Expert în securitate nucleară: La un cutremur foarte mare centrala de la Cernavodă nu se prăbuşeşte, doar se opreşte

Lucian Biro, fost director al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), susţine, la Europa FM, că un cutremur de peste 8 grade pe scara Richter în România nu afectează centrala nucleară de la Cernavodă, centrala oprindu-se în cazul unui sesim foarte mare.

Urmărește
167 afișări
Imaginea articolului Expert în securitate nucleară: La un cutremur foarte mare centrala de la Cernavodă nu se prăbuşeşte, doar se opreşte

Expert în securitate nucleară: La un cutremur foarte mare centrala de la Cernavodă nu se prăbuşeşte, doar se opreşte (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

"Să spui că a crescut radioctivitatea de nu ştiu câte ori fără să spui referinţa, este o mare greşeală. Ea a crescut, dar faţă de fondul natural. E o creştere infimă, în Tokyo nu e nici un pericol pentru sănătatea oamenilor", a spus Biro.

Potrivit expertului în controlul activităţii nucleare, citat de Europa FM, niciodată un reactor nu ajunge să se comporte ca o bombă nucleară.

"Teoretic şi fizic nu este posibil şă apară o explozie nucleară în aceste cazuri. Reactorul evoluează ca un cazan sub presiune. Orice referire la explozie nucleară e departe de realitate", a susţinut expertul.

Potrivit acestuia, coasta de Vest a SUA e cam departe, iar radiaţii care ar putea ajunge vor fi mult sub limita admisibilă. "Un cetăţean din zonă ar fi afectat cât la o radiografie dentară", a adăugat Biro

În opinia expertului, un cutremur de până la 8 sau 8,5 pe scara Richter nu afectează centrala de la Cernavodă.

"Şi la un cutremur foarte mare centrala nu se prăbuşeşte, doar se opreşte", a precizat Lucian Biro.

Norul radioactiv provenind de la centrala niponă Fukushima probabil se va deplasa pe deasupra Oceanului Pacific, ar ajunge joi în insulele Aleutine şi vineri seara în California, conform unei prognoze realizate de Naţiunile Unite, nota, joi, ediţia online a ziarului New York Times.

Potrivit experţilor, nivelul radiaţiilor se va diminua pe parcurs şi va avea, în cel mai rău caz, efecte foarte mici în Statele Unite. De exemplu, norii radioactivi emanaţi de la Cernobîl în 1986 au ajuns în Statele Unite după zece zile, nivelul radioactivităţii fiind la cote minime.

Cutremurul care a afectat, în 11 martie, nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 9 potrivit institutului american de geofizică (USGS). Seismul a provocat valuri tsunami şi a fost urmat de replici puternice. Acest seism este al patrulea cel mai puternic din lume, din 1900 şi până în prezent.

Centrala nucleară niponă de la Fukushima, situată la aproximativ 250 de kilometri nord-est de Tokyo, a fost avariată de cutremurul cu magnitudinea 9 şi de valul tsunami de câţiva metri care i-a urmat, ulterior izbucnind mai multe incendii la reactoarele 1, 3 şi 4.

Agenţia pentru Securitate Nucleară japoneză a ridicat vineri, de la 4 la 5, nivelul accidentului nuclear de la Fukushima, pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), care are şapte trepte.

Importanţa unei probleme care intervine la o centrală nucleară este evaluată prin intermediul acestei scări, nivelul 0 fiind corespunzător absenţei unei anomalii, iar nivelul 7, cel mai important, unui accident major, cum a fost cel de la Cernobîl (Ucraina) în 1986.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici