Federaţia "Agrostar" organizează un miting în Capitală în 11 mai
Federaţia "Agrostar" a anunţat că va organiza un miting cu 5.000 de persoane în Capitală pe 11 mai, printre nemulţumirile agricultorilor aflându-se şi Ordonanţa 44/2008 care din 25 aprilie nu mai pot vinde produsele decât dacă sunt înregistraţi la Registrul Comerţului.
Federaţia "Agrostar" organizează un miting în Capitală în 11 mai (Imagine din arhiva Mediafax Foto/Bogdan Stamatin)
Preşedintele Federaţiei "Agrostar", Nicolae Ştefan, a declarat, miercuri într-o conferinţă de presă, că dacă oficialii Ministerului Agriculturii nu vor completa Ordonanţa 44, cu o prevedere privind exceptarea micilor producători de la aplicarea prevederilor actului normativ vor protesta în pieţe şi vor închide pieţele.
"Se încearcă uşor - uşor şi fiscalizarea segmentului care vinde în pieţe, respectiv a ţăranilor, astfel că activitatea din pieţe va fi preluată de intermediari şi preţurile vor creşte", a spus Ştefan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Liderul "Agrostar" a precizat că a sesizat oficialii Ministerului Agriculturii şi că aşteaptă un răspuns clar cu privire la clarificarea acestei probleme şi, de asemenea, au sesizat şi comisiile de agricultură din Camera Deputaţilor şi Senat pentru a discuta cu aceste două foruri în încercarea de modificare a ordonanţei.
Reprezentanţii "Agrostar" au subliniat că dacă ordonanţa rămâne în forma actuală, micii producători vor fi obligaţi să-şi cumpere case de marcat.
Prevederile Ordonanţei 44/2008 sunt mult prea generale, cu aplicabilitate asupra tuturor producătorilor agricoli din cauza prevederilor art. 2 lit. a, care defineşte "activitatea economică - activitatea agricolă, industrială, comercială, desfăşurată pentru obţinerea unor bunuri sau servicii a căror valoare poate fi exprimată în bani şi care sunt destinate vânzării ori schimbului pe pieţele organizate sau unor beneficiari determinaţi ori determinabili în scopul obţinerii unui profit", potrivit art. 3 din ordonanţă "în temeiul dreptului la libera iniţiativă, al dreptului la libera asociere şi a dreptului de stabilire orice persoană fizică, cetăţean român sau cetăţean al unui alt stat membru al UE ori al spaţiului economic european poate desfăşura activităţi economice pe teritoriul României în condiţiile prevăzute de lege, art. 4 dispune "că persoanele fizice pot desfăşura activităţi economice ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale".
Nicolae Ştefan a susţinut că ministerul trebuie să clarifice dacă micii producători îşi pot vinde în continuare produsele în pieţe pe baza certificatului de producător sau sunt supuşi prevederilor Ordonanţei 44/2008.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au precizat, luni, că prin Ordonanţa 44/2008 se reglementează prin simplificare procedura de înscriere la Registrul Comerţului, procedură care până la data intrării în vigoare a acestui act normativ era prevăzută de Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi economice în mod independent.
"Ordonanţa de Urgenţă 44/2008 prevedea o perioadă de tranziţie de un an, pentru cei care erau deja autorizaţi pe baza Legii 300/2004 şi doreau continuarea activităţii în această formă", se mai arată în comunicat.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu a arătat că micii producători puteau vinde în pieţe dacă erau persoane fizice autorizate (PFA) sau dacă aveau certificat de producatori agricoli.
"Pentru cei cu certificat de producători agricoli nu s-a schimbat nimic. Pot vinde în continuare în pieţe, pe baza certificatului, până la adânci bătrâneţi. Legea se referă la persoanele fizice autorizate, care erau înregistrate până acum la primării, iar de la 25 aprilie a trebuit să se înregistreze la Registrul Comerţului. Cei care nu s-au înregistrat până la acea dată, au fost radiaţi ca PFA de la primării, şi nu mai pot vinde până nu se înregistrează şa Registru", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX Adrian Rădulescu.
MADR a mai arătat că micii producători pot vinde în continuare produsele în pieţe, în baza unui certificat de producător valabil, ca şi până acum, iar comerţul ocazional cu produse agricole este exceptat de la obligativitatea deţinerii aparatelor de marcat electronice fiscale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO