- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Exploziile de la Sighet s-au produs din cauza acumulării de gaze, principala versiune de anchetă
Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a afirmat că principala versiune de anchetă a procurorilor este că din cauza acumulării de gaze s-au produs exploziile de la Sighetul Marmaţiei, iar miercuri specialiştii au verificat pe o rază de 26 de kilograme potenţiale scăpări de gaze.
Exploziile de la Sighet s-au produs din cauza acumulării de gaze, principala versiune de anchetă (Imagine: Ghita Porumb/Mediafax foto)
Întrebată dacă procurorii vor extinde cercetările şi cu privire la faptul că nu au fost respectate procedurile de racordare şi amplasare a conductelor de gaze, Codruţa Kovesi a spus că "responsabilitatea pentru ce se întâmplă în continuare nu revine Ministerului Public" şi că nu poate face speculaţii.
Procurorul general, Codruţa Kovesi, a anunţat, joi, că s-a început urmărirea penală împotriva firmei care administrează reţeaua de gaze din Sighetu Marmaţiei, fiind dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Şeful Ministerului Public a spus, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, că un element de noutate apărut în ancheta privind exploziile de la Sighetu Marmaţiei este că s-a început urmărirea penală împotriva firmei de gaze, pentru vătămare corporală şi distrugere calificată, dispunându-se totodată identificarea tuturor bunurilor persoanei juridice, pentru instituirea măsurilor asiguratorii.
Kovesi a precizat că au fost audiaţi majoritatea martorilor la exploziile de la Sighetu Marmaţiei, urmând ca, în funcţie de starea de sănătate a victimelor, să fie audiate şi acestea. Până la acest moment, nicuna dintre victimele exploziilor nu a fost audiate de procurori.
Procurorul general a explicat că ancheta a fost preluată de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme pentru ca urmărirea penală să se desfăşoare ritmic, având în vedere că sediul firmei de gaze este în Bucureşti, iar victimele sunt internate în spitale din Capitală.
Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a dispus preluarea anchetei exploziilor de la Sighetu Marmaţiei de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), întrucât sediul firmei ce distribuie gazul în localitatea maramureşeană este în Bucureşti.
Potrivit Ministerului Public, considerentele care au stat la baza preluării prin dispoziţia procurorului general al României "au vizat complexitatea cauzei, posibilitatea desemnării unor procurori din cadrul secţiei care să instrumenteze în mod exclusiv acest dosar, faptul că sediul central al firmei care distribuia gaz metan în oraş se află în Bucureşti, astfel încât este facilitată efectuarea de cercetări în raport cu această firmă".
"Procurorii au solicitat Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Energiei desemnarea de urgenţă a două echipe de specialişti aparţinând altor firme decât celei care distribuia gaz metan în oraş, care să efectueze verificări ale reţelei de gaz în vederea depistării şi a localizării unor potenţiale alte scurgeri de gaz. În cursul zilei de astăzi (miercuri-n.r.), 22 februarie 2012, vor fi derulate verificări, începând cu sediile instituţiilor publice, verificări ce vor viza toată reţeaua de distribuţie, ce se întinde pe o lungime de 26 de kilometri", se mai arăta în comunicat.
Totodată, arăta Ministerul Public, în timpul cercetărilor la faţa locului a fost ridicat din clubul în care a avut loc prima explozie sistemul de înregistrare video, ce urmează să fie supus de către experţii criminalişti unor verificări.
"În cursul zilei de 20 februarie 2012, au fost audiate un număr de 14 persoane, angajaţi ai firmei ce asigura distribuirea de gaz în oraş, precum şi alte persoane, audierile derulându-se şi în continuare", preciza sursa citată.
Inspectoratul de Stat în Construcţii a dispus demolarea parţială numai a doi pereţi exteriori ai construcţiei, ce prezentau pericol iminent de prăbuşire. În cursul zilei de miercuri, după această demolare parţială au continuat cercetările la faţa locului.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 0.56, într-o discotecă din Sighet, aflată la subsolul unei clădiri, a avut loc o explozie în care au fost rănite şapte fete. După 14 ore, în momentul în care se făceau cercetări privind explozia, o a doua deflagraţie s-a produs, fiind răniţi poliţişti, pompieri şi un notar, care avea biroul deasupra discotecii.
În cele două explozii 21 de persoane au fost rănite, 17 fiind spitalizate, mare parte au fost aduse cu avionul militar la Bucureşti.
Cinsprezece dintre victime sunt în spitalele de Arşi (11) şi Floreasca (patru) din Capitală, o altă victimă se află în Spitalul din Sighetul Marmaţiei, iar alta la Spitalul din Baia Mare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO