Federaţia "Publisind" vrea eliminarea "interferenţelor politice" în sistemul public

Federaţia "Publisind" vrea eliminarea "interferenţelor politice" în privinţa accesul în sistemul public, implicarea sindicatelor în evaluarea angajaţilor, un sistem de salarizare care să stimuleze performanţa, reabilitarea funcţiei publice şi recâştigarea încrederii populaţiei în funcţionari.

Urmărește
8 afișări

Participanţii la Congresul Extraordinar al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică "Publisind" (afiliată la Blocul Naţional Sindical) au votat, în unanimitate, Strategia de dezvoltare a sectorului public pentru perioada 2009-2010.

Strategia Federaţiei "Publisind" prevede o serie de obiective pe termen scurt şi mediu, printre care definirea principiilor de fundamentare a viitoarei Legi privind salarizarea în sectorul bugetar, implicarea sindicatelor în evaluarea resurselor umane existente în fiecare instituţie publică, realizarea şi implementarea unui sistem de salarizare care să stimuleze performanţa, eliminarea interferenţelor politice în ceea ce priveşte accesul în sistemul public, reabilitarea funcţiei publice şi recâştigarea încrederii populaţiei în funcţionarii publici.

"Vrem ca imaginea funcţionarului public să fie reabilitată, să nu mai existe acea ţintă care se pune pe funcţionarul public, de bugetar de lux, pentru că, cel puţin în mişcarea sindicală, nu sunt asociaţi bugetari de lux, ci oameni dintre care unii abia se descurcă pentru a-şi asigura existenţa. Putem pierde sporuri, dar nu şi demnitatea. De aceea, pe lângă acea posibilitate a sindicaliştilor, de a protesta, vrem să oferim şi o altă posibilitate, o strategie coerentă, care include obiective pe termen mediu şi scurt, pe cere le propunem părţii guvernamentale, partenerilor sociali şi pe baza cărora să construim o administraţie modernă", a declarat, duminică, preşedintele Federaţiei "Publisind", Ştefan Teoroc.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a precizat că BNS şi Federaţia "Publisind" se află în proces de negociere cu reprezentaţii Executivului privind măsurile economice care urmează să fie luate pe fondul crizei financiare globale şi a acordului dintre România şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

"Suntem în plin proces de negociere. Acest congres a reuşit să fie o platformă de dezbatere publică. De asemenea, am creat un cadru în care delegaţii sindicali din 16 domenii bugetare să-şi poată exprima opiniile deschis, fără vreo presiune din partea şefilor lor ierarhici, pentru eliminarea abuzurilor şi îndreptarea lucrurilor în sistem. Începând de mâine dimineaţă, o echipă a noastră va fi prezentă la Ministerul Muncii. Şi la nivelul Parlamentului vom avea acţiuni. Avem câţiva colegi care provin din BNS, care au renunţat la haina de activist sindical, în favoarea hainei de parlamentar. Cu siguranţă, ne vor sprijini în a avea un dialog cu Parlamentul, cu comisiile parlamentare, pentru că, până la urmă, vor fi decizii politice", a declarat Dumitru Costin.

Potrivit reprezentanţilor Federaţiei "Publisind", la congres au participat aproximativ 200 de delegaţi ai sindicatelor reprezentate de federaţie, din 16 domenii, respectiv RA-APPS, control financiar, media, finanţe, consilii judeţene, consilii locale şi primării, penitenciare, agricultură, transporturi, protecţia copilului, ordine publică şi pază, poliţie, case de pensii, protecţie socială, cultură şi sănătate.

Federaţia "Publisind" reprezintă, potrivit acestora, circa 17.000 de salariaţi, care sunt înscrişi în cele 32 de sindicate afiliate la federaţie, din 40 de judeţe ale ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici