Familia profesorului Brăilean a depus plângeri la DSP şi Colegiul Medicilor după moartea acestuia

Familia profesorului Tiberiu Brăilean, care ar fi aşteptat şase ore pentru a primi îngrijiri la Spitalul "Parhon", fiind apoi transferat la Spitalul "Sfântul Spiridon", unde a murit în urma unui stop cardiorespirator, a depus plângeri la DSP şi Colegiul Medicilor, instituţii care vor ancheta cazul.

Urmărește
285 afișări
Imaginea articolului Familia profesorului Brăilean a depus plângeri la DSP şi Colegiul Medicilor după moartea acestuia

Familia profesorului Brăilean a depus plângeri la DSP şi Colegiul Medicilor după moartea acestuia

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi au afirmat că, în urma unei plângeri depuse de soţia şi cele două fiice ale profesorului Tiberiu Brăilean, miercuri urmează a se întruni Comisia de Malpraxis, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Odată întrunită, comisia poate decide chemarea unui expert medical dintr-un alt centru universitar, pentru a realiza o expertiză independentă, onorariul acestuia urmând a fi suportat de către cei care au făcut plângerea.

"La nivelul oricărei direcţii de sănătate publică se întocmeşte o comisie de malpraxis, fiecare aparţinător, fiecare fost sau actual pacient poate depune solicitare vis-a-vis de o nemulţumire având în vedere actul medical efectuat. Comisia se întruneşte şi hotărăşte dacă, conform documentaţiei medicale care se solicită, va solicita expertiza unui medic dintr-un alt oraş", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, Eugen Popescu, directorul DSP Iaşi.

Expertul trebuie să fie tras la sorţi dintr-o listă de medici specialişti pe un domeniu, depusă la Ministerul Sănătăţii.

După finalizarea anchetei Comisiei de Malpraxis, familia poate începe o acţiune în instanţă împotriva medicilor care l-au îngrijit pe profesorul universitar.

"Încă nu am luat o hotărâre referitoare la deschiderea unei acţiuni în instanţă, dar cel mai probabil o vom face. Deocamdată aşteptăm documentul de la DSP şi apoi vom consulta un avocat", a declarat Simona Modreanu, soţia profesorului Brăilean.

La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor din Iaşi, Vasile Astărăstoae, a afirmat că, în paralel cu ancheta DSP, Colegiul va începe una proprie, ale cărei rezultate vor fi făcute publice.

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a deschis, la începutul săptămânii trecute, o anchetă în cazul morţii profesorului universitar Tiberiu Brăilean, care ar fi aşteptat şase ore pentru a primi îngrijiri la Spitalul "Parhon", unde a ajuns cu insuficienţă respiratorie, fiind apoi transferat la "Sfântul Spiridon", unde a murit după patru zile.

Reprezentanţii DSP Iaşi au cerut conducerii Spitalului "Parhon" toate actele cu privire la internarea profesorului universitar Tiberiu Brăilean, în vârstă de 55 de ani, care a murit, în 8 martie, în urma unui stop cardiorespirator.

Eugen Popescu, directorul DSP Iaşi, declara că din primele informaţii reieşea că pacientul "a fost staţionat" la Spitalul "Parhon" în condiţiile în care s-ar fi impus transferul imediat al acestuia.

"Mie mi s-a părut că pacientul a fost staţionat la Spitalul «Parhon» şi nu am înţeles de ce nu a fost trimis către Spitalul «Sfântul Spiridon» de la început, în condiţiile în care acest ultim spital derulează un program naţional de tromboembolism, iar suspiciunea medicilor de la «Parhon» era şi de embolism pulmonar", spunea directorul DSP Iaşi.

În raportul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi se arăta că medicul care era de gardă la Spitalul "Dr. C. I. Parhon" în noaptea în care a fost adus cadrul didactic "a temporizat excesiv pacientul în încercarea de a pune un diagnostic precis".

"Comisia formată la nivelul DSP Iaşi, împreună cu reprezentanţii legali ai Spitalului «Parhon», Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi, Spitalului «Sf. Spiridon», au concluzionat, preliminar, că medicul de gardă Georgiana Năstase de la Spitalul «Parhon» a temporizat excesiv pacientul în încercarea de a pune un diagnostic precis. De asemenea, medicul de gardă, conform protocoalelor şi procedurilor interne ale Spitalului «Dr. C.I. Parhon» Iaşi , nu a luat legătura, în timp util, cu un medic primar sau cu şeful clinicii în vederea stabilirii unui diagnostic precis şi a conduitei terapeutice corespunzătoare", se preciza în raportul DSP Iaşi.

Conform sursei citate, profesorul Tiberiu Brăilean a fost internat, în 4 martie, la Spitalul "Dr. C. I. Parhon" din Iaşi, pacientul fiind cunoscut cu obezitate şi diabet zaharat. Profesorul universitar a fost adus la spital la ora 01.46, pentru o simptomatologie care dura de 48 de ore, el având dureri precordiale intermitente, dispnee, subfebrilitate pasageră, vărsături şi "stare generală alterată".

La ora 1.58, pacientul a fost internat la Spitalul "Parhon", iar medicul de gardă Ana Maria Georgiana Nastase l-a monitorizat clinic şi paraclinic, stabilind un diagnostic preliminar de tromboembolism pulmonar.

Patru ore mai târziu, în jurul orei 6.00, a fost solicitat un consult cardiologic interclinic la Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi, medicul de acolo suspectând, la rândul său, un tromboembolism pulmonar, astfel că a recomandat transferul de urgenţă al profesorului la secţia de cardiologie a Spitalului "Sfântul Spiridon”.

Pacientul a fost transportat cu o ambulanţă la Spitalul "Sf. Spiridon", unde, la ora 08.00, a suferit un stop cardiorespirator, fiind resuscitat 50 de minute, apoi internat la Clinica de cardiologie şi ulterior la terapie intensivă, în comă postresuscitare, se mai arăta în raportul DSP Iaşi.

Cauza stopului cardiorespirator a fost considerată tromboembolism pulmonar masiv, iar patru zile mai târziu, în 8 martie, pacientul a murit.

Potrivit raportului DSP Iaşi, Brăilean a fost consultat acasă, cu două zile înaintea internării, în 2 martie, de către un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care i-a recomandat internarea, însă cadrul didactic a refuzat, semnând şi un document în care menţiona acest lucru.

În raportul DSP se preciza că fiica profesorului Tiberiu Brăilean a solicitat în scris să nu fie făcută necropsia.

"La nivelul DSP Iaşi se va constitui o comisie formată din directorul executiv şi directorul executiv adjunct care, împreună cu managerii de spitale şi directorii medicali, vor evalua, din nou, protocoalele de colaborare încheiate între unităţile sanitare din judeţul Iaşi, urmând ca în aproximativ două săptămâni să se identifice măsuri suplimentare ce urmează a fi incluse în aceste protocoale pentru ca asemenea tip de incidente să fie evitate", se mai arăta în raportul DSP.

În documentul citat se preciza că reprezentanţii Spitalului "Dr. C. I. Parhon" au decis să-i suspende doctoriţei Ana Maria Georgiana Năstase contractul individual de muncă cu timp parţial pentru linia de gardă, astfel că aceasta nu mai poate face gărzi la unitatea sanitară. Medicul Ana Maria Georgiana Năstase nu era angajată a Spitalului "Parhon", ci avea contract doar pentru a îndeplini serviciul de gardă.

Profesorul doctor Tiberiu Brăilean a fost cadru didactic al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, iar în trecut a fost atât consilier local, cât şi consilier judeţean. În activitatea sa profesională, a redactat mai multe lucrări despre economie şi implicaţiile religiei în ştiinţele economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici