Faza procesului şi caracterizările inculpaţilor în dosarul jafului de la BT au dus la eliberarea lor
Faza înaintată în care se află procesul şi caracterizările inculpaţilor au dus la măsura eliberării celor două persoane care sunt judecate în dosarul jafului produs, în februarie 2009, la o filială a Băncii Transilvania din Cluj-Napoca, potrivit motivării Tribunalului Cluj.
Potrivit motivării încheierii Tribunalului Cluj, prin care în 28 februarie s-a dispus înlocuirea arestului preventiv cu interdicţia de a părăsi localitatea în cazul lui Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, arestaţi în cazul jafului de la o filială a Băncii Transilvania din Cluj-Napoca, cei doi nu mai pot influenţa desfăşurarea procesului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Este incontestabil că la momentul arestării, într-adevăr, lăsarea inculpaţilor în libertate prezenta pericol concret pentru ordinea publică, pericol caracterizat prin prisma elementelor reţinute în acest sens la momentul respectiv. La acest moment însă, când cercetarea judecătorească a fost declanşată, fiind audiaţi inculpaţii, părţile vătămate şi toţi martorii propuşi prin rechizitoriu sau de inculpaţi în apărare şi chiar din oficiu de instanţă, rămânând de administrat exclusiv probe de natură tehnică şi ştiinţifică, se constată că nu mai există riscul ca mersul procedurii să mai fie influenţat în vreun fel de atitudinea inculpaţilor, astfel că arestarea preventivă nu se mai legitimează cu aceeaşi evidenţă ca în momentul iniţial", se arată în încheiere.
Instanţa Tribunalului Cluj a citat mai multe cauze ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), în care se arată că "detenţia preventivă trebuie să aibă un caracter excepţional, starea de libertate fiind regula".
Judecătorii clujeni au apreciat că nu există riscul ca inculpaţii să nu se prezinte la proces sau să influenţeze desfăşurarea acestuia.
Instanţa a avut în vedere "circumstanţele personale" precum moralitatea, domiciliul, studiile, resursele financiare, legăturile familiale ale inculpaţilor.
În motivarea instanţei se arată că avocaţii celor doi au depus 150 de caracterizări scrise de cunoscuţi ai lui Andrei Hosu şi alte 180 pentru cel de-al doilea inculpat, Bogdan Baciu.
Caracterizările vin din partea unor profesori, vecini, prieteni ai inculpaţilor, precum şi cetăţeni ai Clujului, fiind depuse, potrivit motivării Tribunalului, "pentru convingerea instanţei că lăsarea inculpaţilor în stare de libertate nu prezintă un pericol social la ordinea publică".
Pe lângă acestea, a mai fost depusă la dosar şi o carte poştală trimisă lui Andrei Hosu la Penitenciarul din Gherla de către PS Episcop Irineu Bistriţeanul, precum şi o caracterizare a tânărului din partea duhovnicului.
Încheierea din 28 februarie a fost atacată de procurori la Curtea de Apel Cluj, iar recursul se va judeca în 8 martie.
La termenul de luni de la Tribunalul Cluj, în dosarul în care Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu sunt judecaţi pentru jaful produs în februarie 2009 la o filială a Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca, avocaţii celor doi tineri au cerut instanţei înlocuirea măsurii arestării cu interdicţia de a părăsi localitatea şi au depus, în sprijinul solicitării, caracterizări de la peste o sută de persoane din care rezultă că tinerii nu reprezintă pericol social.
Tribunalul Cluj a admis cererea avocaţilor, dispunând punerea în libertate a celor doi tineri, dar decizia nu este definitivă.
Cei doi tineri vor rămâne în arest până la pronunţarea unei decizii definitive.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au atacat, marţi, cu recurs, sentinţa de eliberare a celor doi tineri judecaţi în cazul jafului de la Banca Transilvania.
În 13 februarie 2009, o filială a Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca a fost jefuită, iar hoţii au furat echivalentul în lei a aproape 70.000 de euro. Două persoane înarmate, care purtau cagule, au intrat în bancă, l-au lovit pe paznic cu un pistol, iar pe o casieră cu pumnii şi picioarele. Banii au fost furaţi din casierie, anchetatorii constatând că nu s-a tras niciun foc de armă.
Presupuşii autori ai jafului au fost prinşi, în 19 ianuarie 2010, în urma unor percheziţii făcute de echipaje ale IPJ Cluj şi ale Direcţiei de Operaţiuni Speciale ale Poliţiei. Cei doi suspecţi, Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu, au fost reţinuţi în aceeaşi zi şi ulterior arestaţi, ei fiind trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, pentru tâlhărie.
La termenul din 5 octombrie 2010, avocaţii celor doi au cerut revocarea măsurii arestării, susţinând că a apărut o probă nouă, o expertiză tehnico-ştiinţifică, pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere, care a fost făcută la cererea avocaţilor inculpaţilor.
Vlad Hosu, unul dintre avocaţii celor doi tineri arestaţi în dosarul Băncii Transilvania, Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu, declara că la dosar s-a primit un răspuns de la Institutul de Tehnologii Avansate, din cadrul SRI, care a efectuat o expertiză tehnico-ştiinţifică, pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere, care a fost făcută la cererea avocaţilor inculpaţilor.
"Prin expertiza tehnico-ştiinţifică efectuată s-a stabilit că unul dintre autori, cel despre care parchetul spune că ar fi Bogdan Baciu, are o înălţime de 1,84 metri plus minus 1,6 centimetri. Înălţimea pe care o dovedim cu înscrisuri medicale a lui Bogdan Baciu este de 1,78 metri, deci este o diferenţă de şase centimetri între Bogdan Baciu şi adevăratul autor al infracţiunii. În cazul lui Hosu Andrei, acesta are o înălţime de 1,72 metri, iar adevăratul autor are 1,74 metri, plus minus doi centimetri, deci s-ar încadra în această marjă de eroare", declara Vlad Hosu.
Instanţa a respins însă cererea de revocare a măsurii arestării preventive a celor doi tineri.
În luna noiembrie 2010, cei doi tineri au fost măsuraţi la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj, iar un avocat al acestora susţinea că înălţimea lor este mai mică decât a atacatorilor surprinşi de camerele de supraveghere, motiv pentru care urma să ceară eliberarea lor din arest.
Ulterior, procurorii au cerut completarea răspunsului SRI în legătură cu măsurătorile făcute în cazul celor două persoane care au jefuit o agenţie a Băncii Transilvania din Cluj-Napoca, susţinând că s-a făcut o greşeală la stabilirea înălţimii unuia dintre atacatori.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO