EXCLUSIV: IPS Pimen – „Sidorovici” pentru Securitate, „Petru” pentru DIE
Potrivit surselor citate, informaţiile legate de IPS Pimen apar atât în dosarele celor despre care dădea date, cât şi în diverse note date de ofiţerii de Securitate sau ai DIE către şefii lor.
"Există informaţii grele despre IPS Pimen, despre misiunile din ţară şi din străinătate la care participa", au declarat sursele citate.
IPS Pimen este unul din cei opt ierarhi ai BOR cu funcţii înalte despre care CNSAS susţine că are date solide referitoare la colaborarea cu poliţia politică a regimului comunist.
Un altul este episcopul Casian Crăciun al Dunării de Jos, care, potrivit aceloraşi surse, a participat şi el la misiuni în străinătate în sprijinul DIE. Acesta a avut de-a lungul timpului trei nume conspirative: "Crin", "Casius" şi "Casio".
Calinic Argatu, episcopul de Argeş, a semnat un angajament şi a a dat note informative Securităţii. În plus, potrivit aceloraşi surse, în cazul său există şi mărturii ale unor ofiţeri care le scriu superiorilor despre buna colaborare pe care o aveau cu actualul episcop, al cărui nume conspirativ era "Zamfir".
Episcopul vicar al Sibiului, Visarion Răşinăreanul, a fost racolat de DIE ca "persoană de sprijin", numele său conspirativ fiind "Bobi".
În dosarele ajunse la CNSAS mai apar, potrivit aceloraşi surse, numele episcopului de Huşi, Ioachim Mareş, al cărui nume conspirativ era "Matei Gheorghe", cel al episcopului de Arad, Timotei Seviciu, cunoscut drept "Radu Viorel" – despre care există şi date privind participarea la misiuni informative în străinătate – sau cel al lui Epifanie Norocel, episcopul Buzăului şi Vrancei, care a fost şi el "persoană de sprijinin".
Cel de-al optulea ierarh "cu probleme în dosar" este Andrei "Ionică" Andreicuţ, episcop de Alba, în cazul căruia Colegiul CNSAS a decis chiar joi că a colaborat cu Securitatea ca poliţie politică.