EXCLUSIV: Prima decizie de anulare a recalcularii a pensiilor militare, la Tribunalul Teleorman
Tribunalul Teleorman a admis, vineri, primele acţiuni ale cadrelor militare disponibilizate prin care s-a solicitat anularea deciziilor de recalculare a pensiilor, fiind vorba despr 16 dosare, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, avocatul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Costel Gîlcă.
EXCLUSIV: Prima decizie de anulare a recalcularii a pensiilor militare, la Tribunalul Teleorman (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
Costel Gîlcă a precizat că sunt peste 12.000 de reclamanţi din Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, prima decizie fiind cea de la Tribunalul Teleorman.
Prin cererea de chemare în judecată, reclamanţii au solicitat anularea deciziilor de recalculare a pensiilor contestate, emise de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi menţinerea deciziilor de stabilire a cuantumul pensiei conform cuantumului plătit în luna decembrie 2010.
Reclamanţii au mai cerut obligarea MAI la plata diferenţei dintre pensia de serviciu stabilită şi plătită în decembrie şi pensia recalculată conform Legii 119/2010 şi HG 735/2010, de la 1 ianuarie 2011 şi până la repunerea în plată a pensiei iniţiale sau până la emiterea unei noi decizii de recalculare, precum şi a dobânzilor rezultate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
O altă solicitare a vizat plata cheltuielilor de judecată.
Instanţa supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010. Instanţa a apreciat, în motivarea decizie, că HG 735 discriminează beneficiarii pensiilor care nu au depus cereri de recalculare. ICCJ a precizat că HG 735/2010 - act administrativ unilateral cu caracter normativ - produce efecte "erga omnes", ca şi sentinţa contestată cu recurs.
Suspendarea aplicării HG 735/2010 s-a dispus până la o hotărâre definitivă privind anularea actului normativ.
Legea 119/2010 ale cărei norme de aplicare erau incluse în HG 735/2010 a rămas însă valabilă, fiind necesară însă o nouă ordonanţă de urgenţă cu o nouă metodologie de recalculare a pensiilor militare.
Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, OUG 1/2011 care reglementează metodologia de recalculare a pensiilor militare, care stabileşte că procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit până la sfârşitul acestui an şi că instituţiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca, până cel târziu la 31 octombrie 2011, să identifice şi transmită către casele de pensii adeverinţele privind veniturile obţinute de militari.
Decizia de a emite ordonanţa a fost luată după ce Curtea Constituţională a declarat ca neconstituţională hotărârea privind recalcularea tuturor pensiilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO