Cele patru maternităţi din judeţul Vaslui au înregistrat, de la începutul acestui an, 27 de cazuri de abandon la naştere, pe fondul imposibilităţilor financiare ale mamelor sau părinţilor de a-şi creşte copiii în familie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În aceste condiţii, conducerile spitalelor au solicitat intervenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în vederea instituirii unor măsuri speciale de protecţie pentru cei 27 de bebeluşi la care mamele lor au renunţat pe propria răspundere.
„De regulă, motivele care stau la baza solicitării instituirii unei măsuri de protecţie specială imediat după naşterea copilului sunt lipsa condiţiilor de locuit pentru copilul nou-născut, a insuficienţei resurselor materiale şi financiare sau a numărul mare de copii pe care îi aveau deja în întreţinere. În cazul mamelor minore, la baza apariţiei abandonului stau lipsa educaţiei şi a resurselor financiare, inexistenţa colaborării între parteneri şi chiar lipsa educaţiei sexuale sau a instruirii în vederea asumării rolului de mamă”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu.
Din cele 27 de cazuri de abandon la naştere, 14 au fost la Spitalul de Urgenţă Bârlad, zece la Spitalul de Urgenţă Vaslui, două la Huşi şi unul la Spitalul de Copii „Sfântul Nicolae” Bârlad.
Un număr de 17 bebeluşi au ajuns în grija asistenţilor maternali, doi în centre de plasament pentru copii cu dizabilităţi, iar unul a fost integrat în familia biologică.
Pentru ceilalţi şapte nou-născuţi, încă se caută soluţii pentru a se constitui o măsură specială de protecţie.