Faptele lui Vântu din dosarul BID, prescrise prin sentinţă definitivă

Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, prin sentinţă definitivă, încetarea procesului privind constituirea Băncii Internaţionale de Dezvoltare (BID), în care Sorin Ovidiu Vântu a fost judecat pentru fals în declaraţii şi uz de fals, constatând că faptele s-au prescris.

Urmărește
184 afișări
Imaginea articolului Faptele lui Vântu din dosarul BID, prescrise prin sentinţă definitivă

Faptele lui Vântu din dosarul BID, prescrise prin sentinţă definitivă (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Sentinţa a fost luată cu o opinie separată, unul dintre cei trei magistraţi ai completului de judecată considerând că dosarul ar fi trebuit rejudecat de Tribunalul Bucureşti.

Soluţia Curţii de Apel Bucureşti modifică decizia instanţei inferioare prin care Sorin Ovidiu Vântu a fost achitat.

În 18 noiembrie 2008, Tribunalul Bucureşti l-a achitat pe Sorin Ovidiu Vântu pentru fals în declaraţii şi uz de fals în dosarul privind constituirea BID. Instanţa a admis, astfel, contestaţia lui Vântu la decizia Judecătoriei sectorului 1 de condamnare la doi ani de închisoare.

În 2005, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vântu la trei ani de închisoare în dosarul BID. Omul de afaceri a făcut apel, Tribunalul Bucureşti hotărând trimiterea dosarului pentru rejudecare la Judecătoria sectorului 1.

Dosarul a stat la această instanţă aproape doi ani, din cauza invocării mai multor probleme procedurale de către avocaţi, a formulării unor cereri de recuzare sau de strămutare, precum şi excepţii de neconstituţionalitate.

În final, în ianuarie 2007, Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat încă o dată de Judecătoria sectorului 1 la doi ani de detenţie în dosarul BID şi la plata a 150.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Instanţa a constatat atunci că infracţiunea de fals în declaraţii s-a prescris, condamnându-l pe Vântu pentru uz de fals la doi ani de închisoare în regim de detenţie. De asemenea, instanţa a dispus anularea tuturor actelor considerate false în constituirea BID şi care ar fi avut efecte juridice, precum şi plata a 150.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Vântu a contestat cu apel această decizie. După mai multe amânări, în aprilie 2007 Tribunalul Bucureşti a decis suspendarea cauzei, pentru ca judecătorii Curţii Constituţionale să se pronunţe cu privire la mai multe excepţii invocate în cauză de-a lungul timpului. Curtea Constituţională a decis că excepţiile nu sunt întemeiate şi a retrimis dosarul la Tribunalul Bucureşti, pentru continuarea procesului.

În dosarul BID, Sorin Ovidiu Vântu a fost acuzat de fals în declaraţii şi uz de fals, întrucât, pentru a dobândi calitatea de acţionar majoritar, în momentul constituirii băncii ar fi declarat în fals că sumele aduse drept aport la capitalul social sunt venituri personale şi nu credit, contrar prevederilor Legii 58/1998 privind activitatea bancară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici