Federaţia Asociaţiilor de Părinţi: Nu susţinem strategia educaţională propusă de Ministerul Educaţiei

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi anunţă, joi, că nu va susţine strategia educaţională, pusă în dezbatere luna trecută de Ministerul Educaţiei, precizând că proiectul conţine articole care trebuiau analizate atent înainte ca să fie pus în dezbatere publică.

Urmărește
685 afișări
Imaginea articolului Federaţia Asociaţiilor de Părinţi: Nu susţinem strategia educaţională propusă de Ministerul Educaţiei

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi: Nu susţinem strategia educaţională propusă de Ministerul Educaţiei

“Fără discuţie, suntem pentru o strategie naţională de educaţie parentală, o strategie care să fie iniţiată de către Parlamentul României şi continuată de către MEN cu sprijinul inspectoratelor şcolare, astfel încât să avem un punct de vedere unitar care să reflecte dorinţele părinţilor şi specialiştilor în educaţie. Faptul că Patriarhia Română susţine că documentul supus dezbaterii publice nu corespunde în totalitate cu ce s-a discutat la nivelul grupului de lucru constituit de Ministerul Educaţiei, ridică un mare semn de întrebare. Faptul că inclusiv Academia Română se opune acestei strategii, întăreşte hotărârea luată de cele trei federaţii, de a nu susţine strategia Ministerului Educaţiei”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi.

Sursa citată mai precizează că strategia propusă “lamentează”, în mod explicit, “mentalitatea conservatoare” a părinţilor României privind creşterea şi dezvoltarea copiilor.

“Proiectul are şi puncte de vedere pertinente. Suntem conştienţi că la nivelul societăţii avem nevoie de toleranţă, responsabilitate şi asimilarea conceptelor europene, dar nu prin impunere, ci prin dialog şi informare. Strategia propusă lamentează, în mod explicit, mentalitatea conservatoare a părinţilor României privind creşterea şi dezvoltarea copiilor. Pentru noi, conceptul de familie este definit în Constituţia României, nimic mai mult sau mai puţin! Dreptul la viaţa intimă, este un drept garantat de legislaţia în vigoare, în consecinţă, valorile transmise copiilor/elevilor noştri trebuie să ţină cont de propriile convingeri morale şi religioase”, se mai arată în comunicat.

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi mai adaugă că în Constituţia României, în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi în Primul Protocol adiţional la Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului sunt incluse articole prin care statul ar trebui să aibă “obligaţia de neutralitate” la diferite opţiuni, opinii şi convingeri privind valorile educaţiei şi familiei.

“De aici (n.r. - articole) rezultă obligaţia de neutralitate a Statului faţă de diferitele opţiuni, opinii şi convingeri privitoare la valorile centrale ale educaţiei şi familiei. Statul şi funcţionarii săi nu au nici un temei prin care să se pună în poziţia de a stabili ce e bine şi ce e rău, ce e greşit şi ce e just în materie de opţiuni tradiţionaliste sau progresiste. Statul are obligaţia de a se abţine de la a impune sau favoriza propriul său model ideologic”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, sursa citată mai precizează că proiectul conţine o “întreagă pleiada de articole” care trebuia atent analizat înainte de a fi puse în dezbatere publică.

“Vrem să fim bine înţeleşi, necesitatea unui proiect naţional pentru îmbunătăţirea educaţiei copiilor noştri este de necontestat. Din nefericire proiectul conţine o întreagă pleiadă de articole care ar fi necesitat o atentă analiză înainte de a fi pus în dezbatere publică. În consecinţă, se impune modificarea Strategiei, cu consultarea tuturor factorilor interesaţi”, se arată în sursa citată.

Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat, luna trecută, în dezbatere publică, proiectul „Strategia naţională de educaţie parentală 2018-2025”. Acesta este pus în discuţie până pe 10 iulie 2018.

Propunerea prevede înfiinţarea unei reţele de educatori parentali care, timp de 2 ore pe săptămână, să-i înveţe pe elevi să nu aibă „mentalităţi conservatoare” şi atitudine care „idealizează familia tradiţională”.

De asemenea, Strategia include o propunerea potrivit căreia părinţii vor urma cursuri de parenting, în cazul în care copilul parcurge un nou ciclu de învăţământ. Pentru această etapă de formare a părinţilor, MEN informează că este necesară o alocare bugetară de 295.041.105 lei în primul an, pentru 2.553.861 de părinţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici