Fătuloiu îşi arogă planul de anchetă de la vămi, deşi a fost strict de competenţa DNA
Chestorul Valentin Fătuloiu a declarat, marţi, că acţiunile anchetatorilor anticorupţie de la vămi sunt rezultatul planului de combatere a criminalităţii organizate elaborat de el, în calitate de secretar de stat MAI, deşi strategia a fost de competenţa exclusivă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Fătuloiu îşi arogă planul de anchetă de la vămi, deşi a fost strict de competenţa DNA (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Cazurile de corupţie şi contrabandă de la punctele de graniţă Siret, Stamora Moraviţa, Naidăş au fost înregistrate la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind infiltraţi agenţi sub acoperire despre care a ştiut doar şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi procurorii, Dan Fătuloiu necunoscând operaţiunile în pregătire, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Sursele citate au precizat că ancheta a fost strict de competenţa procurorilor, planul fiind realizat de aceştia.
Marţi, fostul secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Dan Valentin Fătuloiu, a dat la Tribunalul Bucureşti o declaraţie în calitate de martor în dosarul omului de afaceri Cătălin Chelu, deferit justiţiei de către procurorii anticorupţie pentru că ar fi încercat să-i ofere chestorului un milion de euro mită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
O mamă de 17 ani şi bebeluşul ei au dispărut. Poliţia din Deva cere ajutorul populaţiei
-
Jack Smith, procurorul care l-a investigat pe Trump, demisionează înainte de preluarea mandatului de către preşedintele ales
-
Zuckerberg cere sprijinul lui Trump pentru a contracara sancţiunile UE asupra companiilor americane
Dan Fătuloiu, alături de fiul său, Alexandru (administrator a şase firme-n.r.), l-a denunţat pe omul de afaceri Cătălin Chelu că a vrut să-l mituiască, în schimbul rezolvării favorabile a celor 48 de dosare penale în care omul de afaceri este cercetat. Valoarea mitei se ridică la un milion de euro.
În noiembrie 2010, chestorul general Dan Valentin Fătuloiu susţinea că a fost "trădat" de poliţiştii de la Economic, după ce le-a cerut acestora analizarea dosarelor în care Chelu era cercetat. "Am fost trădat de unii ofiţeri de la Economic, dar şi de unii şefi din IGP, Vrancea, Vaslui, Brăila şi Galaţi", preciza Fătuloiu pentru Gândul.
Fătuloiu afirma că a informat structurile abilitate în legătură cu trădările din Poliţie. "Probabil că DNA se ocupă de aceste persoane. Se va vedea în rezultatele dosarului de la DNA", mai spunea secretarul de stat.
Chestorul şef Dan Fătuloiu, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a dispus, în noiembrie 2009, centralizarea la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor a datelor privind activitatea lui Cătălin Chelu, cercetat în numeroase dosare penale, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ulterior, Dan Valentin Fătuloiu a primit responsabilităţi sporite în privinţa acestui tip de criminalitate organizată, ca urmarea a desemnării sale, în calitate de reprezentant al MAI, în grupul de lucru inter-instituţional constituit în scopul eficientizării acţiunilor de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, cât şi pentru asigurarea suportului operativ organelor de urmărire penală, în baza unui Plan Naţional Comun de Acţionare, prin care au fost corelate atribuţiile mai multor ministere.
În 23 noiembrie 2010, Fătuloiu a fost revocat din funcţie, la scurt timp după scandalul privind mita de un milion de euro, propusă în cabinetul ministerial şi dată în parcarea MAI.
Marţi, 8 februarie 2011, în instanţă, Fătuloiu a susţinut că, în luna septembrie a anului 2009, s-a întors din statele Unite ale Americii, unde a fost consilierul ambasadorului român din SUA şi că în octombrie 2009 a devenit ministru secretar de stat în MAI.
Fătuloiu le-a arătat magistraţilor că a cerut la acel moment analiştilor de mai multe servicii de anchetă o verificare şi analizare a mai multor paliere infracţionale cerând să fie indentificate posibilele grupări criminale.
"Rezultatele acestor analize se văd şi în cazurile Siret şi în celelalte vămi, întrucât acest plan nu a vizat doar palierul infracţiunilor economice, aşa cum susţine Cătălin Chelu, ci şi alte sectoare, precum contrabanda de la frontierele ţării. Dosarele lucrate atunci îşi au rezultatele acum prin aceste acţiuni derulate în ultimele zile", le-a spus Fătuloiu magistraţilor.
Fătuloiu a mai precizat instanţei că printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din iunie 2010 s-a creat un grup de lucru în care erau implicaţi reprezentanţi ai Parchetului instanţei supreme, a serviciilor secrete, a poliţiei şi ai ANAF şi că el coordona acest grup de lucru, dând informări la o perioadă de trei luni.
Despre denunţul făcut la DNA, fostul secretar de stat a arătat că omul de afaceri Cătălin Chelu şi complicii acestuia au încercat să îl mituiască oferindu-i o sumă totală de un milion de euro, precizând că în niciun moment nu a cerut şi nu a modificat suma cerută de aceştia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO