- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Explozie soldată cu 23 de răniţi, la o fabrică din Gheorgheni
Un număr de 23 de persoane au fost rănite, sâmbătă dimineaţă, într-o explozie, urmată de un incendiu, la o fabrică de prelucrare a lemnului din municipiul Gheorgheni.
Explozia urmată de incendiu s-a produs la ora 8.15, la un uscător de rumeguş, după ce doi muncitori au deschis uşa unui siloz de rumeguş de la societatea de prelucrare a lemnului Transilvania Industry. Pompierii harghiteni au sosit la faţa locului în patru minute şi au reuşit să stingă incendiul, care s-a manifestat pe o surpafaţă de 25 - 30 de metri pătraţi, în aproximativ un sfert de oră.
Pompierii nu fuseseră informaţi că incendiul a fost precedat de o explozie, ei afând abia ulterior că 23 de muncitori au fost transportaţi la spitalul din Gheorgheni, în urma deflagraţiei, cu maşinile personale ale patronului firmei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
La ora transmiterii acestei ştiri, în spital rămăseseră internate 21 de persoane, nouă dintre acestea fiind rănite grav, iar una având arsuri pe mai mult de jumătate din suprafaţa corpului.
Din primele cercetări a reieşit că explozia s-a produs, posibil, din cauza unei scântei în camera în care funcţiona aparatul de uscare a rumeguşului, în momentul în care doi muncitori au deschis uşa silozului unde se afla acesta. Potrivit specialiştilor, este ştiut că, în anumite condiţii de temperatură şi umiditate, rumeguşul reacţionează la fel de violent ca praful de puşcă.
Răniţi în explozia de la Gheorgheni, transportaţi la Spitalul de Arşi din Bucureşti
Zece dintre răniţii în urma exploziei de la Gheorgheni au fost aduşi la Bucureşti, opt dintre aceştia fiind în stare critică şi fiind intubaţi, a declarat, sâmbătă seară, pentru MEDIAFAX, medicul Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca şi coordonator al SMURD Bucureşti.
El a spus că şase dintre răniţi au fost aduşi la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti. Dintre aceştia, patru sunt intubaţi.
Trei răniţi sunt la Spitalul de Urgenţă Floreasca, iar unul este la Spitalul "Bagdasar Arseni".
Şase ambulanţe SMURD având la bord răniţi în urma exploziei de la fabrica de la Gheorgheni au sosit, sâmbătă seară, la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti.
Aeronava militară care transporta persoanele rănite în urma exploziei produse la fabrica de mobilă din Gheorgheni la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, a decolat, sâmbătă în jurul orei 18.50, de la Târgu Mureş, cu 11 răniţi la bord.
La Târgu Mureş, au fost transportaţi 12 răniţi, din care 11 au fost preluaţi de aeronava militară, iar unul a rămas la Clinica de Chirurgie Plastică din Târgu Mureş, deoarece nu a mai avut loc alături de ceilalţi.
Medicul coordonator SMURD Simona Bratu a declarat pentru MEDIAFAX că, iniţial, s-a dorit transportarea răniţilor cu elicopterul de la Gheorgheni, însă nu erau condiţii de aterizare, motiv pentru care medicii din Sighişoara, Târgu Mureş şi Harghita s-au mobilizat şi i-au însoţit pe răniţii care aveau nevoie să fie transportaţi la Târgu Mureş pe ambulanţe.
Potrivit sursei citate, la spitalul din Gheorgheni medicii au găsit patru victime intubate, care erau în stare mai gravă, iar ei au considerat că alţi patru mai necesitau protejare respiratorie.
Medicul a mai declarat că majoritatea victimelor au suferit arsuri la nivelul membrelor, starea lor fiind acum staţionară, însă s-a declarat rezervat în privinţa evoluţiei stării acestea pentru că ar putea apărea complicaţii, precum infecţii sau blocaje renale.
Avionul aterizase sâmbătă după-amiază pe aeroportul din Ungheni Vidraslău şi aştepta ambulanţele cu răniţii care veneau de la Gheorgheni.
Conform Ministerului Apărării, aeronava militară AN 26 aparţinând Forţelor Aeriene Române de la Baza 90 Transport Aerian efectuează, sâmbătă, o misiune umanitară pentru a transporta personalul rănit în urma exploziei produse în localitatea Gheorgheni, judeţul Harghita.
Misiunea a fost aprobată de conducerea Ministerului Apărării, la solicitarea SMURD. Pe timpul zborului, precum şi al transportului cu ambulanţa de la aeroport la spital, pacienţii sunt asistaţi de o echipă SMURD Târgu Mureş.
Şeful Ambulanţei Harghita: Proprietarul fabricii a pus în pericol vieţile răniţilor
Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Harghita, dr. Peter Szilard, îl acuză pe proprietarul SC Transilvania Industry, fostul primar al oraşului Gheorgheni, că a pus în pericol vieţile celor 23 de muncitori răniţi în explozia de sâmbătă dimineaţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Proprietarul societăţii la care a izbucnit incendiul, fostul primar al Gheorgheniului, nu a anunţat Salvarea despre acest incident. La locul incendiului a sosit doar o singură ambulanţă, care, în caz de incendiu, prin protocol, este obligată să meargă împreună cu pompierii. Muncitorii au fost transportaţi la spital cu o dubă aparţinând fabricii şi în acest fel a pus în pericol vieţile răniţilor, transportându-i într-un mediu aseptic, deşi se ştia că aceştia au răni deschise", a declarat dr.Peter Szilard.
Potrivit sursei citate, cei 23 de muncitori răniţi au vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani.
Rudele răniţilor, informate de angajaţii societăţii despre accident
Rudele muncitorilor răniţi, transportaţi la spitalul din Gheorgheni şi, ulterior, la Târgu Mureş, de unde unii urmează să fie duşi la Bucureşti, se declară revoltate de atitudinea patronului societăţii care nici măcar nu i-a sunat pentru a-i anunţa că fiii sau fraţii le-au fost răniţi în deflagraţie.
"Am aflat că fiul meu a fost rănit şi este la spital de la colegii lui de serviciu. Nici patronul, şi nici alţii din conducerea firmei nu s-au deranjat să ne anunţe că s-a întâmplat o nenorocire", a declarat Petki Rozalia, mama unui tânăr de 20 de ani, victimă a exploziei.
Rudele răniţilor au aşteptat mai multe ore în faţa spitalului din Gheorgheni fără ca cineva să iasă şi să le spună în ce stare sunt pacienţii internaţi.
"Nimeni nu a venit să ne liniştească, să ne spună în ce stare sunt, nici măcar cine va fi dus la Mureş sau la Bucureşti. Au fost câteva ore de groază în care nu ştiam să facem altceva decât să plângem şi să ne încurajăm unii pe alţii", a afirmat sora unuia dintre răniţi.
Patronul societăţii, Pap Jozsef, nu a anunţat deflagraţia şi existenţa victimelor nici pompierilor care au stins incendiul şi nici Ambulanţei.
"Nu este treaba mea de ce ISU nu a ştiut de explozie", a declarat Pap, refuzând să comenteze de ce nu i-a anunţat pe pompieri despre deflagraţia care s-a produs înainte de sosirea acestora.
El a spus că nu a anunţat Salvarea pentru că avea maşini de la firmă cu care să transporte răniţii la spital.
"Am vrut să-i ajut şi pentru că aveam la firmă o dubă i-am dus la spital. Nici la un accident grav nu trebuie să aştepţi Poliţia sau Salvarea, ci trebuie să-i duci cât mai repede pe răniţi la Urgenţă”, a declarat Pap.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO