EXCLUSIV- Şeful DIICOT Cluj: În dosarul lui Paszkany au fost presiuni de la primele acte de urmărire
Şeful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, care a instrumentat dosarul omului de afaceri Arpad Paszkany, judecat pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi achitat vineri, afirmă că au existat presiuni de la început şi până la sfârşit asupra procurorilor şi judecătorilor implicaţi în acest caz.
EXCLUSIV- Şeful DIICOT Cluj: În dosarul lui Paszkany au fost presiuni de la primele acte de urmărire (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
Procurorul-şef al DIICOT Cluj Mircea Hrudei a declarat că toţi oamenii care au lucrat la acest dosar au simţit presiuni.
"Toţi oamenii care au lucrat la dosar au simţit presiuni. S-a început cu acel memoriu adresat preşedintelui Traian Băsescu, invocat în şedinţa de bilanţ a Parchetului General de la începutul anului 2007. Verificările CSM precum şi anchetele efectuate de Parchetul General cu privire la aspectele invocate în memoriu au demonstrat că toate acuzaţiile lui Arpad Paszkany sunt nefondate. Au fost făcute şi alte plângeri penale şi sesizări împotriva procurorilor de caz, de către domnul Arpad Paszkany şi apropiaţi ai acestuia, toate soluţionate prin neînceperea urmăririi penale sau clasare", a afirmat Hrudei.
El a spus că au urmat presiunile asupra unuia dintre procurorii care au lucrat la dosar, Daciana Deritei, şi s-a încercat să se acrediteze ideea că dosarul a fost construit la comandă, ca urmare a unor relaţii de rudenie ale procurorului DIICOT Daciana Deritei, care a fost, de altfel, recuzată de omul de afaceri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
Şeful DIICOT Cluj a mai spus că a fost atenţionat în mod repetat de Paszkany că vremurile se schimbă.
"Pe parcursul urmăririi penale, în mod repetat, domnul Paszkany mi-a sugerat să fiu atent că vremurile se schimbă, o aluzie directă la conjunctura politică din acel moment. La judecarea cauzei la Tribunalul Cluj au existat, în opinia mea, o serie de incidente procedurale, dar la acest moment nu doresc să le nominalizez deoarece le-am invocat într-un cadru oficial", a mai afirmat şeful DIICOT Cluj.
Hrudei mai susţine că au existat presiuni şi asupra judecătorilor Curţii de Apel Cluj.
"La soluţionarea dosarului în apel, senzaţia mea a fost că a existat o presiune mare şi asupra judecătorilor Curţii de Apel Cluj. Totul a debutat imediat după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins a doua cerere de strămutare a cauzei, formulată de Paszkany. Ca şi o coincidenţă, au apărut în presă mai multe articole cu un vădit caracter denigrator la adresa membrilor completului de judecată, mergând până la invocarea unor aspecte din viaţa privată a acestora, fără nicio legătura cu cauza dedusă judecăţii", a mai spus Hrudei.
Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit că, "prin modalitatea tendenţioasă de prezentare a faptelor şi prin conţinutul defăimător, realizat de expunerea unor fapte nereale, informaţiile din presă sunt prejudiciabile şi nejustificate, însă şeful DIICOT Cluj spune că această reacţie a CSM a fost "tardivă şi fără impact mediatic".
"Nu ştiu în ce măsură aceste presiuni mediatice au influenţat soluţia la Curtea de Apel, dar ele au existat cu certitudine. Nu pot să nu remarc celeritatea cu care s-a soluţionat, în două grade de jurisdicţie, dosarul inculpatului Arpad Paszkany, în timp ce în dosarul privindu-i pe ziariştii de la Gazeta s-a trecut la citirea rechizitoriului după aproape patru ani de la sesizarea instanţei", a mai declarat Mircea Hrudei.
Procurorul-şef al DIICOT Cluj a mai spus că în ultima perioadă a fost ameninţat cu articole despre viaţa sa personală.
"În ultima săptămână mi-au parvenit mesaje cu privire la faptul că după ce instanţa va menţine solutia de la tribunal se va publica un material compromiţător despre viaţa mea personală. Trebuie să constat, cu amărăciune, că, dacă la începutul cercetărilor privindu-l pe inculpatul Arpad Paszkany, echipa de colaboratori era numeroasă şi hotărâtă să facă faţă oricăror presiuni, pe parcurs lucrurile s-au schimbat, mulţi dintre ei nemaidorind să-şi asume responsabilitatea actului de justiţie şi, mai mult, pe unii dintre aceştia regăsindu-i în loja oficială la meciurile de fotbal ale CFR. Până şi în fotbal sunt desconsideraţi cei care nu îşi susţin echipa până la capăt şi fac jocurile echipei adverse", a mai menţionat Hrudei.
Mircea Hrudei spune că Parchetul va face recurs la decizia de vineri a Curţii de Apel Cluj, care a menţinut decizia Tribunalului, de achitare a lui Arpad Paszkany, afirmând că toate probele din dosar dovedesc şantajul exercitat de finanţatorul CFR Cluj asupra omului de afaceri Iulian Dascălu.
"Nu ştiu exact de ce, dar se pare că unii se tem de Arpad Paszkany. Anumiţi martori fac în prezenţa mea anumite afirmaţii tranşante, dar se feresc apoi să şi le susţină în faţa instanţei. Nu am înţeles de ce nici la Tribunalul Cluj, nici la Curtea de Apel Cluj nu s-au admis cererile noastre pentru trimiterea dosarului la Brăila în vederea conexării cu dosarul Gazeta I", a declarat Hrudei, subliniind că trimiterea dosarului la Brăila şi conexarea sa cu dosarul Gazeta I era foarte importantă.
"Dosarul inculpatului Arpad Paszkany a fost disjuns din dosarul privindu-i pe ziariştii de la Gazeta. La acel moment, cercetările cu privire la aceştia din urmă erau finalizate, ei fiind şi arestaţi preventiv, în vreme ce domnul Paszkany plecase precipitat din ţară. În opinia mea, este imposibil din punct de vedere juridic să se pronunţe o soluţie cu privire la o persoană acuzată de sprijinirea unui grup infracţional atât timp cât faţă de suspecţii care constituie grupul nu există o hotărâre", a mai spus Mircea Hrudei.
Procurorul-şef al DIICOT Cluj a subliniat că în acest caz procurorii vor merge "până la capăt".
"Noi o sa mergem până la capăt. Vom face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Probele administrate în cauză demonstrează, evident, că Iulian Dascalu nu i-a dat de bunăvoie acel teren. SouthEast Euromentor (firma controlată de Paszkany n.r.) nu avea capacitatea de a construi un mall. Toate operaţiunea de a contesta licitaţia a fost făcută în ideea de a întârzia construirea Iulius Mall, fără ca Arpad Paszkany să aibă cea mai mică intenţie de a construi un alt mall. La momentul în care Dascălu a consfinţit să dea terenul respectiv, el avea certitudinea că Paszkany poate influenţa decizia de la Târgu Mureş, unde se judeca contestarea licitatiei. La Târgu Mureş, instanţa care a hotărât, raportat la dosarul privind construirea mall-ului, a încălcat unele norme de procedură, de exemplu a schimbat termenul fără să anunţe părţile. Firma lui Dascălu trebuia să depună plângere la Consiliul Superior al Magistraturii", a adăugat Hrudei.
Finanţatorul clubului de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany, judecat pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi şantaj, a fost achitat, vineri, de Curtea de Apel Cluj, pentru ambele capete de acuzare, însă decizia nu este definitivă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO