conform datelor evidenţiate pe hartă, cele mai multe reclamaţii privind haitele de câini au vizat Calea Rahovei, Bulevardul Mihai Sebastian, zona 13 Septembrie (în jurul magazinului Prosper) şi Mărgeanului.

În sectorul 6, Drumul Taberei nu este singura zonă din care au venit sesizări.

"Pe câteva sute de metri din bulevardul Drumul Taberei se concentrează 70 la sută din agesiunile înregistrate în tot sectorul 6, însă nu trebuie neglijate nici zona Crângaşi şi Bulervadul Iuliu Maniu", a precizat coordonatorul de proiect al ASPA.

Alte zone din sectorul 6 de unde au venit numeroase reclamaţii sunt Pasajul Lujerului, Gorjului şi Bulevardul Uverturii.

Potrivit lui Răzvan Băncescu, harta incidentelor reclamate de bucureşteni este refăcută periodic şi reprezintă instrumentul după care se va lucra în proiectul privind rezolvarea problemei câinilor fără stăpân din Bucureşti.

Într-o primă etapă, cu ajutorul acestei hărţi vor fi alese zonele în care poliţiştii comunitari vor da amenzi dacă prevederea privind sancţionarea celor care hrănesc câinii fără stăpân va fi aprobată de consilierii municipali.

"Nu urmărim să amendăm un copil care aruncă un biscuit unui câine pe stradă. Urmărim să reducem numărul agresiunilor câinilor fără stăpân îndreptate către cetăţeni", a subliniat Răzvan Băncescu.

Decizia de a propune introducerea unei măsuri de sancţionare a fost luată în urma comentariilor şi propunerilor făcute de cetăţeni la proiectul pentru modificarea Hotărârii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducţiei câinilor în Municipiul Bucureşti, în perioada în care acesta s-a aflat în dezbatere publică, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, Răzvan Băncescu.

Potrivit coordonatorului de proiect al ASPA, propunerea de amendare a celor care dau de mâncare câinilor fără stăpân are la bază şi rezultatele mai multor studii făcute în acest sens.

Unul dintre studii, făcut de Institutul Superior de Sănătate din Italia, arată că agresivitatea câinilor creşte din cauza organizării animalelor în haite, lucru care se întâmplă, în primul rând, atunci când acestea sunt hrănite în grup.

"Singurul parametru care se supune cu succes controlului este alimentarea cu hrană. Autorităţile trebuie să soluţioneze în mod corect problema gunoiului, înfiinţând depouri pentru gunoi şi hrană, inaccesibile câinilor (prin îngrădire, folosindu-se containere inaccesibile pentru câini etc.) şi îndeosebi instruirea oamenilor în vederea neabandonării resturilor alimentare pe străzi şi în scopul de a nu hrăni liber câinii comunitari. Hrănirea constantă a câinilor comunitari conduce atât la reproducere sporită cât şi la alcătuirea haitelor", potrivit studiului citat.

Alte două studii, efectuate de angajaţii Primăriei Capitalei, au arătat că hrănirea regulată a câinilor în anumite zone duce la organizarea animalelor în haite.

Proiectului de hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti care modifică HCGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducţiei câinilor în Municipiul Bucureşti s-a aflat în dezbatere publică până la 30 aprilie şi urmează să fie supus aprobării consilierilor municipali într-o şedinţă viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici