Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii verifică în ce condiţii s-a realizat vaccinul antigripal la Institutul Cantacuzino

Experţii OMS au început, marţi, analiza la Institutul Cantacuzino, urmând să fie verificate linia de fabricaţie şi condiţiile în care s-a realizat vaccinul antigripal, care nu a mai putut fi folosit întrucât rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine.

Urmărește
231 afișări
Imaginea articolului Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii verifică în ce condiţii s-a realizat vaccinul antigripal la Institutul Cantacuzino

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii verifică în ce condiţii s-a realizat vaccinul antigripal la Institutul Cantacuzino (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Echipa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), formată din doi experţi tehnici, s-a întâlnit, marţi dimineaţă, cu secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adrian Pană, apoi a plecat la Institutul Cantacuzino.

"Experţii vor verifica toată linia de fabricaţie, condiţiile în care s-a realizat vaccinul, pentru a vedea care au fost problemele ce au stat la baza contaminării vaccinului şi totodată pentru a rezolva problemele şi a relua producţia de vaccin în 2014", a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat Adrian Pană.

Directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, a spus că experţii OMS au transmis că vor rămâne în Bucureşti în perioada 25-28 februarie, pentru a vedea care sunt problemele şi ce este de făcut pentru redeschiderea liniei de fabricaţie şi reluarea producţiei de vaccin antigripal.

Institutul Cantacuzino a produs, pentru sezonul epidemic 2013-2014, 400.000 de doze de vaccin antigripal, însă acestea nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.

Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat Institutul Cantacuzino, la sfârşitul anului trecut, că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă întrucât au fost descoperite probleme.

Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenţia franceză a Medicamentului, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform. Agenţia franceză a făcut şi un al doilea test, de reconfirmare, care de asemenea a indicat aceleaşi rezultate.

Ministerul Sănătăţii a desemnat o comisie de experţi care a analizat efectele vaccinului antigripal. Întrucât produsul s-a dovedit neconform, el a rămas în custodia Institutului Cantacuzino.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a cerut Institutului Cantacuzino şi experţilor OMS efectuarea unor analize complexe asupra procesului de producţie, "pentru identificarea tuturor determinanţilor care au influenţat calitatea produsului".

Eugen Nicolăescu a sesizat şi SRI, după ce a primit informaţii că salariaţi sau foşti angajaţi ai institutului ar fi "influenţat în mod negativ producerea vaccinului gripal".

Totodată, Ministerul Sănătăţii a cerut Curţii de Conturi să verifice modul în care au fost folosiţi banii publici primiţi de Institutul Cantacuzino şi să stabilească valoarea prejudiciului pentru producţia de vaccin antigripal în care s-a găsit o concentraţie foarte mare de endotoxine.

La finalizarea anchetei comune efectuate de Institutul Cantacuzino şi experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dar şi a anchetei Curţii de Conturi, se va evalua pe baza concluziilor prezentate de aceştia, dacă dosarul "va merge mai departe, la Parchet sau la Poliţie", preciza Nicolăescu.

În luna mai 2013, ministrul Eugen Nicolăescu anunţa că Institutul Cantacuzino devine, prin Hotărâre de Guvern, serviciu de interes economic general şi va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensaţie financiară din partea statului. Nicolăescu preciza că s-a ocupat personalul de reluarea activităţii institutului şi a discutat cu ANM scurtarea etapelor, pentru ca producţia de vaccin antigripal să poată fi reluată în sezonul 2013-2014.

Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014. Institutul Cantacuzino urma să pună la dispoziţie alte 400.000 de doze.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici