EY România: Autorităţile încurajează firmele să folosească vămuirea la domiciliu

  • Autorităţile încurajează firmele să folosească vămuirea la domiciliu, soluţie prin care controlul vamal şi liberul de vamă se realizează direct la depozitul importatorului
  • Implicarea funcţionarilor vamali este minimă, susţine într-o analiză Mihai Petre, partener asociat la firma EY România.
  • În România, vămuirea se face încă în mod tradiţional, pe hârtie, faţă în faţă cu agentul vamal
Urmărește
389 afișări
Imaginea articolului EY România: Autorităţile încurajează firmele să folosească vămuirea la domiciliu

EY România: Autorităţile încurajează firmele să folosească vămuirea la domiciliu

Mihai Petre declară că începând cu luna august 2020, la nivelul birourilor vamale din România au fost implementate noi măsuri de fluidizare a traficului de mărfuri ţinând cont de timpii mari de aşteptare, între 30 şi 500 de minute, cât şi pentru a sprijini operatorii economici în contextul crizei COVID-19.

Măsurile sunt menite să ajute birourile de frontieră şi în contextul operaţiunii Brexit, ce se va materializa de la 1 ianuarie 2021 şi va atrage în vamă un volum suplimentar de importuri/ exporturi, de peste 4 miliarde de euro.

„Una dintre măsurile avute în vedere, cu efect imediat, este direcţionarea mărfurilor care sunt importate prin birourile vamale de frontieră către birourile vamale de interior, aflate în raza de activitate a sediului importatorului. La nivelul birourilor vamale de frontieră se vor efectua, cu prioritate, formalităţile de import pentru mărfuri vrac, perisabile, grupaje sau a celor ce se supun contingentelor tarifare”, a spus Petre.

În plan secundar, ca soluţie optimă, operatorii economici sunt încurajaţi să aplice pentru utilizarea procedurilor simplificate de vămuire: vămuire la domiciliu sau vămuire centralizată disponibilă pentru cei care deţin certificarea AEO.

La nivelul României, în prezent, procedurile simplificate de vămuire sunt utilizate într-o pondere foarte mică, de 10% faţă de 65.57%, media în UE.

Aceasta înseamnă că aproximativ 1 milion de declaraţii vamale sunt depuse anual în procedură normală, pe hârtie, împreună cu setul de documente aferent.

„Utilizarea simplificărilor vamale poate reduce de 5 sau chiar 10 ori acest număr, cu ajutorul declaraţiilor recapitulative. Autorităţile încurajează firmele să folosească vămuirea la domiciliu. Vămuirea la domiciliu permite sosirea mijlocului de transport direct la depozitul de destinaţie, fără drumuri către biroul vamal. Controlul vamal şi liberul de vamă se realizează direct la depozitul/sediul importatorului cu implicare minimă din partea funcţionarilor vamali”, a explicat Mihai Petre.

Dacă utilizează o astfel de procedură, importatorii pot beneficia de amânarea plăţii TVA în vamă la import, respectiv să înregistreze TVA prin mecanismul taxării inverse evitând astfel prefinanţarea TVA.

De asemenea, plata taxelor la import se va face cumulat, pentru o perioadă anterioară de 30 de zile, în momentul depunerii unei singure declaraţii vamale globale.

În contextul crizei COVID-19, vămuirea la domiciliu permite diminuarea interacţiunii între personalul importatorului şi funcţionarii vamali.

„Reducerea timpilor de vămuire a mărfurilor este benefică pentru toţi agenţii economici din România, importatorii şi exportatorii mai precis, şi implicit pentru consumatorii finali. O zi economisită, în medie, la fiecare livrare, timp în care transportatorul aşteaptă în camion în faţa vămii, va produce efecte în cascadă asupra tuturor jucătorilor: distanţe mai scurte de transport, camioane care nu vor mai intra în oraşele mari pentru vămuire, consum mai mic de carburant, reducerea poluării din marile oraşe”, a mai spus Mihai Petre.

Potrivit acestuia, nivelul de utilizare a simplificărilor vamale şi gradul de familiarizare a agenţilor economici cu acestea atestă maturitatea procesului de vămuire a mărfurilor dintr-o ţară.

O utilizare de 10% a acestora în România comparativ cu 65% media la nivelul UE ne arată că în România vămuirea se face încă în mod tradiţional, pe hârtie, faţă în faţă cu agentul vamal.

Aceeaşi concluzie rezultă şi din ponderea societăţilor certificate ca Operatori Economici Autorizaţi (AEO), în România avem aproximativ 200, comparativ cu Germania, de exemplu, unde sunt peste 6000.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici