Făraşul, mătura sau prazul, instrumentele cu care un naist din vrea să intre în Cartea Recordurilor. VIDEO

Ştefan Popescu, un profesor de nai al Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, vrea să intre în Cartea Recordurilor, după ce a învăţat să cânte la 41 de instrumente şi la alte obiecte, ultima reprezentanţie fiind la matură, făraş şi praz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
332 afișări
Imaginea articolului Făraşul, mătura sau prazul, instrumentele cu care un naist din vrea să intre în Cartea Recordurilor. VIDEO

Făraşul, mătura sau prazul,intrumente cu care un naist din Gorj vrea să intre în Cartea Recordurilor

Profesor doctor de instrumente populare aerofone, Ştefan Popescu transformă aproape orice obiect în „instrument muzical”. Artistul afirmă că ştie să cânte la 41 de instrumente şi „pseudoinstrumente”, precum lingură, nucă, solniţă, ţelină, banană, ulcior, sticlă, ultimele descoperiri fiind făraşul, mătura şi prazul.

La finalul unei nunţi, acesta a observat o femeie care făcea curat în restaurant şi s-a gândit că mătura şi făraşul pot avea şi o altă utilitate.

„Aş vrea să intru în Cartea Recordurilor. Am ajuns la 41, cele mai multe din lume la ora actuală, am 11 instrumente şi 30 de pseudoinstrumente. Ca instrumente: nai, fluier, caval, tilincă, trâmbă, cimpoi, taragot, clarinet, saxofon, flaut, ocarină. Pseudoinstrumentele pe care le-am creat eu: paie, sticlă, tâlv, digifonf, cănuţă, melc, unghiile de la mână, pumnul, putinei, pară, castravete, banană, cartof, ridiche, morcov, varză, cuc, pipă, seringă, ulcior, ciomag, ploscă, ţelină, nucă, lingură, solniţă, frunză, praz, mătură şi făraş. Ultimele creaţii sunt prazul, mătura, făraşul”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, artistul Ştefan Popescu.

Artistul a povestit cum i-a venit ideea de a cânta la alteceva decât la instrumentele muzicale şi afirmă că fiecare legumă, de exemplu, „are o altă tonalitate”, cum şi o mătură sau un făraş sună într-un anumit fel.

„Cum mi-a venit ideea? Mergând la diferite nunţi, botezuri şi evenimente, m-am uitat aşa, o femeie de serviciu la restaurant mătura, era cu un făraş şi cu o mătură, m-am gândit《ia să văd, nu pot să cânt?》. Desfac coada de la făraş, că are o gaură acolo şi cânt fără să fac altceva, direct pe gaura aceea. Nu are asemănare. E o tonalitate diferită. Ca şi prazul. Seamănă prazul cu un fel de sticlă. Fac gaură în praz, cu un burghiu, ca şi la morcov, dar nu seamănă tonalitatea la unele cu altele. Că eu cânt cu orchestra, nu cânt singur. Cânt acordat", povesteşte artistul.

Ştefan Popescu este profesor de nai, fluier, caval şi cimpoi la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu.

„Eu cred că nimeni nu cântă ca mine. La instrumente da, de exemplu la nai, fluier, caval, cimpoi, taragot, saxofon. Să cânte cu 11 nu sunt mulţi, foarte puţini, iar la pseudoinstrumente sunt unic în lume”, afirmă Ştefan Popescu.

Fiul său, Ciprian Popescu, i-a moştenit talentul şi este şi el profesor de nai, de 21 de ani, în timp ce tatăl său predă din anul 1975. Anul viitor, Ştefan Popescu speră să intre în Cartea Recordurilor, urmând să aibă loc şi un festival în comuna Bustuchin, judeţul Gorj, la care va fi invitat artistul Gheorghe Zamfir.

„Eu am fost întemeietorul, cel care a înfiinţat clasa de nai şi de fluier în judeţul Gorj, la Şcoala Populară. Am scos foarte mulţi naişti şi fluieraşi care sunt profesionişti. Unii sunt şi profesori, cum e Pasăre Dumitru de la Liceul de Muzică. Mulţi au ieşit instructori pe fluier şi pe nai. Cred că sunt peste 500-600 de fluieraşi şi naişti. Prin mâna mea cred că au trecut mii. Mai am şase luni şi fac o vârstă onorabilă, 70 de ani. Aş vrea la anul să intru în Cartea Recordurilor, în mai. Sunt cetăţean de onoare la Bustuchin, mi-a promis domnul primar că vrea să facă festivalul《Ştefan Popescu》, unde eu vreau neapărat să-l contactez pe marele, regele naiului Gheorghe Zamfir", a încheiat Ştefan Popescu.

Timp de 12 ani, artostul Ştefan Popescu a fost directorul adjunct al Şcolii Populare de Artă. Printre elevii săi se află acum şi un profesor de istorie în vârstă de 57 de ani, din Călăraşi, care ia lecţii la caval, cimpoi şi nai. Totodată, Ştefan Popescu a creat sute de naiuri din bambus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici