FACTURI PENTRU ÎNCĂLZIRE pe ianuarie, cu 20% mai mari. În ce oraşe se plăteşte cel mai mult pentru căldura din case
În multe dintre oraşele ţării este estimată o creştere cu 20 la sută a facturilor la încălzire pentru ianuarie. În unele zone, însă, precum Sfântu Gheorghe, unde temperaturile au coborât până la minus 30 de grade Celsius, oamenii se aşteaptă să plătească aproape dublu pentru căldura din case.
FACTURI LA CĂLDURĂ pe ianuarie, cu 20% mai scumpe. Unde sunt cele mai mari majorări (Imagine: Shutterstock)
Majorări ale facturilor, de la 8 la sută la Târgu Mureş până la 30 la sută la Arad sau chiar 40 la sută la Sfântu Gheorghe, sunt aşteptate în condiţiile în care temperaturile au coborât, în ultimele zile din ianuarie şi primele din februarie, sub minus 15 grade Celsius.
Oamenii au plătit, în majoritatea zonelor, facturi majorate în decembrie faţă de noiembrie, însă se aşteaptă la creşteri mai mari în ianuarie.
Dacă în zonele în care locuinţele nu mai sunt racordate la sistemul centralizat facturile au crescut cu câteva zeci de lei sau s-au menţinut la acelaşi nivel, urmând ca la regularizare oamenii să plătească mai mulţi bani, în localităţile în care căldura ajunge în case prin sistem centralizat creşterile au fost mai mari, în decembrie, în medie cu 10 - 15 la sută.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Astfel, la Timişoara, facturile pentru încălzirea apartamentelor branşate la sistemul centralizat au crescut cu câteva sute de lei în decembrie faţă de noiembrie, iar în ianuarie facturile vor creşte cu circa 20 la sută faţă de luna precedentă, din cauza temperaturilor scăzute.
Aici, cele mai mari facturi la încălzire au fost înregistrate în blocurile în care majoritatea locatarilor deţin centrale termice, costul total al energiei termice livrate în imobilele respective fiind împărţit între locatarii branşaţi la sistemul centralizat, ajungându-se inclusiv la o factură de 729 de lei la un apartament cu două camere.
La Cluj-Napoca, valoarea medie a facturilor de încălzire ale abonaţilor RAT în luna ianuarie a fost cu 15 la sută mai mare faţă de luna decembrie. Purtătorul de cuvânt al Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca, Raimonda Boian, spune însă că facturile la încălzire pentru luna ianuarie sunt mai mici faţă de cele din ianuarie 2011.
La Târgu Mureş, deşi în luna decembrie valoarea facturilor a fost asemănătoare celei din anul precedent, pentru luna ianuarie, la apartamentele branşate la sistemul centralizat este estimată creşterea acestei valori cu opt procente.
La Miercurea Ciuc, unde în general se înregistrează cele mai scăzute temperaturi din ţără, facturile la încălzire în cazul apartamentelor branşate la sistemul centralizat au fost mai mari, în medie, cu aproximativ 24 la sută în decembrie faţă de luna noiembrie, iar cele pe ianuarie vor fi mai mari cu 12 procente. Cei care locuiesc în blocuri reabilitate termic şi cu repartitoare, însă, au plătit facturi mai mici, în medie, cu 30 de procente.
Locuitorii din Deva care stau în locuinţe branşate la sistemul centralizat au plătit mai mult cu 20 la sută în luna decembrie faţă de noiembrie, însă valoarea facturilor s-a menţinut la nivelul perioadei similare din anul trecut, deoarece Primăria Deva suportă 65 de lei din valoarea preţului de producţie pentru energia termică distribuită populaţiei. Potrivit vicepreşedintelui Ligii Asociaţiilor de Locatari din Deva, Pătru Miclăuş, facturile din luna ianuarie vor fi, cel mai probabil, cu 20 la sută mai mari faţă de cele din decembrie, însă şi acestea se vor menţine la nivelul celor din ianuarie 2011.
PETROŞANI
La Petroşani, populaţia nu a plătit în luna ianuarie mai mult pentru agentul termic, valoarea facturilor la încălzire fiind în medie de 270 de lei, dar reprezentanţii societăţii de termoficare din localitate aşteaptă ca în februarie să existe creşteri din cauza temperaturilor mult mai scăzute înregistrate în Valea Jiului.
Braşovenii cu locuinţe racordate la sistemul centralizat de încălzire plătesc şi ei cu circa 15-20 la sută mai mult pentru factura pe luna ianuarie 2012, faţă de lunile noiembrie şi decembrie 2011, preţul gigacaloriei la Braşov rămânând neschimbat până la 1 ianuarie, dată de la care s-a majorat cu 7,2 lei.
La Arad, facturile pentru energia termică furnizată în decembrie sunt mai mari cu 15 procente faţă de luna noiembrie, în timp ce facturile care vor fi emise pentru consumul din ianuarie sunt estimate a fi mai mari cu 30 la sută faţă de luna precedentă, în urma temperaturilor scăzute.
La Oradea, facturile aferente lunii decembrie pentru încălzirea apartamentelor de bloc branşate la sistemul centralizat au crescut cu circa 25-30 la sută faţă de cele din luna anterioară, din cauza consumului mai mare determinat de scăderea temperaturilor, astfel că oamenii resimt intens ultima majorare a gigacaloriei, care a avut loc de la 1 octombrie 2011. Atunci, preţul gigacaloriei a crescut de la 179 de lei la 236 de lei, măsura fiind motivată de autorităţi prin retragerea subvenţiilor acordate de Guvern pentru încălzirea populaţiei.
BUZĂU
La rândul lor, buzoienii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire vor avea de achitat în ianuarie facturi cu 15 procente mai mari faţă de decembrie, poltrivi directorului Regiei Autonome Municipale (RAM), Constantin Tacea. Şi aici în cazul blocurilor reabilitate termic, unde au fost montate repartitoare, costurile la încălzire au fost mai mici, cele mai mari facturi fiind plătite de cei care locuiesc în blocurile cu multe centrale de apartament şi unde nu s-a investit pentru reabilitarea imobilului.
PLOIEŞTI
La Ploieşti, proprietarii apartamentelor racordate la sistemul centralizat de încălzire au plătit în luna decembrie facturi mai mici faţă de noiembrie, întrucât consumul de agent termic pe decembrie a fost mai redus. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari se aşteaptă ca valoarea facturii pe ianuarie să fie comparabilă cu cea a facturilor din noiembrie şi decembrie, întrucât contoarele care măsoară agentul termic au fost citite în ultima săptămână a lunii ianuarie, înainte de ger. În schimb, administratorii de blocuri se aşteaptă la facturi mai mari în luna februarie, când a crescut considerabil consumul de agent termic.
La Suceava, autorităţile estimează o creştere a costurilor pentru încălzire cu aproximativ 20 la sută în ianuarie faţă de decembrie 2011, deşi factura lunii ianuarie nu va include şi perioada de frig accentuat de la sfârşitul lunii. Aici, în decembrie, facturile au crescut, în medie, cu 15 la sută.
În municipiul Vaslui, cele 1.100 de familii ale căror locuinţe mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire vor plăti, în medie, între 200 şi 250 lei pentru căldura primită în sistem centralizat în luna ianuarie, însă cele mai mari facturi, susţin reprezentanţii societăţii de termoficare, nu vor depăşi 300 de lei. Facturile pe luna decembrie au fost mai mari faţă de noiembrie, în medie, cu câteva zeci de lei.
La Iaşi, facturile pentru încălzirea apartamentelor branşate la sistemul centralizat s-au dublat în luna decembrie faţă de luna anterioară, autorităţile estimând că pentru ianuarie facturile vor creşte cu încă 25 la sută, o majorare similară fiind estimată şi pentru municipiul Botoşani.
La Craiova, oamenii ale căror locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire au plătit, în decembrie, cu 40 la sută mai mult faţă de noiembrie, din cauza scumpirii gigacaloriei de la 194 de lei la 245 de lei, dar pentru această lună se estimează că facturile nu vor mai creşte semnificativ. În aceste condiţii, doar 40 la sută dintre craioveni şi-au achitat facturile la căldură pentru luna decembrie.
La Drobeta Turnu Severin, facturile din decembrie s-au dublat, faţă de noiembrie, diferenţa de la o factură la alta, la un apartament cu trei camere din zona centrală, fiind de 244 de lei. Pentru luna ianuarie, este prognozată o nouă creştere a facturilor la căldură cu 20 la sută.
CONSTANŢA
Constănţenii nu au simţit diferenţe de preţuri între noiembrie şi decembrie, deoarece temperaturile înregistrate în cele două perioade au fost similare, însă facturile la căldură au crescut semnificativ comparativ cu sezonul trecut, întrucât preţul gigacaloriei s-a dublat. Ei se aşteaptă la o majorare a facturilor pentru ianuarie şi sunt sfătuiţi de reprezentanţii Uniunii Asociaţiilor de Proprietari să îşi monteze repartitoare pentru a plăti mai puţin la întreţinere.
Locuitorii oraşelor în care nu mai există sistem centralizat de termoficare nu au scos din buzunare mai mulţi bani pentru căldură pentru primele luni din iarnă, însă se aşteaptă la dublarea valorii facturii pentru gazul folosit, în luna ianuarie.
ALBA IULIA
La Alba Iulia, unde de un nu mai este niciun apartament racordat la reţeaua centralizată de încălzire, oamenii se aşteaptă să primească facturi cel puţin duble la gaz în luna martie, când se face regularizarea consumului. Unii localnici au ales metode alternative pentru a-şi încălzi casele. Un bărbat, de exemplu, a ales o centrală care funcţionează cu peleţi şi spune că a cumpărat combustibil cu aproximativ 4.000 de lei, cantitatea urmând să-i ajungă toată iarna.
BISTRIŢA
Bistriţenii au plătit în noiembrie şi decembrie aceleaşi sume, însă estimează că facturile vor creşte după ce vor fi citite contoarele şi se va face regularizarea.
SIBIU
Sibienii au plătit pentru decembrie mai mult cu câteva zeci de lei faţă de noiembrie, însă estimează că, din cauza gerului din ianuarie, facturile li se vor dubla. Aici, cei mai mulţi pensionari opresc centrala de mai multe ori pe timpul zilei sau noaptea şi se îmbracă mai gros, pentru a face economii.
SFÂNTU GHEORGHE
La Sfântu Gheorghe, unde în ultima perioadă temperaturile au coborât până la minus 30 de grade Celsius, oamenii se aşteaptă la cheltuieli cu cel puţin 40 la sută mai mari pentru luna ianuarie, faţă de luna noiembrie, pentru asigurarea căldurii în locuinţe. Locuitorii au plătit deja pentru luna decembrie facturi cu peste 30 la sută mai mari faţă de cele pentru luna noiembrie. Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe acordă facilităţi la plata impozitelor către bugetul local pentru a-i stimula pe oameni să îşi reabiliteze termic locuinţele.
ZALĂU
La Zalău, oamenii se aşteaptă ca facturile la întreţinere aferente lunii ianuarie sa fie de două ori mai mari faţă de cele din luna anterioară, punând costul ridicat al întreţinerii pe seama temperaturilor foarte scăzute şi al preţului ridicat la gaz.
Preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Zalău, Ioan Ivaşcău, spune că majoritatea pensionarilor care iau bani împrumut o fac pentru a achita mai întâi facturile la întreţinere.
Cei mai afectaţi de facturile mari sunt locatarii care stau în blocuri neizolate termic sau cei din blocurile în care majoritatea locatarilor deţin centrale termice, costul total al energiei termice livrate în imobilele respective fiind împărţit între locatarii branşati la sistemul centralizat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO