Explicaţiile Jandarmeriei pentru incidentele de la Pungeşti - FOTO

Jandarmii nu au intervenit în forţă în cazul protestului spontan din localitatea vasluiană Pungeşti şi nu au lovit pe nimeni, iar cele cinci persoane care au fost rănite au ajuns la spital după ce au căzut într-un şanţ de apă, a declarat joi inspectorul general al Jandarmeriei Române, Mircea Olaru.

Urmărește
1033 afișări
Imaginea articolului Explicaţiile Jandarmeriei pentru incidentele de la Pungeşti - FOTO

Explicaţiile Jandarmeriei pentru incidentele de la Pungeşti (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Şeful Jandarmeriei Române a declarat, într-o conferinţă de presă organizată la sediul MAI, că în localitatea vasluiană Pungeşti a fost vorba despre un protest spontan, la care au participat aproximativ 350 de persoane. În această situaţie, prefectul judeţului Vaslui a dispus măsurile legale pentru a permite utilajelor unei societăţi private să pătrundă pe un teren concesionat.

Colonelul Mircea Olaru a precizat că a fost nevoie de un dispozitiv format din aproximativ 200 de jandarmi în condiţiile în care misiunea se desfăşura pe un teren deschis şi era nevoia de crearea unei breşe pentru ca utilajele firmei respective să poată intra pe terenul concesionat.

Acesta a mai spus că oamenii au ales să protesteze sărind într-un şanţ de apă aflat la marginea terenului respectiv, iar în aceste condiţii cinci persoane au fost rănite şi au ajuns la spital. Olaru a precizat că patru dintre aceştia au putut pleca acasă în aceeaşi zi, iar o a cincea persoană, care are "un istoric cardiac", a rămas internată în spital pentru siguranţa acesteia.

Colonelul Olaru a adăugat că modul de intervenţie din localitatea Pungeşti va fi analizat, în condiţiile în care această strategie ar fi una nouă.

Şeful Jandarmeriei Române a mai arătat că în urma analizei se va căuta o îmbunătăţire a modului de intervenţii în astfel de situaţii, pentru a nu se mai produce busculade.

În cazul manifestaţiei de miercuri seara, din Piaţa Universităţii, Mircea Olaru a spus că nu s-a intervenit în forţă, fiind vorba de o manifestaţie spontană, paşnică şi care nu a dus la tulburarea ordinii publice.

Acesta a arătat că diferenţa dintre situaţia de la Pungeşti şi cea din Piaţa Universităţii este aceea că în cazul protestului din judeţul Vaslui a fost blocat accesul către un teren privat.

Peste o sută de persoane din Siliştea (Vaslui) protestau, joi dimineaţă, pentru a patra zi consecutiv, în perimetrul unde Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de şist, iar firma angajată de companie să amenajeze platforma din zonă şi-a retras cele două utilaje aduse miercuri.

Localnicii din Siliştea au petrecut noaptea de miercuri spre joi în cortul amenajat în zona unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist, ei spunând că nu vor renunţa la proteste.

Joi dimineaţă, la Siliştea au mers din nou prefectul de Vaslui, Radu Renga, şi şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, care au inspectat zona, după care s-au retras la Primăria Ivăneşti, localitate învecinată cu comuna Pungeşti, pentru a discuta.

"Drumul judeţean a fost deblocat, nimeni nu mai este în pericol, cetăţenii au apreciat că autorităţile au acţionat pentru a detensiona situaţia. Jandarmeria nu mai are obiectul muncii şi nu există niciun motiv pentru a rămâne acolo", a declarat pentru MEDIAFAX prefectul Radu Renga.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici