Facturi la încălzire mai mari cu 20% în ianuarie, faţă de decembrie, la Suceava şi Vaslui

Costul încălzirii în sistem centralizat în municipiile Suceava şi Vaslui va fi cu 20 la sută mai mare în luna ianuarie faţă de decembrie, însă autorităţile spun că factura cea mai mare nu va depăşi 300 de lei, iar valorile sunt similare celor din ianuarie 2011, transmit corespondenţii MEDIAFAX.

Urmărește
143 afișări
Imaginea articolului Facturi la încălzire mai mari cu 20% în ianuarie, faţă de decembrie, la Suceava şi Vaslui

Facturi la încălzire mai mari cu 20% în ianuarie, faţă de decembrie, la Suceava şi Vaslui

Creşterea costurilor pentru încălzire în regim centralizat în municipiul Suceava va fi în ianuarie 2012 cu aproximativ 20 la sută faţă de decembrie 2011, deşi factura lunii ianuarie nu va include şi perioada de frig accentuat de la sfârşitul lunii.

Directorul de marketing al Termica SA Suceava, Doina Oică, a declarat corespondentului MEDIAFAX că facturarea pentru luna ianuarie se face pe primele 25 de zile ale lunii, iar perioada de la sfârşitul lunii, când s-au înregistrat temperaturi de până la minus 28 de grade Celsius, va fi inclusă în factura lunii februarie.

În noiembrie, pentru o garsonieră factura la căldură s-a situat în jurul valorii de 76 de lei, cei care stau în apartamente cu două camere au plătit în jur de 128 de lei, la apartamente cu trei camere factura a fost de aproximativ 170 de lei, în timp ce pentru un apartament cu patru camere factura a fost în jur de 220 de lei.

În decembrie, facturile au crescut, în medie, cu 15 la sută. Astfel, pentru o garsonieră factura la încălzire a fost în jur de 85 de lei, pentru un apartament cu două camere de 140 de lei, pentru cele cu trei camere de 180 de lei, iar pentru cele cu patru camere de 240 de lei.

Pentru ianuarie se preconizează că sucevenii vor plăti mai mult cu 20 la sută pentru încălzire, iar facturile vor ajunge undeva la 100 de lei pentru garsoniere, 170 de lei pentru cele cu două camere, de 217 lei pentru apartamente cu trei camere şi de 284 de lei pentru cele cu patru camere.

Societatea de termoficare Termica SA Suceava a produs cu 30 la sută mai multă energie termică în luna ianuarie faţă de decembrie, cu maximum în ultimele zile, când a fost ger, fiind înregistrate în municipiu şi minus 28 de grade Celsius.

Directorul Termica SA Suceava, Silviu Gemănar, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în lunile noiembrie şi decembrie producţia de energie termică a fost scăzută faţă de anii precedenţi, în condiţiile în care temperaturile au fost ridicate, astfel că în decembrie producţia medie a fost de 30-35 de Gcal, cu vârfuri de 40-45 de Gcal.

În luna ianuarie producţia a fost mai mare, cu o medie de 45-50 de Gcal, dar cu vârfuri de 75-80 de Gcal în ultimele zile, când s-au înregistrat temperaturi de minus 28 de grade Celsius.

Energia termică a fost produsă cu cărbune, şi nu cu gaze naturale, autorităţile spunând că stocurile de cărbune sunt suficiente pentru această iarnă.

Termica SA Suceava furnizează energie termică pentru peste 26.000 de locuinţe din municipiul Suceava racordate la sistemul centralizat de termoficare.

În municipiul Vaslui, cele 1.100 de familii ale căror locuinţe mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire vor plăti, în medie, între 200 şi 250 lei pentru căldura primită în sistem centralizat în luna ianuarie, însă cele mai mari facturi, susţin reprezentanţii societăţii de termoficare, nu vor depăşi 300 de lei.

Astfel, pentru o garsonieră, costurile căldurii s-au ridicat la 80 lei în noiembrie şi 95 lei în decembrie şi vor ajunge 115 lei în ianuarie. Familiile care locuiesc în apartamente cu două camere au plătit 120 lei în noiembrie şi 145 lei în decembrie, urmând ca pe ianuarie să achite 180 lei. În ceea ce-i priveşte pe vasluienii care locuiesc în apartamente cu trei camere, facturile la căldură au fost de 145 lei în noiembrie şi 175 lei în decembrie şi vor ajunge la 215 lei pentru căldura primită în ianuarie.

"Este foarte greu să facem comparaţie între ceea ce a fost în noiembrie, când furnizam căldură 14 ore pe zi, cu decembrie, când programul a crescut la 18 ore, şi ianuarie, când, după 26 ianuarie, am început să dăm căldură non-stop. Însă, cea mai importantă în toată această ecuaţie este valoarea indicată de repartitoarele de căldură montate pe calorifere în fiecare din cele 1.100 apartamente. În funcţie de cât de multă căldură şi-au dorit în casă, aşa vor şi plăti pentru agentul termic primit de la noi în sistem centralizat. Costuri mai mari, de până la 300 lei, vor avea doar cei de la blocurile ANL sau unde există centrale de bloc, având în vedere că ei au beneficiat şi de apă caldă menajeră. Oricum, creşterile sunt de aproximativ 20 la sută în ianuarie faţă de decembrie", a declarat directorul Termica SA Vaslui, Dănuţ Chirvase.

Comparativ cu ianuarie 2011, vasluienii vor plăti cam aceleaşi facturi la căldură, chiar dacă prima lună a anului trecut a fost mult mai geroasă.

"În ianuarie 2011, din cauza problemelor financiare pe care le-am avut cu furnizorul de gaze, încă de pe 7 ianuarie ni s-a diminuat cota de gaz livrată, astfel încât şi programul de căldură a avut de suferit. Totuşi, ţinând cont că luna trecută au fost temperaturi acceptabile astfel încât am putut menţine programul la 18 ore pe zi până pe 26 ianuarie, putem spune că facturile la căldură vor fi cam aceleaşi ca pe ianuarie anul trecut", a mai adăugat Dănuţ Chirvase.

În municipiul Vaslui, societatea vasluiană de termoficare are încheiate contracte individuale cu toţi cei 1.100 abonaţi care au mai rămas racordaţi în sistem centralizat. În aceste condiţii, facturile sunt emise pe fiecare abonat în parte, plata lor făcându-se direct către societatea care a montat repartitoarele de costuri în fiecare apartament racordat la Termica. Astfel, asociaţiile de proprietari au fost eliminate din circuitul banilor de la locatari către societatea de termoficare.

În ceea ce priveşte costul gigacaloriei, factorul determinant la calcularea facturilor, acesta a rămas nemodificat la Vaslui în ultimii trei ani. În aceste condiţii, populaţia plăteşte 180 lei/gigacalorie, chiar dacă, în realitate, costul de producţie este de 420 lei/gigacalorie. Faţă de anii din urmă, când 40 la sută din costul gigacaloriei era subvenţionat de la bugetul de stat, din această iarnă diferenţa de 240 lei/gigacalorie este plătită integral de la bugetul local.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici