- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV:O femeie cu o boală rară, internată de aproape nouă ani în Alba
O femeie care suferă de o boală rară, fiind paralizată de la gât în jos şi respirând cu ajutorul aparatelor, este internată de aproape nouă ani în Spitalul Judeţean din Alba Iulia, cazul ei fiind studiat şi la reuniunile medicale de specialitate.
EXCLUSIV:O femeie cu o boală rară, internată de aproape nouă ani în Alba
Femeia suferă de o boală care i-a afectat coloana vertebrală şi măduva spinării şi este ţinută în viaţă doar de aparate. Practic, dacă aparatele de ventilaţie mecanică ar fi oprite câteva minute, inima femeii ar înceta să mai bată, iar aceasta ar muri.
Şeful Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean Alba, dr. Ionel Mucea, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că diagnosticul medical în cazul femeii este "mielita transversa" dată de o boală virală, iar în întreaga lume sunt cunoscute doar cinci-şase astfel de cazuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Prințesa Kate împlinește astăzi 43 de ani. „Pentru cea mai incredibilă soție și mamă. Puterea de care ai dat dovadă în ultimul an a fost remarcabilă”
-
Ce spune ministrul Sănătăţii despre virusul HMPV: Infecţiile sunt în limite aşteptate, nu este nimic neobişnuit în China
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
Mucea a explicat că femeia nu poate respira decât cu ajutorul aparatulului de respiraţie mecanică, iar de aproximativ nouă ani este ventilată mecanic în cadrul Spitalului Judeţean Alba.
"De ventilaţia mecanică depinde viaţa ei, iar dacă este deconectată de la aparate, în câteva minute ar muri", a spus Ionel Mucea.
Potrivit sursei citate, femeia nu poate fi tratată decât în Spitalul Judeţean Alba, deoarece celelalte unităţi medicale orăşeneşti nu au aparat de ventilaţie mecanică, iar "de îngrijire la domiciliul nici nu se pune problema, deoarece pacienta ar muri fără asistenţă de specialitate".
Ionel Mucea a spus că la Spitalul Judeţean Alba au mai existat cazuri de bolnavi care au fost internaţi şi ventilaţi pe perioade mai lungi de timp, însă cazul femeii este o premieră.
El a precizat că medicii din Alba Iulia au prezentat cazul chiar şi la reuniunile medicale de specialitate deoarece şi în ţările dezvoltate sunt foarte rare situaţiile în care un bolnav ajunge să fie ventilat artificial atâta timp.
"Pentru noi este un succes terapeutic, pentru că timp de nouă ani această bolnavă a supravieţuit, nu s-a suprainfectat şi nu a avut complicaţii. Chiar şi în ţările foarte dezvoltate nouă ani este foarte mult să ventilezi un bolnav. Bolnava, practic, de nouă ani este dependentă de ventilator", a adăugat doctorul Ionel Mucea.
După cazul de la Slatina, medicii din Alba Iulia s-au temut să vorbească despre situaţia femeii pe care o tratează chiar dacă aceasta este o premieră medicală. Mai mult, medicii au explicat că, din punct de vedere legal, bolnava are dreptul la asistenţă medicală, iar deconectarea de la aparate ar însemna pur şi simplu să fie eutanasiată.
"În Occident, îngrijirea în astfel de cazuri se face în aşezăminte speciale pentru terapie paleativă. Ar fi necesar şi în România să se facă foarte urgent astfel de centre pentru că aceşti bolnavi încarcă spitalele, deoarece posibilităţi de ventilaţie mecanică sunt doar în spitalele judeţene", a afirmat Ionel Mucea.
Medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor femeii de a-şi mai reveni, chiar dacă aceasta este conştientă, vorbeşte, însă de la gât în jos este paralizată şi are muşchii atrofiaţi.
Potrivit medicilor, în acest caz familia a cumpărat o parte din materialele sanitare, iar femeia este încadrată în grad de handicap, astfel încât are o asistentă medicală angajată de stat, potrivit legii.
Directorul Spitalului Judeţean Alba, Doru Drăgan, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că soluţia în astfel de cazuri este înfiinţarea unor aşezăminte în care bolnavii în faze terminale să primească asistenţă paleativă.
Drăgan a spus că instituţia pe care o conduce a iniţiat un proiect împreună cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, care se va materializa într-un astfel de centru paleativ.
Colegiul Medicilor Olt desfăşoară o anchetă la Spitalul Judeţean din Slatina, după ce un bărbat a murit după ce a fost plimbat câteva ore între secţiile unităţii medicale, fără a primi asistenţă.
Citeşte şi:
Colegiul Medicilor Olt a început ancheta la Spitalul Judeţean din Slatina
Un bolnav a murit după ce a fost pasat de la un spital la altul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO