- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (14.10.2018, 08:33)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Exerciţiul "Seism 2018" | UPDATE: Peste 3.000 de morţi şi peste 5.000 de răniţi/ Arafat: Să ne uităm la legislaţie, să o corectăm | VIDEO
De la declanşarea exerciţiului ”Seism 2018” şi până duminică seară, conform scenariului, s-au înregistrat peste 3.000 de morţi, peste 5.000 de persoane rănite, aproximativ 40.000 persoane fără adăpost, 35.000 fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă, anunţă IGSU.
Urmărește
1726 afișări
De asemenea, au fost afectate peste 3.900 clădiri (380 distruse total, 1.400 distruse parţial, iar 2.200 sunt improprii pentru locuit).
În plus, 5 spitale din Bucureşti au fost distruse de cutremur, 22 spitale au fost distruse parţial, iar 8 au fost avariate însă au rămas funcţionale.
Duminică, la ora 14.00, în scenariul exerciţiului ”Seism 2018” a fost introdusă o replică a cutremurului, având magnitudinea de 5,8 pe scara Richter, care a afectat, cu precădere, Capitala. Scenariul iniţial prevedea un seism de magnitudine 7,5 pe scara Richter în Vrancea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ştirea iniţială:
În cadrul exerciţiului "Seism 2018", o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române a transportat la Cluj 15 răniţi, dintre care 7 sunt intubaţi prezentând arsuri, în urma seismului cu magnitudine de 7,5 pe scara Richter. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că în cadrul exerciţiului Seism 2018, a observat anumite aspecte din legislaţie care îngreunează activitatea salvatorilor în caz de dezastre, precizând că pentru anumite chestii e nevoie de hotărâre de guvern.
Exerciţiul "Seism 2018" a arătat, la mai bine de 24 de ore de la producerea cutremurului de 7,5 pe Richter, că 2.098 persoane au murit, alte 3.912 sunt rănite, 7.250 sunt dispărute, 30.000 sunt sinistrate şi, în total, sunt 130.000 de persoane afectate, anunţă IGSU.
La aproape 27 de ore de la producerea seismului cu magnitudine de 7,5 pe scara Richter, situaţia, potrivit scenariului, este următoarea: 2.098 persoane decedate, 3.912 răniţi, 7.250 persoane dispărute, 30.000 persoane sinistrate şi 130.000 de persoane afectate.
De asemenea, 30.000 de consumatori sunt nealimentaţi cu energie electrică şi 25.000 de persoane nu au acces la reţeaua de alimentare cu apă. Au fost distruse 250 de case şi avariate alte 900.
Potrivit scenariului, morga mobilă şi-a continuat deplasarea în mai multe zone din Bucureşti, de unde au foat preluate persoanele decedate în vederea transportării la IML.
La această oră se desfăşoară activităţi de căutare-salvare şi evaluare medicală în următoarele zone din Bucureşti: Academia de Poliţie, Academia Română, Fabrica de Bere Rahova şi Industria Iutei, din strada Veseliei.
O aeronavă Spartan C-27J a transportat la Cluj 15 răniţi după cutremur
Aeronava C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, a efectuat, în cursul nopţii, o misiune de evacuare, pe ruta Bucureşti - Cluj, pentru transferul a 15 răniţi în urma seismului major înregistrat în ţară.
Dintre cei 15 răniţi, 7 sunt intubaţi, trei dintre aceştia prezentând arsuri, potrivit scenariului exerciţiului.
Pacienţii au fost asistaţi pe timpul zborului de către o echipă SMURD din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca, formată din medici, asistenţi şi paramedici militari şi au fost duşi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.
Aeronava militară a decolat de pe Baza 90 Transport Aerian în jurul orei 03.00.
În cadrul exerciţiului naţional "Seism 2018", preşedintele României a decretat, sâmbătă, instituirea stării de urgenţă. Potrivit scenariului exerciţiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburant, căi de transport rutiere, feroviare). Cutremurul a avut epicentrul în zona seismică Vrancea, în localitatea Nereju, la o adâncime de 140 km, iar durata acestuia a fost de 57 de secunde. Unda seismică a avut ca axă de deplasaredirecţia Sud – Vest (Bucureşti – Alexandria – Sofia) şi Nord – Est (Iaşi – Chişinău).
Arafat: Să ne uităm la legislaţie, să o corectăm. Pentru unele chestii, trebuie HG. Nu e fezabil
"Întârzieri de reacţii nu au fost, au fost anumite aspecte de rezolvat pe parcurs şi care s-au rezolvat foarte bine. De exemplu, când soseşte o echipă internaţională, uneori poate că lipsesşte o hârtie. Ideea este, şi asta estre parte din exerciţiu, chiar daca e situaţie reală, cât de repede o rezolvi. Şi s-au rezolvat toate aspectele pe care le-am avut, când au intrat în ţară, foarte rapid. Am avut sprijin foarte bun de la Vamă, Poliţia de Frontieră. Alt aspect este autorizarea medicilor care vin să lucreze în România, ei sunt medici fără drept de liberă practică şi ieri s-a discutat faptic", a declarat Raed Arafat.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a subliniat că de exemplu unele decizii se iau la nivel foarte înalt, ceea ce nu este fezabil în caz de calamităţi.
"Nu pot să spun că am depistat nefuncţionalităţi în ele, dar observăm alte aspecte. Sunt foarte multe aspecte în lege care duc foarte multe lucruri la nivel foarte înalt care s-ar putea, în caz de dezastru, să nu putem să ajungem la ele pentru anumite categorii de decizii. De exemplu, vrei spă scoţi nişte chestii care sunt necesare de undeva, sunt lucruri care nu....până la hotărâre de Guvern. Nu e fezabil, în cazul unui dezastru, să te aştepţi ca orice mişcare pe care vrei să o faci să fie hotărâtă la nivelul acesta. E bine totuşi să ne uităm la legislaţie, să o corectăm. Şi asta este unul dintre scopurile acestui exerciţiu", a completat Arafat.
În cadrul exerciţiului naţional "Seism 2018", preşedintele României a decretat, sâmbătă, instituirea stării de urgenţă. Potrivit scenariului exerciţiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburant, căi de transport rutiere, feroviare). Cutremurul a avut epicentrul în zona seismică Vrancea, în localitatea Nereju, la o adâncime de 140 km, iar durata acestuia a fost de 57 de secunde. Unda seismică a avut ca axă de deplasaredirecţia Sud – Vest (Bucureşti – Alexandria – Sofia) şi Nord – Est (Iaşi – Chişinău).
Citiţi continuarea în pagina 2.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe