Experţi: mai multe obiective istorice din oraşul Kiev sunt în pericol

Publicat: 26 03. 2022, 09:35
Actualizat: 26 03. 2022, 09:37

Forţele ruseşti se află la periferia Kievului şi există temeri că acestea s-ar putea pregăti pentru aceeaşi tactică „nediscriminatorie a pământului pârjolit” folosită în capitala cecenă Groznîi în 1999, anunţă corespondenţii CNN.

Kievul este un oraş cu o vechime de peste 1.500 de ani, o capitală cândva plină de viaţă, cu 2,8 milioane de locuitori, care găzduieşte comori internaţionale de neînlocuit, inclusiv repere arhitecturale şi monumente culturale.

„Dacă Putin nivelează Kievul aşa cum a nivelat Harkovul şi alte oraşe, sunt multe lucruri care vor fi pierdute pentru totdeauna”, a declarat Olenka Z. Pevny, profesor asociat de studii slave şi ucrainene la Universitatea din Cambridge.

Experţii au arătat care sunt principalele situri aflate în pericol:

Catedrala Sfânta Sofia: Construită în secolul al XI-lea, catedrala este încununată de cupole aurii strălucitoare şi se află în centrul Kievului.

Catedrala şi mănăstirea cu domuri de aur Sfântul Mihail: Această biserică, construită pentru prima dată în 1108, a jucat un rol important în Revoluţia Demnităţii, cunoscută şi sub numele de Revoluţia Maidan – oferind un adăpost sigur pentru cei răniţi în timpul violenţelor.

Mănăstirea Peşterilor: Acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO prezintă biserici subterane şi adăposteşte relicve ale unor sfinţi care datează din secolul al X-lea.

Palatul prezidenţial: Maiestuosul Palat Mariinsky, în stil baroc, este reşedinţa ceremonială a preşedintelui Ucrainei şi este situat în apropierea Parlamentului.