Explozia de la Uricani s-a produs, cel mai probabil, în urma unei acumulări de gaz metan

Procurorul general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia Augustin Lazăr susţine că explozia de la Mina Uricani s-a produs, cel mai probabil, în urma unei "acumulări de gaz metan şi a unui arc electric", însă cauza exactă va fi stabilită în urma anchetei.

Urmărește
123 afișări
Imaginea articolului Explozia de la Uricani s-a produs, cel mai probabil, în urma unei acumulări de gaz metan

Explozia de la Uricani s-a produs, cel mai probabil, în urma unei acumulări de gaz metan (Imagine: Adi Piclisan/Arhiva Mediafax Foto)

Augustin Lazăr a declarat, duminică, că "este prematur" să se pronunţe acum, precizând însă că versiunea cea mai probabilă privind cauza exploziei este că deflagraţia s-a produs ca urmare "a unei acumulări de gaz metan şi a unui arc electric".

Potrivit sursei citate, cauzele exploziei sunt cercetate de o echipă formată din inspectori de protecţia muncii, poliţişti de la Poliţia judiciară şi specialişti care se află în Valea Jiului, echipa fiind coordonată de un procuror criminalist de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani.

Lazăr a afirmat că este necesară "o cercetare laborioasă" a inspectorilor de protecţia muncii.

El a adăugat că, la începutul săptămânii viitoare, luni sau marţi, dosarul va fi preluat de un specialist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, procuror criminalist cu experienţă în minerit, care a lucrat ca subinginer de mină.

"El va prelua acest dosar şi va lucra în continuare cu ofiţerii de Poliţia judiciară care sunt angrenaţi în această lucrare", a spus Lazăr.

Lazăr a afirmat că ancheta în cazul de la Uricani presupune nu numai acţiuni în subteran, dar şi în afară, explicând că vor fi verificate actele cu lucrările de acolo pentru a se vedea dacă s-a respectat legalitatea şi se vor face rapoartele de autopsie de către Medicina Legală.

El a adăugat că examinările de la faţa locului vor fi făcute de echipele de salvatori, dar în acest moment în mină există "o stare de pericol" şi aşteaptă să se stabilizeze zona.

El a spus că există riscul producerii unor noi explozii.

Potrivit sursei citate, explozia de la Uricani este înregistrată ca accident colectiv de muncă, dosarul fiind la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani , iar întreaga anchetă este coordonată de Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia.

O explozie a avut loc, sâmbătă după-amiază, la Mina Uricani din Valea Jiului, iar cinci mineri au fost prinşi în subteran, echipele de salvatori coborând în mină. Explozia de metan s-a produs în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia.

În urma exploziei, cele cinci persoane au murit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici