Exploratorul care a dat numele Australiei, reînhumat în satul natal din Anglia

  • Poveste fascinantă de istorie şi patriotism în micul sat Donington din Lincolnshire, Anglia.
  • Matthew Flinders, celebrul explorator care a dat numele Australiei se întoarce acasă după mai bine de 200 de ani.
289 afișări
Imaginea articolului Exploratorul care a dat numele Australiei, reînhumat în satul natal din Anglia

Sursa foto: The Guardian

Povestea lui Flinders începe în 1774, când s-a născut în Donington.

Flinders a fost un navigator şi cartograf britanic care a condus prima circumnavigaţie a Australiei şi a descoperit că Tasmania era o insulă. El este, de asemenea, creditat ca fiind prima persoană care a folosit numele „Australia" pentru a descrie continentul şi a susţinut cu succes adoptarea acestuia, notează The Guardian.

După o viaţă plină de aventuri şi descoperiri, el a murit la Londra în 1814, la doar 40 de ani. Locaţia mormântului său a fost pierdută la mijlocul secolului XIX, rămânând un mister timp de peste 150 de ani. Însă în 2019, rămăşiţele lui Flinders au fost găsite în timpul săpăturilor pentru trenul de mare viteză HS2.

Acum, pe 13 iulie 2024, Flinders va fi în sfârşit reînhumat în biserica din satul său natal.

Ceremonia se anunţă a fi un eveniment de anvergură internaţională, cu 400 de invitaţi din întreaga lume, inclusiv Guvernatorul Australiei de Sud. Marina Regală va efectua o gardă de onoare, marcând importanţa istorică a momentului.

Jane Pearson, preşedintele campaniei de repatriere, subliniază amploarea evenimentului: „Este un proiect uriaş. Avem o singură şansă să reuşim".

Flinders va fi prima persoană înmormântată sub pardoseala bisericii din secolul XVIII, iar în cadrul ceremoniei, pământ din Australia, Tasmania şi Mauritius va fi împrăştiat peste sicriu, simbolizând călătoriile sale.

Impactul asupra comunităţii din Donington este semnificativ. Se aşteaptă o creştere a turismului şi a recunoaşterii internaţionale pentru sat, cu planuri pentru un posibil muzeu în viitor.

Eleanor Stevenson, o tânără implicată în pregătiri, rezumă sentimentul general: „Este un privilegiu să fiu parte din asta. Acest proces va aduce mult mai multă conştientizare a cine este Flinders şi cât de important a fost".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici