Experţi CE evaluează îndeplinirea angajamentelor României prin MCV

Reprezentanţii Ministerului Justiţiei au avut, luni, o întâlnire cu experţii Comisiei Europene sosiţi la Bucureşti în cadrul misiunii de evaluare a angajamentelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), ministrul Cătălin Predoiu apreciind-o drept foarte importantă.

Urmărește
8 afișări

"Această misiune este foarte importantă, având în vedere că raportul pe care Comisia îl va publica în luna iulie va trebui să puncteze progresele înregistrate în perioada iulie 2010 - iunie 2011. Ministerul Justiţiei este în grafic cu recomandările care-i incumbă din Raportul intermediar din februarie. Reformele în Justiţie implică mai mult timp pentru maturizare. Discutăm în prezent de măsuri de detaliu şi tehnică juridică, cum ar fi legile de aplicare a Codurilor sau conturarea unui management al resurselor umane adecvat realităţilor din teren, care reclamă din partea evaluatorilor o evaluare tehnică riguroasă", susţine ministrul Predoiu.

Pe de altă parte, afirmă demnitarul, performanţa sistemului judiciar ţine în primul rând de managementul acestuia şi pregătirea profesională individuală. Legea în sine nu ţine loc de interpretare, integritate, management sistemic sau micro-managementul fiecărei instanţe.

Delegaţia Ministerului Justiţiei a fost condusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la discuţii luând parte şi secretarul de stat, judecător Lidia Barac, secretarul de stat, procuror Alina Bica, secretarul general al Ministerului Justiţiei, judecător Gabriel Tănăsescu, dar şi experţi din cadrul direcţiilor ministerului.

Discuţiile s-au axat pe măsurile de competenţa Ministerului Justiţiei, în special cele legate de elaborarea şi adoptarea legilor de punere în aplicare a noilor Coduri, de pregătire a sistemului judiciar pentru intrarea în vigoare a acestora, de Strategia de dezvoltare a Justiţiei ca serviciu public, de activitatea de recuperare a creanţelor şi de măsurile avute în vedere pentru accelerarea judecării cauzelor de mare corupţie.

Ministrul Justiţiei a prezentat măsurile întreprinse de instituţiile din sistemul judiciar pentru pregătirea punerii în aplicare a noilor Coduri. A fost descris stadiul proiectului privind impactul Codurilor asupra Justiţiei. De asemenea, au fost prezentate măsurile de ordin legislativ luate de Ministerul Justiţiei pentru continuarea reformei sistemului judiciar: proiectul legii privind desfiinţarea unor instanţe şi parchete nefuncţionale sau cu un volum redus de activitate, proiectul legii privind transferul sarcinilor administrative şi îmbunătăţirea managementului instanţelor, proiectul legii privind promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, proiectul legii privind registratorii comerciali etc.

În ceea ce priveşte problema resurselor umane în sistemul judiciar, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a subliniat că susţine orice propunere în domeniu, atunci când aceasta este bine fundamentată şi se bazează pe evaluări obiective. Astfel, Ministerul Justiţiei a susţinut iniţiativele de ocupare a posturilor vacante din cadrul Inspecţiei Judiciare şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În acelaşi timp, la solicitarea Ministerului Justiţiei, Guvernul a suplimentat schema pentru Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti.

Misiunea de evaluare se desfăşoară în perioada 9-13 mai 2011 şi va cuprinde întâlniri cu toate instituţiile ce au atribuţii în domeniile cu relevanţă pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare: Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul instanţei supreme, Direcţia Naţională Anticorupţie, Agenţia Naţională de Integritate, Ministerul Administraţiei şi Internelor etc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici