Federaţia Sanitas decide dacă îl suspendă pe Marius Petcu din funcţia de preşedinte al organizaţiei
Federaţia Sanitas decide, joi, dacă îl suspendă pe Marius Petcu din funcţia de preşedinte al structurii sindicale, hotărârea urmând să fie luată în Consiliul Naţional, de către liderii organizaţiilor membre.
Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas, întrunit în şedinţă, urmează să ia o decizie în acest sens. Acesta este organul de conducere a federaţiei pe perioada dintre Congrese şi este constituit din toţi liderii şi reprezentanţii mandataţi ai organizaţiilor membre şi membrii Biroului Executiv al Federaţiei Sanitas.
Consiliul Judeţean al Sindicatului Sanitas Suceava a votat deja pentru suspendarea din funcţie a liderului naţional Marius Petcu.
Liderul judeţean Sanitas Suceava, Ana Ionescu, a declarat, miercuri, că Marius Petcu nu mai poate reprezenta interesele acestui sindicat şi a solicitat suspendarea de urgenţă din funcţie a acestuia, iar atribuţiile preşedintelui să fie preluate de actualul vicepreşedinte al Sanitas.
Ionescu a spus că în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean Sanitas Suceava a fost dezbătută această problemă şi s-a votat suspendarea lui Marius Petcu din funcţia de preşedinte întrucât a adus un grav prejudiciu de imagine şi de capital acestui sindicat.
"Noi nu contestăm capacităţile acestuia de lider, întrucât, de-a lungul anilor, a făcut atâtea pentru noi, însă prin ceea ce s-a întâmplat recent a adus un prejudiciu de imagine şi de capital care nu poate fi tolerat", a spus Ionescu.
Liderul sucevean a mai spus că va solicita ca în cadrul Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas, care va avea loc joi, suspendarea din funcţie a lui Marius Petcu şi organizarea unei conferinţe extraordinare de alegeri pentru desemnarea unui nou preşedinte.
Şi sindicaliştii Sanitas Iaşi au solicitat convocarea conducerii federaţiei, care să ia în discuţie demiterea lui Marius Petcu din funcţia de preşedinte şi organizarea unui congres extraordinar pentru alegerea unei noi conduceri.
Liderul Sanitas Iaşi, Viorel Tănase, a declarat că marţi a avut loc şedinţa Consiliului Judeţean Sanitas Iaşi, unde s-a discutat situaţia de la vârful federaţiei în urma acuzaţiilor de corupţie aduse liderului sindicatului, Marius Petcu.
"Sanitas Iaşi cere convocarea de urgenţă a Biroului Executiv şi a Consiliului Naţional pentru a lua în discuţie demiterea lui Marius Petcu din funcţia de preşedinte şi a soţiei acestuia, Claudia Petcu, din funcţia de secretar general. Toţi cei 34 de membri ai conducerii Sanitas Iaşi solicită clarificarea situaţiei conducerii federaţiei", a declarat liderul Sanitas Iaşi, Viorel Tănase.
El a mai spus că se impune convocarea unui congres extraordinar al Federaţiei Sanitas pentru alegerea unei noi conduceri.
"Cerem adoptarea unor astfel de măsuri, după prejudicierea gravă adusă Federaţiei Sanitas. Nu am făcut altceva decât să ascultăm şi să respectăm dorinţele oamenilor din Sanitas Iaşi", a afirmat Viorel Tănase.
El a mai spus că o altă propunere a Sanitas Iaşi vizează reducerea cuantumului cotizaţiilor percepute filialelor judeţene, de la 25 la 5 la sută.
De asemenea, CNSLR-Frăţia, unde Marius Petcu era preşedinte, a decis, recent, transferarea prerogativelor către prim-vicepreşedintele Liviu Luca.
Vicepreşedintele CNSLR-Frăţia Sorin Stan declara, în 28 martie, că până în prezent nu s-a decis convocarea conferinţei naţionale extraordinare pentru a hotărî dacă îl suspendă sau nu pe Marius Petcu. El preciza că Biroul operativ al confederaţiei se întruneşte foarte des, la aproximativ două-trei zile şi, în funcţie de evoluţia evenimentelor, va lua o decizie cu privire la Marius Petcu, deocamdată fiind aşteptată hotărârea instanţei privind cererea procurorilor de arestare preventivă a liderului sindical.
În 24 martie, liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a fost prins luând mită 40.000 de euro, o parte din banii ceruţi omului de afaceri Petre Scrieciu pentru ca firma acestuia să execute lucrările la un centru pentru sindicate din Snagov.
Petcu a fost reţinut atunci de procurorii anticorupţie, însă Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 25 martie, că liderul sindical poate fi cercetat în libertate, impunând în cazul lui măsura interdicţiei de a părăsi ţara, plus o serie de alte obligaţii. El a fost eliberat vineri noapte din arestul Direcţiei de Cercetări Penale.
Marius Petcu a introdus, practic, în buzunarul propriu cotizaţiile membrilor de sindicat, "plătite din salarii mici", atunci când a achitat lucrarea atribuită firmei lui Scrieciu, faptă ce tulbură grav opinia publică, potrivit procurorilor care au instrumentat cazul, citaţi în motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti.
Decizia de cercetare în libertate a lui Petcu a fost contestată de procurorii anticorupţie la instanţa supremă, care joi decide dacă acesta rămâne liber sau va fi arestat preventiv pentru 29 de zile.
Marius Petcu a declarat, joi, la instanţa supremă, că începând din 30 martie s-a autosuspendat din toate funcţiile de conducere din sindicat şi de la organizaţiile profesionale pe care le reprezenta, arătând că este la dispoziţia organelor de control ale acestora.
Liderul sindical a mai spus că joi are loc Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas, vineri va avea loc un consiliu al Ordinului Asistenţilor Medicali şi, probabil, săptămâna viitoare va avea loc şi un consiliu naţional al CNSLR-Frăţia, pentru a decide poziţia sa în cadrul structurilor sindicale.
Întrebat dacă are cum să justifice averea pe care o deţine, Petcu a răspuns: "Da, categoric am cum să o justific". El a precizat că tot ce are ce spus despre acest lucru a arătat în declaraţia de avere preluată de Agenţia Naţională de Integritate.
Marius Petcu este unul dintre cei mai bogaţi lideri sindicali, el având terenuri în Bucureşti, Ilfov şi Teleorman, o casă de vacanţă în Ilfov şi una de locuit în Capitală, zece conturi şi depozite bancare, dintre care trei în euro - în valoare totală de aproape 59.000 şi restul în lei - de peste 418.000, potrivit declaraţiei sale de avere din 1 noiembrie 2010.
El a notat în declaraţie că a avut un salariu anual de aproape 130.000 de lei în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, aproape 87.000 de lei la CNSLR-Frăţia, 8.700 de lei ca preşedinte al IESS, peste 82.000 de lei ca preşedinte de onoare al OAMMR, peste 14.000 de lei ca membru al consiliului administrativ la Sind Romania şi peste 35.000 de lei ca membru în consiliul administrativ la Realitatea Media.
Petcu a mai avut câştiguri de aproape 150.000 de lei cu două proiecte finanţate din fonduri europene, pentru cele două sindicate pe care le conduce.
Marius Petcu este preşedintele CNSLR-Frăţia şi al Federaţiei Sanitas, preşedinte de onoare al Ordinului Asistenţilor Medicali şi al Institutului "Constantin Noica" şi administratorul SC Sind Tour Trading SRL Bucureşti.
Liderul sindical este asociat în societăţile Renamed Medical Service II SRL, Renamed Nefrodial SRL, Renamed Dialcare şi Renamed Nefrodiamed, toate cu sediul în Craiova, potrivit declaraţiei sale de interese.
Potrivit Gândul, în declaraţia de avere a lui Marius Petcu arată că acesta a avut venituri de 500.000 de lei (116.000 de euro) în 2009, dintre care 60% realizate din activităţi sindicale. Veniturile acestuia au fost completate de banii primiţi din activitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea - 7%, restul fiind salariile primite prin implicarea acestuia în proiecte europene.
Marius Petcu declara, în noiembrie 2010, pentru Gândul, că nu este deranjat că averea sa a fost făcută publică, ci doar de faptul că publicarea averilor liderilor de sindicat este folosită ca o armă politică.
Întrebat în legătură cu justificarea salariului primit de la CNSLR-Frăţia, Petcu a răspuns că nu el este cel care a stabilit în ce fel să fie remunerat.
"Consider că, atunci când colegii mei au propus această remunerare, au judecat corect cât valorează activitatea pe care o depun, care nu este una de opt ore pe zi, cu semnat de condică, ci este una de 24 de ore din 24, cu şapte zile din şapte", a spus atunci Petcu, pentru "Gândul".
Averea lui Marius Petcu este verificată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).
În 16 februarie, Agenţia Naţională de Integritate informa că 15 lideri sindicali sunt vizaţi în verificările sale, printre aceştia fiind Marius Petcu, Vasile Marica, Bogdan Hossu, Marius Nistor, Ion Popescu, Anton Hadăr, Gheorghe Isvoranu, Vasile Lincu, Ion Albu, Liviu Luca şi Dumitru Costin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO