Există cazuri de discriminare a romilor în Europa, SUA au datoria de a se implica

Statele Unite consideră că au datoria de a se implica în combaterea discriminării, toleranţa fiind una dintre valorile esenţiale ale americanilor, a afirmat, luni, Douglas Kramer, reprezentant al administraţiei SUA, care a apreciat că romii din Europa se confruntă cu situaţii discriminatorii.

Urmărește
302 afișări
Imaginea articolului Există cazuri de discriminare a romilor în Europa, SUA au datoria de a se implica

Există cazuri de discriminare a romilor în Europa, SUA au datoria de a se implica (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul SUA susţine respectarea drepturilor omului la nivel internaţional. Aceasta este politica guvernelor americane de mult timp, indiferent de partidele politice care s-au aflat la putere. Iar guvernele europene au fost de acord cu aceste standarde", a declarat, luni, Douglas Kramer, reprezentantul Guvernului american şi director al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă din Oficiul pentru Africa şi Europa al Departamentului de Stat.

El a făcut aceste declaraţii la o videoconferinţă pe tema situaţiei romilor, organizată la Centrul Cultural american.

"Administraţia Obama a subliniat ferm că, în privinţa drepturilor omului, SUA trebuie să fie un lider prin puterea exemplului. Cu alte cuvinte, că trebuie să respectăm nişte standarde, iar acolo unde nu facem acest lucru, trebuie să fim deschişi dacă aşteptăm ca şi alte state să facă la fel. Una dintre valorile noastre esenţiale este aceea că discriminarea nu este acceptabilă. Politica noastră este că toţi oamenii în SUA trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi. Aceasta este valoarea cheie a poporului american iar noi, în calitate de Guvern, avem datoria de a reprezenta această valoare", a spus Kramer.

El a adăugat însă că discriminarea este o realitate întâlnită în multe zone ale lumii. De asemenea, Kramer a adăugat că în SUA a fost nevoie de ani de zile pentru a lupta cu propriile cazuri de discriminare, segregare şi rasism. "Şi nu e o sarcină încheiată. Luptăm încă", a adăugat el.

"În Europa, cred că romii se confruntă cu multe probleme similare (cazuri de discriminare, n.red.)- sunt probleme economice, sociale - şi cred că nimeni nu trăieşte cu iluzia că aceste probleme vor fi uşor de rezolvat. Dar credem că dacă noi şi partenerii noştri din Europa nu ne implicăm, nu vom putea gestiona nedreptăţile cu care se confrună comunitatea romă şi nu vom putea oferi şanse egale", a spus el.

Douglas Kramer a spus că administraţia americană încearcă să atragă atenţia asupra dificultăţilor acestei comunităţi atât cu ajutorul diplomaţiei cât şi prin organizarea de programe speciale. "Departamentul de stat încurajează ambasadele să intre în contact direct cu grupurile de romi, să le asculte problemele şi să încerce atragerea atenţiei în mod pozitiv asupra problemelor acestora".

La videoconferiţă a luat cuvântul şi Elbert Ransom Jr, figură cheie în mişcarea americană pentru drepturi civile şi fost consilier al lui Martin Luther King Jr. El le-a spus tinerilor romi că discursul său este emoţional, la fel ca şi răspunsurile pe care le poate oferi la întrebările ce îi sunt puse.

Ransom le-a povestit tinerilor romi despre începuturile mişcării americane pentru drepturi civile şi a subliniat că încălcările drepturilor comunităţii rome sunt similare cu cele înregistrate în America în urmă cu mai mulţi ani împotriva comunităţii afro-americane.

"Atunci am făcut dezbateri despre non-violenţă dar şi pentru a pregăti populaţia afro-americană să trăiască o schimbare socială radicală. Atunci când trăieşti într-un anumit fel pentru o perioadă de timp începi să crezi că aceasta este de fapt maniera corectă de a trăi. Dar, până să îţi dai singur seama cât de lipsit de drepturi eşti şi unde îţi este locul în structura societăţii, ai uneori nevoie să ţi se spună acest lucru. Practic asta am făcut noi, în America", a spus el, rememorând principalele acţiuni ale lui Martin Luther King.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici