- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.06.2012, 20:53)
- Roxana Alexe , Valentin Anghel ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Federaţia Asociaţiilor de Părinţi: Baremul evaluării la limba româna a fost stabilit corect
Federaţia Asociaţiilor de Părinţi afirmă că baremul probei de limba română a evaluării naţionale a fost corect stabilit şi că nu susţine petiţia online cu privire la subiectul care a generat controverse.
Urmărește
960 afișări
Federaţia Asociaţiilor de Părinţi: Baremul evaluării la limba româna a fost stabilit corect (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax foto)
Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar nu susţine petiţia online cu privire la subiectele pentru disciplina Limba şi Literatura Română - Evaluarea Naţională 2012, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi seară, agenţiei MEDIAFAX.
Reprezentanţii federaţiei susţin că, după consultările avute pe tema subiectului, s-a stabilit că baremul a fost corect stabilit, "nu există nimic interpretabil la nivelul programei clasei a VIII-a", iar luarea în considerare a răspunsurilor greşite ar putea fi o măsură incorectă faţă de elevii care au răspuns corect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
"Am primit multe telefoane cu privire la acest subiect de la părinţii elevilor care au sustinut proba, dar, cu toată părerea de rău, nu putem susţine luarea în considerare a unor răspunsuri eronate", mai precizează reprezentanţii federaţiei.
Potrivit sursei citate, pentru subiectul II proba A, textul a fost "destul de greu, cu multe neologisme", însă acest lucru nu a fost decis pentru a pune în dificultate copiii, deoarece puteau fi extrase informaţiile "la simpla citire a textului", iar baremul nu poate fi modificat în funcţie de răspunsurile date.
Membrii Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi precizează şi că mai mulţi profesori nu au reuşit să dea răspunsul corect cu privire la tipul propoziţiei subordonate.
"Este ingrijorător faptul că o bună parte a cadrelor didactice de specialitate nu au reuşit să trateze corect răspunsul cu privire la tipul propoziţiei subordonate, ridicând semne de întrebare cu privire la corectitudinea rezolvării cerinţei şi, mai ales, a baremului aferent probei", se mai arată în comunicat.
Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, marţi, că lucrările la proba de limba română din cadrul evaluării naţionale sunt corectate în baza baremului deja stabilit, deşi unul dintre subiecte a fost "ambiguu" şi a generat controverse.
Pop a mai spus, legat de subiectul respectiv, că Ministerul Educaţiei a cerut părerea mai multor specialişti, inclusiv de la Academia Română, iar "90 la sută" dintre aceştia s-ar fi pronunţat în favoarea rezolvării prevăzute în barem.
"Subiectele au fost finalizate în martie, după ce la ele s-a lucrat timp de şase luni", a mai spus ministrul.
În acelaşi context, Pop a afirmat că subiectul controversat demonstrează că programa şcolară este deficitară şi trebuie modificată. "În doi ani de zile, la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei s-a scris o singură programă, cea pentru clasa pregătitoare. (...) Institutul va avea un nou director. Actualul director a intrat în concediu fără plată", a mai spus Pop.
Liviu Pop a ţinut totodată să-i asigure pe părinţi că toţi elevii de clasa a VIII-a vor fi înscrişi la liceu. "Sunt 200.000 de locuri disponibile în clasa a IX-a, iar la evaluare nu s-au prezentat 20% dintre elevi", a precizat demnitarul.
La subiectul II al probei de luni, elevii au trebuit să spună, printre altele, felul propoziţiei subordonate (atributivă, predicatică sau subiectivă) din fraza "Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii".
Această cerinţă a împărţit elevii şi părinţii în două tabere, unii susţinând că răspunsul corect este subiectivă, iar ceilalţi, predicativă.
Mai mulţi părinţi s-au adunat, marţi dimineaţă, în faţa Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de această cerinţă de la proba de limba română a evaluării naţionale.
Părinţii susţineau că propoziţia era subordonată predicativă, şi nu subiectivă, cum este trecută în barem, şi cereau reanalizarea subiectulul.
Mulţi părinţi au semnat şi o petiţie legată de această controversă şi de depunctarea elevilor care au răspuns că propoziţia este predicativă.
Elevii de la o şcoală din Piaţa Amzei susţineau însă că ei au rezolvat această problemă în urmă cu două săptămâni la clasă, atunci când li s-a explicat că propoziţia este subordonată subiectivă, aşa cum este prevăzută în baremul de evaluare.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe