EXCLUSIV: Taxarea cu încă 10% a salariilor bugetare de peste 4.000 de lei ar aduce venituri de doar 10 mil lei

Taxa de solidaritate de 10% pe salariile bugetarilor de peste 4.000 lei ar aduce venituri suplimentare de doar 10 milioane lei, iar, dacă s-ar aplica pe toate salariile, inclusiv din zona privată, şi pensiile peste 4.000 lei, suma ar ajunge la circa 200 milioane lei, afirmă surse guvernamentale.

Urmărește
1415 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Taxarea cu încă 10% a salariilor bugetare de peste 4.000 de lei ar aduce venituri de doar 10 mil lei

Taxarea cu încă 10% a salariilor bugetare de peste 4.000 de lei ar aduce venituri de doar 10 mil lei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

În cazul aplicării taxei doar pentru bugetarii cu salarii de peste 5.000 de lei, veniturile suplimentare s-ar cifra la circa 5 milioane de lei.

Cheltuielile cu personalul prevăzute în bugetul pentru acest an sunt de 46,2 miliarde de lei.

Sumele obţinute la buget dintr-o astfel de taxă par nesemnificative pentru buget în comparaţie cu riscurile ca angajaţi cu pregătire mai înaltă şi experienţă să plece din sistemul public, mai ales că taxa în sine ar accentua discrepanţele de venituri.

Premierul Victor Ponta şi-a prezentat luni şi marţi din nou intenţia de a introduce o taxă de solidaritate pentru bugetarii care câştigă peste 1.000 euro lunar, avansând însă de această dată un cuantum al taxei de 10%, nu de 16% ca în declaraţiile publice din ultimul an.

Premierul a susţinut de această dată că taxa de solidaritate va fi aplicată atât angajaţilor din toate instituţiile publice, cât şi în toate societăţile la care statul este acţionar unic sau majoritar.

El a apreciat că sumele colectate din această taxă ar urma să fie folosite pentru tariful social la energie sau pensiile recalculate ale militarilor.

Începând cu luna iunie a anului trecut, premierul Ponta a declarat în repetate rânduri că Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu 2013 şi numai pentru sectorul bugetar.

El declara şi că Guvernul USL intenţionează să aplice din 2013 cote diferenţiate de impozit, în funcţie de nivelul salariilor.

"Asupra impactului avem cifre diferite. Eu, de exemplu, m-am gândit tot timpul că această taxă s-a referit şi la cei din autorităţi, agenţii, companii şi societăţi cu capital de stat", a mai afirmat Ponta marţi seara, întrebat dacă poate prezenta impactul bugetar al acestei măsuri.

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici a transmis în vara anului trecut că taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii mai mari de 4.500 de lei este o iniţiativă guvernamentală discriminatorie şi că demersul va fi dezbătut, în vederea blocării, prin orice mijloace legale de luptă sindicală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici