Expert Forum: Inventarul localităţilor cu cele mai multe cereri de viză de flotant înainte de locale

Localitatea Secaş din judeţul Timiş a înregistrat înaintea alegerilor locale cel mai mare număr, proporţional, de cereri de viză de flotant, nu mai puţin de 300, raportat la un total de 370 de locuitori ai acestei comune, reiese dintr-un raport publicat luni de Expert Forum.

Urmărește
628 afișări
Imaginea articolului Expert Forum: Inventarul localităţilor cu cele mai multe cereri de viză de flotant înainte de locale

Expert Forum: Inventarul localităţilor cu cele mai multe cereri de viză de flotant înainte de locale (Imagine Darius Mitrache / Mediafax Foto)

''Am vrut să vedem dacă primarii şi-ar muta oamenii dintr-o localitate în alta să aibă un număr mai mare de voturi. Am cerut date de la Evidenţa persoanei şi ne-am uitat pe comune, pentru că ni se pare că astea sunt cele mai relevante. Din totalul de 2861 de comune, ne-am uitat comparativ pe 2015 şi 2016, perioada aprilie iunie, chiar înainte de alegeri, să vedem dacă există o diferenţă semnificativă'', a declarat Septimiu Pârvu, specialist Expert Forum.

''Nu sunt localităţi foarte mari – undeva între 300 şi o mie de locuitori. De exemplu, în Secaş (judeţul Timiş – n.r.), la o populaţie de 370 de locuitori, s-au mutat 300. Eu m-am uitat să văd dacă este o localitate, poate cu fabrică sau ceva… Nu pare a fi, este o localitate în câmp'', a adăugat el.

În topul realizat de Expert Forum se mai regăsesc localităţile Brebu Nou, cu 34% faţă de 8% în 2015, dar şi Zorlenţu Mare, cu 25% faţă de 1% anul precedent, ambele din judeţul Caraş Severin. 

''Zorlenţu Mare are o istorie mai aparte, pentru că şi la referendum a fost vot de 120-130%'', a punctat Pârvu.

Potrivit acestuia, Giurgiu, Ilfov, Iaşi sunt judeţele cu cei mai mulţi oameni care au solicitat vize de flotant. ''Nu înseamnă neapărat că a fost un mecanism folosit de toată lumea pentru a frauda alegerile, însă sunt câteva localităţi unde se ridică semne de întrebare de ce sunt cifrele aşa de mari'', a subliniat reprezentantul Expert Forum.

El a mai arătat că la alegerile locale din acest an au existat mai multe nereguli, printre care şi faptul că 177 dintre operatorii de calculator din secţiile de votare au fost şi candidaţi.

"Legea alegerilor s-a modificat, s-au întâmplat multe lucruri bune, de exemplu, s-a înfiinţat corpul experţilor electorali care este un pas în direcţia profesionalizării administraţiei electorale, faptul că se pot înfiinţa partide cu trei persoane este un alt pas înainte, dar au fost şi lipsuri pe care le-am constatat în practică. Unul din aspectele negative se referă la operatorii de calculator din secţiile de votare, cei care s-au ocupat de sistemul informatic, care au scanau buletinele când se intra în secţie. O chestiune care ni se pare anormală este faptul că 177 dintre ei au fost şi candidaţi în circumscripţiile unde au activat, ceea ce arată un oarecare conflict de interese, să fii şi candidat şi să scanezi buletine. Ar trebui să existe o incompatibilitate legată de candidaţi, din situaţiile raportate la noi operatorii au numărat buletine şi nu aş vrea ca un candidat să numere buletine de vot", a punctat Pârvu.

Printre problemele semnalate la alegerile locale de Expert Forum se mai numără faptul că nu există un mecanism clar al verificării semnăturilor pe care candidaţii sunt obligaţi să le stângă, dar şi faptul că partidele care se pot înfiinţa cu trei membri vor fi radiate dacă nu au candidaţi la două scrutine succesive, sau o listă completă într-o circumscripţie.

"Au apărut partide mici care nu au avut timp într-un an să se dezvolte, iar legea va duce probabil la radierea lor. E posibil ca aceste partide să dispară. Dacă ele dispar anulează toată ideea legii de a avea partide cu trei membri", a menţionat Pârvu.

El a mai arătat că o altă problemă este faptul că legea nu prevede o sancţiune pentru birourile electorale care au validat candidaturile ce nu îndeplineau condiţiile legale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici