- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Faur: Mi-am dat demisia pentru că firma din Sighet nu a acceptat suplimentarea personalului
Fostul director executiv al SC Berg Sistem Gaz, Valer Faur, a declarat, joi, la Tribunalul Bucureşti, că în 2005, când au început lucrările la reţeaua de gaze, a pus mai multe condiţii şi că ulterior şi-a dat demisia pentru că cei din conducerea societăţii nu au acceptat suplimentarea personalului.
Faur: Mi-am dat demisia pentru că firma din Sighet nu a acceptat suplimentarea personalului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Valer Faur a fost arestat preventiv în 8 martie, de Judecătoria Sectorului 5, în dosarul privind exploziile de la Sighetu Marmaţiei, în care este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală, distrugere, fals în înscrisuri şi abuz în serviciu, după ce ar fi întocmit în fals documente privind starea reţelei de gaze.
Decizia a fost contestată de Valer Faur, recursul acestuia fiind judecat joi de magistraţii Tribunalului Bucureşti.
Valer Faur a declarat în faţa instanţei că în 2006 şi-a dat demisia deoarece patronatul firmei Berg Sistem Gaz nu a acceptat suplimentarea personalului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
"În 2005, când am început lucrările, am avut condiţii puse şi am acceptat a şaptea sau a opta oară postul de director. În cartea de muncă sunt încadrat ca fiind director, dar în realitate eu sunt un simplu şef de punct de lucru. Printre condiţiile pe care le-am pus eu patronatului a fost angajarea de personal. Firma a început să lucreze cu alte patru societăţi, iar în 2006 firma şi Răsvan Enache au decis să lucrăm numai noi, firma de gaz. Am avut doi băieţi sudori şi un inginer. Eu nu am fost de acord cu propunerea, iar din 1 noiembrie m-au pus în concediu", a spus Valer Faur, precizând că într-un final şi-a dat demisia de la firmă.
Avocatul lui Valer Faur a declarat în faţa instanţei că acesta nu poate fi găsit responsabil pentru explozia de la Sighetu Marmaţiei deoarece nu mai lucrează la firma Berg Sistem Gaz din 2007, iar în cei cinci ani scurşi de atunci societatea trebuia să facă verificări la reţeaua de gaze. Totodată, avocatul a arătat că o parte din vină o au şi specialiştii care nu au oprit gazul după prima explozie.
"Persoanele chemate să intervină au partea lor de culpă. Nişte specialişti au uitat să închidă gazul, cum poate fi de vină clientul meu?", a întrebat retoric avocatul lui Faur.
El a cerut instanţei revocarea măsurii arestării preventive în cazul lui Valer Faur, iar dacă nu va pronunţa o soluţie favorabilă în acest sens, a solicitat să fie dispusă măsura interdicţiei de a părăsi ţara.
Avocatul a criticat decizia Judecătoriei Sectorului 5, arătând că motivarea magistratului care a emis mandatul de arestare preventivă pe numele clientului său şi-a expus punctul de vedere într-un paragraf pe penultima şi ultima pagină a documentului, restul conţinutului celor 12 pagini fiind luat prin procedeul copy-paste.
Instanţa Tribunalului Bucureşti urmează să decidă dacă Valer Faur rămâne în continuare în arest preventiv sau dacă va fi cercetat în libertate.
Fostul director executiv al firmei de gaze din Sighetu Marmaţiei, Valer Faur, este cercetat pentru de ucidere din culpă (o persoană) şi vătămare corporală din culpă (14 persoane), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în cazul exploziilor care au avut loc în 19 februarie, în Sighetu Marmaţiei.
Procurorii Parchetului instanţei supreme au arătat în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Valer Faur că acesta ar fi folosit personal necalificat la lucrările de la coloana de gaze.
Din probele administrate în cauză până la acest moment al urmăririi penale a rezultat că Valer Faur, director executiv al SC Berg Sistem Gaz în perioada 2005 - ianuarie 2007, prin natura atribuţiilor de serviciu, având competenţe în ceea ce priveşte edificarea reţelei de distribuţie a gazului metan în oraşul Sighetu Marmaţiei, "a întocmit în fals documentele tehnice (procese verbale de recepţie, procese verbale de vicii ascunse şi procesele verbale de dare în funcţiune), atestând prin aceste acte că lucrările efectuate corespund calitativ şi tehnic şi respectă proiectele de execuţie".
Potrivit procurorilor, procese verbale întocmite de Valer Faur vizează lucrări efectuate şi date în folosinţă în anii 2005-2006, iar prin aceste semnături s-a atestat în mod nereal faptul că au fost verificate de către comisia de recepţie lucrările executate şi că acestea corespund proiectelor.
"Faptele reţinute în sarcina numitului Faur Valer (cele cu privire la nerespectarea proiectului de execuţie) au creat condiţiile favorizante pentru fisurarea conductei de gaz (constatată de organele de cercetare penală în data de 19 februarie 2012), urmată de infiltrări de gaz în subsolul imobilului, urmate de producerea a două explozii în data de 19 februarie 2012. Aceste explozii au avut drept urmare moartea unei persoane şi vătămarea altora (dintre care 12 persoane sunt internate şi în acest moment, prezentând arsuri în grade diferite de gravitate). De asemenea, a fost distrus imobilul mai sus arătat, printre consecinţe fiind şi oprirea furnizării energiei electrice şi a gazului metan pe cele două străzi, aspect de natură să blocheze activitatea mai multor instituţii publice (judecătorie, parchet, trezorerie)", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului instanţei supreme.
În 5 martie, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de dirigintele de şantier Daniel Râşnoveanu şi de Vasile Virlics, responsabil de lucrări în cadrul firmei Berg Sistem Gaz, acuzaţi de ucidere din culpă (o persoană), vătămare corporală din culpă (14 persoane), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii au luat în cazul lui Râşnoveanu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 zile.
De asemenea, miercuri noapte a fost arestat preventiv pentru 29 de zile şi Gheorghe Răsvan Enache, fost administrator al firmei Berg Sistem Gaz, fiind acuzat că a instigat la întocmirea şi la semnarea în fals a unor acte privind lucrările la reţeaua de gaze. Infracţiunile de care este acuzat Enache vizează perioada în care a îndeplinit funcţii de conducere în această firmă, respectiv 2003 - februarie 2008.
Procurorii au început urmărirea penală şi în cazul firmei Berg Sistem Gaz.
Totodată, pentru recuperarea prejudiciului produs în cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil deţinut de Valer Faur, precum şi asupra imobilului deţinut de Vasile Virlics.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:12