Experienţa corupţiei în României, alarmantă în raport cu media europeană
Victor Alistar a spus, miercuri, la prezentarea Barometrului Global al Corupţiei 2009, că experienţa corupţiei din România, de 14 la sută, este o dată alarmantă şi pentru raportul CE, mai ales că media europeană este de 5 la sută, procent în care se încadrează şi Bulgaria.
Experienţa corupţiei în României, alarmantă în raport cu media europeană (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit Barometrului Global al Corupţiei, experienţa corupţiei în România este de 14 la sută, faţă de 33 la sută în anul precent, în timp ce Bulgaria se încadrează în media europeană de 5 la sută.
În privinţa procentului celor care au plătit mită, România se situează în coada clasamentului, cu 14 procente, urmată doar de Grecia, cu 18 procente, şi de Lituania, cu 30 la sută.
Victor Alistar a declarat, miercuri, că din datele Barometrului rezultă că populaţia apreciază că nu se mai fură "cu puşculiţa, dar se fură cu miliardul, cu instrumente de cont bancar".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Directorul executiv al Transparency International a arătat că a scăzut semnificativ numărul celor care au avut contact direct cu mita, însă populaţia a inceput să conştientizeze mita la nivel instituţional.
Dintre aceştia, 22 la sută au dat mită pentru servicii medicale, 13 la sută pentru poliţie, 8 procente pentru justiţie şi 7 la sută pentru sistemul de educaţie.
Însă 77 la sută dintre subiecţi nu au formulat plângeri legate de corupţie, pe de o parte pentru că nu au încredere în instituţiile statului care ar trebui să le soluţioneze sau pentru că au apreciat un raport corect.
"Experienţa directă scade, dar percepţia percepţia asupra corupţiei creşte", a spus Silviu Matei, socilog de la Asociaţia profesională Galup. El a explicat că acest fenomen se poate traduce prin eşecul politicului în a arăta că lucrează pentru combaterea corupţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO