- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.05.2013, 12:31)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Expertiza în cazul tablourilor furate se face la Muzeul de Istorie a României şi nu este finalizată
Expertiza în cazul tablourilor furate din Olanda este realizată la Muzeul Naţional de Istorie a României şi nu este finalizată, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al instituţiei, precizând că în astfel de cazuri investigaţiile pot dura până la câteva luni.
Urmărește
162 afișări
Expertiza în cazul tablourilor furate se face la Muzeul de Istorie a României şi nu este finalizată
Reprezentanţi ai Biroului de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au declarat, miercuri, că cenuşa şi alte probe ridicate la percheziţiile făcute în casa mamei lui Radu Dogaru, una dintre persoanele arestate în cazul furtului de tablouri din Olanda, au fost trimise recent la experţi, iar instituţia nu a primit rezultatele.
Contactaţi, miercuri, de agenţia MEDIAFAX, reprezentanţii Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) au declarat că expertiza nu se face la această instituţie muzeală, infirmând informaţia apărută în acest sens. "Noi nu avem un laborator care să permită expertiza respectivă", au declarat reprezentanţii Muzeului Naţional de Artă al României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În schimb, agenţia MEDIAFAX a aflat că un astfel de laborator de specialitate există la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).
Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, a confirmat miercuri, pentru MEDIAFAX, că experţii acestei instituţii fac investigaţii în cazul tablourilor furate din Olanda.
"Muzeul Naţional de Istorie a României are un asemenea laborator. A venit o solicitare, dar nu vă pot da mai multe detalii. Cazul este în lucru. Când va fi finalizată expertiza, împreună cu autorităţile judiciare vom da un comunicat. Pot să confirm că Muzeul Naţional de Istorie a României face investigaţii privind materiile rezultate din presupusa ardere a tablourilor", a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu.
El a precizat că MNIR a primit o solicitare de expertizare în acest caz în această primăvară. "În mod obişnuit, expertiza durează de la câteva săptămâni până la câteva luni, depinde de complexitatea datelor pe care le cere", a mai spus Ernest Oberländer-Târnoveanu.
Pe de altă parte, Gabriela Neagu, de la Biroul de presă al DIICOT, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că instituţia nu a primit până la această dată rezultatele expertizei cerute recent de către procurorii care fac urmărirea penală în dosarul privind furtul tablourilor din muzeul Kunsthal din Rotterdam.
Potrivit Gabrielei Neagu, informaţia potrivit căreia expertiza ar fi fost finalizată şi rezultatul ei indică faptul că cel puţin un tablou din cele furate din Olanda ar fi fost arse în România este falsă.
Surse judiciare au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că cel puţin unercheziţii din locuinţa acesteia fiind găsite urme de la pictură, potrivit unor surse judiciare.ul dintre cele şapte tablouri furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam a fost ars în casa mamei lui Radu Dogaru, în urma expertizei cenuşii ridicate la p
Potrivit surselor citate, în urma expertizei făcute la un laborator de specialitate s-au găsite urme de vopsea de la o pictură care ar avea o vechime de aproximativ un secol şi jumătate, precum şi ţinte metalice.
Conform aceloraşi surse, nu se poate spune cu certitudine dacă urmele de vopsea găsite în cenuşă provin de la un tablou sau de la o ramă.
Agenţia MEDIAFAX a anunţat luni, citând surse judiciare, că procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au dispus expertizarea, la un laborator de specialitate, a cenuşii ridicate în urma percheziţiilor din casa mamei lui Radu Dogaru, pentru a afla dacă femeia a ars tablourile furate din Olanda.
Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT care se ocupă de acest caz au trimis cenuşa ridicată din soba mamei lui Radu Dogaru - unul dintre presupuşi hoţi ai tablourilor - la un laborator de expertiză în materie de pictură.
Procurorii au cerut experţilor în domeniu să analizeze compoziţia chimică şi structurală a cenuşii şi să spună dacă, pe baza rezultatelor, se poate dovedi că aceasta conţine urme de uleiuri specifice, cerneluri sau vopseluri de pictură.
Aceleaşi surse au precizat că Olanda va transmite procurorilor DIICOT, în curând, prin comisie rogatorie, documentaţia judiciar penală în cazul acestui furt de tablouri.
Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.
Trei dintre suspecţi - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru - au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.
Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru au fost arestaţi pentru modul organizat în care au acţionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat străin şi pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arăta instanţa Judecătoriei Sectorului 5, în motivarea deciziei.
Suspecţii voiau să dea foc tablourilor, din cauza situaţiei generate, au spus reprezentanţii DIICOT, precizând că există o interceptare în acest sens. În faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, care a judecat recursul celor trei, procurorul DIICOT a arătat că Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: "Mai bine nu le mai luam. Ar trebui să le ardem".
În acest caz a fost reţinut şi asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu, Petre Condrat, pentru tăinuirea unui bun provenit dintr-o infracţiune. Condrat a fost eliberat în 29 ianuarie din arestul Poliţiei Capitalei, după ce a dat declaraţii procurorilor DIICOT.
Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat că are certitudinea că, la un moment dat, o parte a tablourilor furate anul trecut de la muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost în România.
Surse judiciare au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele în care se aflau şi ţinute o perioadă în localitatea Măcin din judeţul Tulcea, "în pungi de un leu", iar când au vrut să le vândă, hoţii nu au ştiut ce preţ să ceară pe ele.
La 15 martie, Judecătoria Sectorului 5 a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru 30 de zile de la momentul capturării, pe numele celui de-al patrulea suspect vizat în anchetă.
Procurorii din Köln susţin că suspectul, în vârstă de 46 de ani, încerca să şantajeze Fundaţia Triton, care deţinea şase dintre tabourile furate. Fundaţia împrumutase tablourile Muzeului Kunsthal pentru o expoziţie.
Anchetatorii români din acest caz au stabilit că tablourile ar fi fost duse după furt în locuinţa din Rotterdam a Nataşei Timofei, în vârstă de 19 ani, originară din Măcin. Tot acolo ar fi fost decupate şi scoase din rame pânzele furate, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.
Nataşa Timofei era iubita lui Radu Dogaru în perioada plănuirii şi comiterii infracţiunii. Pentru a face legătura între româncă şi furtul de tablouri, anchetatorii olandezi au vizionat zeci de ore de înregistrări ale camerelor de supraveghere, au precizat surse apropiate anchetei.
Timofei a fost arestată în Olanda, fiind audiată în legătură cu furtul tablourilor de către doi ofiţeri ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi de un procuror de la DIICOT, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ai Poliţiei Române.
În acelaşi dosar a fost arestată şi mama lui Radu Dogaru, Olga Dogaru, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce anchetatorii au găsit, în urma unor percheziţii în localitatea tulceană Carcaliu, unde locuiesc rude ale suspecţilor în cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, patru arme de vânătoare.
În 5 martie, procurorii DIICOT şi poliţiştii au descins şi în localitatea Măcin, judeţul Tulcea, unde au făcut percheziţii la casa tinerei arestate în Olanda şi la alte locuinţe, fiind căutate probe pentru găsirea tablourilor furate.
În Măcin au domiciliul Alexandru Bitu şi Eugen Darie, în timp ce al treilea suspect din dosarul furtului de tablouri, Radu Dogaru, este originar dintr-o localitate de lângă Măcin.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36