Expertiza tehnică în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali şi MAp, finalizată

Procurorii anticorupţie au finalizat o expertiză tehnică dispusă în dosarul privind schimbul de terenuri dintre Gigi Becali şi Ministerul Apărării, finanţatorul FC Steaua primind, joi, o copie a documentului.

Urmărește
115 afișări
Imaginea articolului Expertiza tehnică în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali şi MAp, finalizată

Expertiza tehnică în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali şi MAp, finalizată (Imagine: Mediafax Foto)

Gigi Becali s-a prezentat, joi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a fost citat în legătură cu acest dosar.

După mai puţin de jumătate de oră, el a părăsit sediul DNA şi a declarat că i s-a adus la cunoştinţă rezultatul unei noi expertize tehnice efectuate în cauză.

Finanţatorul FC Steaua a arătat că va studia împreună cu avocaţii săi acest document, despre care nu a putut spune dacă este "pozitiv" sau "negativ".

Procurorii au dispus efectuarea acestei expertize în 2008, din cauza unor neclarităţi privind datele tehnice ale terenului dat de Becali Map, declarau, în octombrie 2008, surse judiciare.

Prin expertiză s-a urmărit individualizarea suprafeţei de aproximativ 30 de hectare, din Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, care a făcut obiectul schimbului de terenuri .

Odată individualizată suprafaţa, urma să fie făcută evaluarea terenului respectiv pentru a se constata dacă este echivalent cu terenul primit la schimb de Becali de la MAp.

Cele 30 de hectare care au fost expertizate sunt formate din terenuri achiziţionate de la mai multe persoane, susţineau surselor citate.

În acest dosar, Becali este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

În cauză mai sunt învinuiţi Victor Babiuc - ministru al Apărării în perioada în care s-a făcut schimbul -, 11 generali, dar şi oficiali ai Ministerului Apărării, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

În 2 iunie 1999, Gigi Becali şi reprezentanţii Ministerului Apărării au semnat un proces-verbal prin care schimbau două suprafeţe de pământ. Becali ar fi primit de la MAp un teren de 20,9 hectare în zona Băneasa-Pipera, în schimbul unuia de 21,5 hectare în satul Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov. Deşi relativ egale ca suprafaţă, cele două terenuri ar avea valori disproporţionate, date de preţul de piaţă, se susţine în raportul oficial al MAp. În timp ce, la Băneasa, metrul pătrat de pământ se vindea cu 20-25 de dolari, la Ştefăneşti preţul era de numai şase-şapte dolari. Diferenţa de preţ ar fi de aproximativ 3,3 milioane de dolari în favoarea lui Becali, care ar fi primit un teren în valoare de 4,7 milioane de dolari cedând unul de numai 1,4 milioane de dolari.

Din partea MAp, actul de schimb a fost semnat de locotenent-colonelul Aurel Iorga şi de căpitan-comandorul Petre Cristea, şeful UM 01877, care administra cele 20,9 hectare. Semnatarii au susţinut că schimbul între Armată şi Becali s-ar fi făcut la ordinul ministrului de la acea vreme, Victor Babiuc.

Dosarul a fost întâi pe masa procurorilor de la Secţia militară a DNA, iar în iulie 2007, după publicarea deciziei Curţii Constituţionale referitoare la necompetenţa procurorilor militari de a ancheta civili, cazul a fost preluat de către Secţia a II a DNA de combatere a infracţiunilor de corupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici