- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Pensiile speciale ale magistraţilor şi parlamentarilor vor fi recalculate în 30 de zile
Pensiile speciale ale magistraţilor, parlamentarilor, personalului aeronautic şi foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi vor fi recalculate în 30 de zile, în timp ce pensiile militare de stat şi pensiile poliţiştilor şi funcţionarilor din administraţia penitenciarelor vor fi recalculate în 5 luni.
EXCLUSIV: Pensiile speciale ale magistraţilor şi parlamentarilor vor fi recalculate în 30 de zile (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)
Tot în maximum 30 de zile vor fi recalculate şi pensiile de serviciu ale procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, ale personalului diplomatic şi consular şi ale funcţionarilor publici parlamentari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Într-un interval de trei ani vor fi verificate condiţiile de încadrare în grad de invaliditate a pensionarilor aflaţi în evidenţă.
Prevederile sunt incluse în proiectul privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, obţinut de MEDIAFAX, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea.
Documentul prevede că, la data intrării în vigoare, toate aceste pensii vor fi calculate conform Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii.
"Persoanele ale căror drepturi la pensie sunt stabilite ulterior datei intrării în vigoare a acestei legi vor fi supuse automat procesului de recalculare, astfel cum este reglementat de prezenta lege", se arată în document.
În cazul pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, respectiv 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă şi 12 luni pentru fiecare an lucrat în alte condiţii de muncă reglementate în domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.
Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor până la data de 1 aprilie 2001 şi vechimea în serviciu recunoscută pentru stabilirea pensiilor.
Constituie stagiu de cotizare şi perioada suplimentară la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu acordată în baza legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii în cazul beneficiariilor acestor pensii.
Beneficiarii pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 ori care au lucrat în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale şi cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în alte condiţii de muncă.
Pensiile de serviciu anticipate şi anticipate parţiale devin pensii pentru limită de vârstă în înţelesul Legii 19/2000, acelaşi sistem urmând să fie aplicat şi pentru pensiile anticipate de serviciu, de invaliditate şi de urmaş.
Începând cu drepturile lunii iunie 2010, pensiile stabilite potrivit legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate în plată, se recalculează prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecărei pensii, utilizând algoritmul de calcul prevăzut de Legea 19/2000, în baza unei metodologii de recalculare care va fi stabilită prin hotărâre de guvern în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii pentru care Executivul îşi va angaja răspunderea.
Cuantumul pensiilor recalculate va fi stabilit în baza punctajului mediu anual determinat conform Legii 19/2000 şi se plăteşte de la data de întâi a lunii următoare expirării perioadei de recalculare.
Procesul de recalculare va fi aplicat în mod corespunzător şi pensiilor militare de stat şi ale poliţiştilor, în acest caz punctajul mediu anual realizat fiind determinat prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale persoanelor la 20 de ani reprezentând stagiul complet de cotizare.
La cuantumul acestor pensii, stabilite ca urmare a procesului de recalculare, se vor aplica însă şi prevederile Legii privind cadrele militare. Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare şi pentru care nu pot fi dovedite venituri de natură salarială, la determinarea punctajului mediu anual se utilizează salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.
Proiectul de lege mai prevede că în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare, prin ordin al ministrului Muncii se aprobă procedura de încadrare în grade de invaliditate, în vederea înscrierii la pensie de invaliditate, urmând ca într-un interval de 3 ani Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, prin Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de muncă, va iniţia acţiuni de verificare a încadrării în grad de invaliditate a pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţă la acea dată.
"Cu privire la recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale, aflate în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi, nu se pune problema încălcării principiului neretroactivităţii legii, deoarece legea nu acţionează pentru trecut, ci doar pentru viitor, urmând ca pensiile recalculate să se plătească în noul cuantum de la data intrării in vigoare a legii. De asemenea, nu este încălcat nici dreptul la un bun dobândit, dat fiind ca acest drept vizează pensia ca forma de venit de înlocuire şi nu cuantumul acesteia", arată Guvernul în document.
Executivul susţine totodată că necesitatea adoptării acestor măsuri rezidă din faptul că beneficiarii de pensii de invaliditate reprezintă în prezent aproape 4,5% din forţa de muncă, acest număr crescând rapid în ultimii ani, şi că se anticipează că majorarea numărului de solicitări de pensionare va spori deficitul bugetului de pensii din acest an cu peste 0,5% din PIB, acesta ajungând la peste 2,25% din PIB.
De asemenea, conform unei revizuiri recente a estimărilor Băncii Mondiale, în urma consultărilor privind măsurile de reformă a legi pensiilor din România, se evidenţiază că la nivelul anului 2050, deficitul creat de cheltuielile cu pensiile din PIB, prin păstrarea sistemului actual, va ajunge la circa 12% .
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO