- Home
- Social
- CONSTANŢA, (03.06.2011, 18:56)
- Cosmin Vaideanu , Cosmin Vaideanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Familiile cu venit sub 2.500 de lei pe lună ar putea să primească ajutoare pentru încălzire
Familiile care vor avea un venit sub 2.500 de lei pe lună ar putea să primească ajutoare pentru încălzire în cazul în care subvenţia la energia termică va fi eliminată, a afirmat, vineri, directorul Direcţiei Generale pentru Relaţia cu Comunităţile Locale din cadrul MAI, Liviu Grădinaru.
Urmărește
604 afișări
Familiile cu venit sub 2.500 de lei pe lună ar putea să primească ajutoare pentru încălzire (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
Directorul Direcţiei Generale pentru Relaţia cu Comunităţile Locale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Liviu Grădinaru, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Mamaia, că un proiect de Ordonanţă care elimină subvenţia la încălzire ar putea apărea săptămâna viitoare pe site-ul MAI.
"Este în lucru şi ar putea apărea săptămâna viitoare pe site-ul ministerului la Transparenţă decizională un proiect de ordonanţă care elimină subvenţia acordată de la stat pentru energie termică, acel maxim 45 la sută", a afirmat Liviu Grădinaru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
El a precizat că, în acest context, familiile care au un venit de 2.500 de lei pe lună "trebuie sprijinite".
"Există un studiu al Comisiei Europene care se intitulează «Sărăcia energetică pe timp de criză şi liberalizare», care arată că nicio familie nu va putea aloca pentru încălzirea locuinţei mai mult de 8-12 la sută din valoarea veniturilor anuale. Am plecat de la acest studiu, am văzut că Marea Britanie, care are un regim termic asemănător cu al nostru, îşi propune coeficientul de 10 la sută, ca fiind indice al sărăciei energetice. De la acest coeficient de 10 la sută, după analizele noastre de preţ şi de evoluţie a preţului am considerat că orice familie care are un venit sub 2.500 de lei pe lună va intra în sărăcie energetică, de aceea trebuie sprijinite", a afirmat directorul general din cadrul MAI.
Liviu Grădinaru a menţionat că nu poate spune cu cât va creşte preţul gigacaloriei după eliminarea subvenţiei, acesta fiind influenţat "de mai mulţi factori".
"Nu pot să vă dau o estimare pentru că se lucrează pe mai multe paliere. Un palier ar fi preţul reglementat pe gaz metan, un alt palier ar fi schimbarea metodologiei de calcul a distribuţiei gazului metan astfel încât să meargă pe principiul angros/en detail, adică un preţ de distribuţie mai redus pentru cel care ia cantitatea angros şi este la un capăt de linie şi un preţ de distribuţie diferenţiat pentru cel care vine şi-l ia acasă. Preţul la gigacalorie va fi influenţat de mai mulţi factori, iar până nu ştim cum vor evolua aceşti factori, nu vom putea face o socoteală clară care va fi creşterea preţului la gigacalorie", a mai spus Liviu Grădinaru.
Prezent la conferinţa de presă, directorul RADET Constanţa, Ilie Rachieru, a spus că în municipiul Constanţa preţul gigacaloriei ar putea ajunge la 250 de lei.
"Dacă se scoate această compensare, preţul va creşte în Constanţa de la 170 de lei pe gigacalorie, cât este în prezent până la 250 de lei. Toate oraşele din România beneficiau de compensare de combustibil de până la 45 la sută, iar dacă aceasta va fi scoasă înseamnă că în toată ţara va creşte preţul la încălzire", a menţionat Rachieru.
Mai mulţi distribuitori şi producători de energie termică s-au întâlnit în staţiunea Mamaia pentru a discuta despre eliminarea subvenţiei la încălzire, reorganizarea sistemului de termoficare şi preţul gigacaloriei din iarna viitoare.
Agenţia MEDIAFAX anunţa că Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu Fondul Monetar Internaţional să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60 la sută până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii
Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.
În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45 la sută din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţul de facturare la populaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie de preţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţia acordată de fiecare primărie.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:59
-
astăzi, 21:38