EXCLUSIV: Voiculescu, acuzat că s-ar folosit de poziţia de lider PUR pentru obţinerea ICA

Dan Voiculescu este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru că s-ar fi folosit de influenţa sa ca preşedinte al Partidului Umanist Român (PUR, devenit PC), pentru a obţine la preţ subevaluat ICA, în dosar fiind vizat şi director AVAS, Adrian Flavius Pop.

Urmărește
656 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Voiculescu, acuzat că s-ar folosit de poziţia de lider PUR pentru obţinerea ICA

EXCLUSIV: Voiculescu, acuzat că s-ar folosit de poziţia de lider PUR pentru obţinerea ICA

În dosarul privind privatizarea Institutul de Cercetări Alimentare (ICA), fostul lider al PC, Dan Voiculescu, este urmărit penal, din 24 septembrie, pentru "folosirea de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani".

În ordonanţa de extindere a cercetărilor în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), emisă în 24 septembrie, anchetatorii arată că Dan Voiculescu, în calitate de preşedinte al PUR, i-ar fi influenţat pe directorul Institutului, Gheorghe Mencinicopschi şi membru al partidului, Jean-Cătălin Sandu, vicepreşedintele AVAS şi secretarul executiv al Partidului Conservator (fost PUR), şi pe Sorin Pantiş, fost ministru al Telecomunicaţiilor.

Anchetatorii susţinimplicarea în acest caz şi a actualului director AVAS, Adrian Flavius Pop, şi arată că acesta a fost consilier juridic şi şef serviciu în cadrul Direcţiei Juridice a ADS în "perioada critică", consilier juridic la TV Antena 1, în perioada 2005-2006.

"Faptul că în perioda 31 mai 2002-24 noiembrie 2003, la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, numitul Voiculescu Dan şi-a folosit influenţa dată de calitatea sa de preşedinte al Partidului Umanist Român (PUR) asupra învinvinuiţilor Mencinicopschi Gheorghe, Sandu Jean-Cătălin şi Pantiş Sorin în scopul de a facilita adjudecarea de către SC Grivco SA Bucureşti - la un preţ mult inferior faţă de valoarea comercială reală şi în condiţii discrimatorii, netransparente şi prin subevaluarea cu intenţie a activelor şi a titlurilor de participare deţinute de societate - a pachetului de acţiuni deţinut de Agenţia Domeniului Satului la SC «Institutul de Cercetări Alimentare» SA Bucureşti, pentru ca ulterior în perioada 24 mai 2004-14 februarie 2005, prin două operaţiuni succesive de majorare a capitalului social, să dobândească în nume propriu, cunoscând provenţenţa acestora, iniţial 70,30213 la sută, iar în final 92,40955 la sută din acţiunile acestui emitent", se arată în ordonanţa anchetatorilor.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru PUR încă din 1991, director general şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) iar, ulterior, al Consiliului de Administraţie al ICA, în timp ce Jean-Cătălin Sandu a fost administrator al SC Benefica SA - o firmă din grupul Grivco, aparţinând familiei Voiculescu - în perioada 2002-2005, director al Direcţiei Juridice din Administraţia Domeniului Statului între 2001-2005, membru AGA al ICA în 2003 şi secretar executiv al PC.

Totodată, Sorin Pantiş, un alt membru PUR, a fost director general al Grivco.

Potrivit anchetatorilor, Voiculescu este acuzat că i-ar fi influenţat pe cei tei pentru "a facilita adjudecarea de către SC Grivco SA - la un preţ mult inferior faţă de valoarea comercială reală şi în condiţii discriminatori, netransparente şi prin subevaluarea cu intenţie a activelor şi a titlurilor de participare deţinute de societate- a pachetului de acţiuni deţinut de ADS la ICA, pentru ca ulterior, în perioada 24 mai 2004 - 14 februarie 2005, prin două operaţiuni sucesive de majorare a capitalului social să dobândească în nume propriu, cunoscând provenineţa acestora, iniţial peste 70 la sută, iar în final, peste 90 la sută acţiuni".

Mai mult, în ordonanţă se notează că Dan Voiculescu - pentru a controla modul de evaluare a titlurilor de participare deţinute la ferma Bioprod SA Bucureşti, de reevaluare administrativă a terenurilor şi construcţiilor, de pregătire a documentaţiei de privatizare a societăţii, de evaluare a acesteia de către experţii ADS în baza unui raport de evaluare simplificat, precum şi de a proteja interesele patrimoniale ale Grivco, ce deţinea în proprietate mai multe imobile construite pe terenurile societăţii în cauză - ar fi determinat numirea în calitate de cenzori, membrii ai Consiliului de Administraţie sau ai Adunării Generale a Acţionarilor la Institutul de Cercetări Alimentare a unor persoane din "sfera proprie de influenţă sau în sfera de influenţă lui Mencinicopschi şi Sandu".

Astfel, au fost numiţi ca cenzori Gheorghe Sîn, secretar general al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), ce a fost numit membru în AGA din partea AVAS în perioada 2002 - 2003 la propunerea şi cu susţinerea lui Mencinicopschi. Sîn, la solicitarea lui Mencinicopschi ar aprobat cu încălcarea legii majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor calculată exclusiv în baza HG 500/1994 şi constituirea, fără a avea mandat în acest sens, în favoarea Grivco a unui drept de superficie (edificarea unor construcţii pe terenul avut în folosinţă, fără autorizaţie administrativă dar cu acordul proprietarului fondului-n.r.), pentru o suprafaţă de 6.130 metri pătraţi din terenurile deţinute de societate.

Ceilalaţi cenzori, Vica Ene - preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bioprod, între 1998-1999 -, Alexandru Petre şi Petre Marinescu şi Mihaela Safta au certificat "corectitudinea datelor cuprinse în dosarul de prezentare şi în fişa de calcul a activului net contabil cu referire inclusivă la modul în care s-au făcut reevaluările administrative ale activelor şi evaluarea titlurilor de participare deţinute de societate în condiţii care să facă posibilă evaluarea pachetului de acţiuni în baza unui raport de evaluare simplificat".

Anchetatorii susţin, în ordonanţa citată, implicarea în acest dosar şi a Eugeniei-Paula Spulber - colaboratoare apropiată a invinuitului Mencinicopschi Gheorghe, şef al Laboratorului Produse Zaharoase din cadrul ICA Sa Bucureşti şi a lui Adrian Flavius Pop, care au fost numiţi membri ai CA în perioada 2003-2004 şi care ar fi certificat corectitudinea datelor cuprinse în dosarul de prezentare al societăţii în vederea privatizării cu referire inclusivă la modul în care s-au făcut reevaluările administrative ale activelor şi evaluarea titlurilor de participare deţinute de societate în condiţii care să facă posibilă evaluarea pachetului de acţiuni în baza unui raport de evaluare simplificat.

Apoi, prin intermediul lui Jean- Cătălin Sandu s-ar fi obţinut ca evaluarea societăţii să se facă în baza unui raport de evaluare simplificat, să fie inserată în caietul de sarcini al licitaţiei condiţia formată şi discriminatorie ca ofertanţii persoane juridice să aibă în obiectul de activitate codul CAEN 7310 cercetare-dezvoltare în ştiinţe fizice şi naturale, şi să fie continuată licitaţia declanşată cu "încălcarea dispoziţiilor legale pentru a evita înscrierea unor noi ofertanţi în cazul reluării procedurii", se precizează în ordonanţă.

"Prin participarea învinuiţilor Mencinicopschi Gheorghe - în nume propriu - şi Pantiş Sorin - în calitate de reprezentant legal al Grivco - cu oferte trucate la licitaţia cu strigare organizată de Agenţia Domeniilor Statului pentru vânzarea pachetului de 1.034.319 de acţiuni deţinute la ICA a obţinut adjudecarea acestuia de către Grivco la un preţ de aproximativ 390.000 de lei, în condiţiile în care valoarea comercială reală a pachetului de acţiuni era de circa 75,5 de ori mai mare, respectiv peste 29.000.000 de lei", potrivit anchetatorilor DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a pus sub acuzare 27 de persoane implicate în privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), dosar în care este vizat liderul PC Dan Voiculescu.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie efectuează acte de urmărire penală în dosarul penal 84/P/2007, dosar în care se cercetează legalitatea modului de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare", preciza DNA, în 26 septembrie.

DNA susţinea că au fost puse sub învinuire 27 de persoane, acuzate de spălare de bani şi de subevaluare a activelor în cadrul acţiunii de privatizare a ICA.

"La acest dosar, procurorii au dispus conexarea unei alte cauze penale care a fost pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi care a fost declinată la DNA", mai arăta sursa citată.

Această afacere a început în anul 2002, când s-a emis HG 451/2002 prin care Institutul de Chimie Alimentară (ICA) se transformă în societate comercială, cu unic acţionar statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului (ADS), aflată în subordinea Executivului.

Ulterior, Consiliul de Administraţie al ADS a anunţat că vinde Institutul de Cercetări Alimentare. La licitaţie s-au prezentat doar doi acţionari: Grivco SA, societatea deţinuta de Dan Voiculescu şi Gheorghe Mencincopschi, directorul ICA. În final, Voiculescu a câştigat licitaţia, ar fi schimbat structura acţionariatului ICA, a trecut 92 la sută din acţiuni pe numele său, iar diferenţa pe numele membrilor familiei sale, potrivit unor surse judiciare.

În 10 iunie 2005, Parchetul instanţei supreme a dispus neînceperea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunii prevăzute de articolul 248 Cod penal (abuz în serviciu contrat intereselor publice) în dosarul referitor la sesizarea Ministerului Agriculturii în legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

În motivarea soluţiei adoptate de procuror se arăta că faptele constatate în raportul de control al Ministerului Agriculturii nu erau prevăzute de legea penală. În final, dosarul a ajuns la DNA, pentru suspiciuni de fraudă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici