- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Poliţia a stabilit că în cazul jaguarului evadat de la Zoo nu e vorba de o mână criminală
Experţii Poliţiei au stabilit că plasa de la cuşca jaguarului care a evadat de la Grădina Zoologică din Bucureşti, la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, a cedat "în timp" şi că nu este vorba despre "o mână criminală" care să fi intervenit pentru ca animalul să poată scăpa.
EXCLUSIV: Jaguarul evadat de la Zoo nu a murit de "o mână criminală"
"Experţii au finalizat expertiza tehnico-ştiinţifică traseologică a plasei rupte de la cuşca jaguarului, aceştia dovedind că aceasta s-a rupt în timp. Deşi sudată pe cadru, ochiurile sale «unul pe faţă, unul pe dos» nu erau sudate între ele, iar, din cauza uzurii în timp şi, probabil, pentru că animalul s-a mai sprijinit de ea, aceasta s-a rupt, ceea ce a permis ieşirea jaguarului. Precizăm că nu este vorba de o mână criminală", a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, comisarul Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Comisarul a explicat că specialiştii care au lucrat la acest caz, pe lângă calitatea de ofiţeri de poliţie, fac parte şi din Corpul experţilor criminalişti.
Jaguarul Bety - în vârstă de doi ani, în captivitate, împreună cu un alt pui, care în prezent se află la Grădina Zoologică din Sibiu - a reuşit să iasă din cuşcă în 27 noiembrie anul trecut, în jurul orei 16.00, când în perimetrul Grădinii Zoologice mai erau patru vizitatori şi angajaţi ai instituţiei.
Directorul Grădinii Zoologice declara, după producerea evenimentului, că a fost sunată de la poarta principală şi anunţată că o felină a evadat şi că a anunţat imediat medicul veterinar şi a ţinut legătura telefonic cu portarul.
"După ce a părăsit cuşca în care se afla, jaguarul s-a îndreptat în pas domol şi fără a fi agitat către poarta care permite accesul în afara Grădinii Zoologice, acolo unde se afla casiera instituţiei, încercând să iasă", relata Anca Oprea.
La vederea animalului sălbatic, casiera nu a reacţionat, însă unul dintre câinii maidanezi care se afla atunci în apropierea porţii principale de acces de la Grădina Zoologică s-a repezit lătrând către jaguar, moment în care acesta l-a apucat cu o labă de abdomen şi cealaltă de cap şi în câteva momente l-a omorât.
În acest timp, veterinarul instituţiei, împreună cu unul dintre tehnicieni, a încercat să anestezieze felina cu una din puştile de tranchilizare aflate în dotarea instituţiei, pentru aceasta fiind folosiţi trei mililitri de substanţă anestezică (ketaminol). Au fost trase două focuri de armă, care însă nu au nimerit animalul. Cel de al treilea foc a nimerit pulpa din spate a jaguarului, iar acesta, instinctiv, s-a urcat în cel mai apropiat copac, încercând să sară gardul Grădinii Zoologice. Atunci au intevenit angajaţii cu "crosele de contenţie", reuşind imobilizarea animalului cu cea de-a doua crosă, iar după împuşcare, jaguarul s-a zbătut mai puţin de un minut, după care a rămas inert, neexistând însă niciun indiciu că acesta este mort, adăuga Oprea.
"A fost readus în amplasamentul său, unde au început manevrele de masaj şi resuscitare şi unde, ulterior, medicul veterinar a constatat moartea acestuia", preciza directorul Grădinii Zoologice.
După constatarea morţii jaguarului, unul dintre angajaţii parcului a relatat directoarei şi ulterior a declarat şi poliţiştilor că în ziua incidentului a strâns frunzele uscate de lângă gardul felinei şi a verificat plasa cuştii în care acesta stătea, însă nu a observat nicio urmă care să indice că până atunci animalul ar fi forţat plasa amplasamentului, încercând să iasă.
"Îngrijitorii angajaţi ai Grădinii Zoologice au prevăzut în fişa postului ca în fiecare zi să verifice amplasamentele animalelor, atât pentru paza vizitatorilor, cât şi pentru paza lor", a mai spus Anca Oprea.
Totodată, directoarea Grădinii Zoologice a spus că lângă cuşca jaguarului a fost găsită o "brăţară din mărgele mici, gen mătănii", care a fost preluată de poliţişti pentru investigaţii.
"Terenul este principala motivaţie. Nu aş vrea să fac speculaţii despre acest incident, am încredere în oamenii angajaţi ai Grădinii Zoologice care fac această muncă de foarte mult timp, dar este clar că este vorba de cineva rău intenţionat. Se vrea mutarea cu orice preţ a acestei grădini zoologice", a adăugat Anca Oprea.
În legătură cu terenul pe care este amplasată Grădina Zoologică, edilul şef al Capitalei, Adriean Videanu, spunea, la două zile după producerea incidentului, că atât timp cât va fi primar, acesta nu-şi va schimba destinaţia actuală. Grădina Zoologică din Bucureşti se întinde pe o suprafaţă de aproape şase hectare, din care aproximativ două hectare sunt revendicate de către foşti proprietari, în prezent existând pe rolul instanţelor de judecată litigii cu privire la retrocedare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO