Ion Sandu a precizat că lunile iulie şi august vor fi deosebit de secetoase, mai ales în partea de sud şi sud-est a României unde vor cădea cantităţi mici de precipitaţii.
"În iulie vor cădea în partea de sud şi sud-est cantităţi de 40 de litri pe metru pătrat, necesarul fiind mult mai mare", a precizat Ion Sandu.
În iulie, cele mai secetoase zone vor fi Bărăganul, Dobrogea şi sudul Moldovei, iar în august, suprafeţele se extind, ANM anunţând încă din martie că în lunile iulie şi august culturile de porumb vor fi afectate. În lunile următoare – septembrie, octombrie, noiembrie – rezerva de umiditate se va reface.
Potrivit lui Ion Sandu, zonele din nord, nord-vest, Oltenia şi Muntenia nu vor fi foarte afectate de secetă, de aceea fenomenul nu va fi comparabil cu cel din 2007.
Directorul ANM a mai precizat că, în fiecare zi în care temperaturile vor atinge peste 35 de grade Celsius, este posibil să se producă vijelii.
În luna august, în partea de nord-vest, cantitatea de precipitaţii va fi aproape de normele climatologice, iar în sud şi sud-vest, precipitaţiile vor fi mult mai reduse, în contextul în care rezerva de umiditate este foarte mică.
Sandu a precizat că în luna septembrie va fi o situaţie asemănătoare, cu precipitaţii reduse în zonele din sud şi sud-est, iar în octombrie suprafeţele afectate de secetă se mai reduc.
"Sperăm ca în noiembrie să se termine cu seceta în România", a subliniat Sandu.