- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.03.2016, 12:01)
- Ioana Nicolescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Federaţia „Solidaritatea Sanitară”: Protestul este inadecvat pentru rezolvarea problemelor
Organizarea unor adevărate proteste poate fi luată în considerare doar dacă rezultatele nu vor fi cele aşteptate şi dacă salariaţii vor decide astfel de măsuri, potrivit Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.
Urmărește
193 afișări
Federaţia „Solidaritatea Sanitară”: Protestul este inadecvat pentru rezolvarea problemelor (Imagine: Shutterstock)
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” se declară solidară cu revendicările celorlalte organizaţii sindicale din Sănătate care au anunţat grevă japoneză pentru ziua de luni, însă îi acuză că „au preluat” din lista de solicitări, revedincările lor.
„Federaţia Solidaritatea Sanitară este solidară cu revendicările pe care aşa - zişii protestatari le-au preluat din lista noastră de solicitări, listă ce face obiectul actualelor negocieri. Considerăm însă că raportat la amploarea problemelor revendicările exprimate sunt insuficiente (şi greşit copiate), iar protestul este doar unul simbolic, inadecvat pentru rezolvarea problemelor structurale cu care se confruntă sistemul sanitar”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei remis luni agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
FBI crede că atacatorul din New Orleans a acţionat singur
-
Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va impulsiona economia României
-
Republica Moldova schimbă moneda de referinţă de la dolar la euro. Maia Sandu: „Un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană”
Mai departe, reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” spun că revendicările colegilor lor „nu sunt dublate de soluţii capabile să genereze aşteptări rezonabile privind posibilitatea rezolvării problemelor justifică o rezervă suplimentară faţă de posibilitatea reuşitei unui astfel de demers.”
„Considerând că un protest simbolic iniţiat de organizaţii care nu au scos niciodată oameni în stradă şi nu au un număr reprezentativ de membri riscă să funcţioneze mai curând în defavoarea salariaţilor din Sănătate, Solidaritatea Sanitară a declanşat obligatoriile consultări privind stabilirea revendicărilor ce ar putea face obiectul protestelor şi identificarea disponibilităţii membrilor şi a salariaţilor de a participa la adevărate acţiuni de protest. (...) vom lua în considerare fie varianta unui protest propriu fie a unuia desfăşurat împreună cu o organizaţie ce are capacitatea de a participa alături de noi la astfel de acţiuni”, se mai arată în comunicatul Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.
Reprezentanţii Federaţiei mai spun că este problematic să protesteze „alături de organizaţii care nu au vocaţie legală la proteste pentru apărarea salariaţilor, cum sunt ONG-urile, şi nu putem participa la proteste alături de instituţii ale statului, cum este Colegiul Medicilor, acestea având o cu totul altă menire”.
„De asemenea, nu putem fi solidari cu o organizaţie patronală care şi-a anunţat participarea la proteste atâta timp cât există un grad ridicat de nemulţumire a salariaţilor faţă de calitatea lor de angajatori, respectiv faţă de nivelul de salarizare şi de condiţiile de muncă pe care le asigură”, se mai arată în comunicat.
Federaţia Sindicală „Hipocrat ", Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România(CFSMR) şi CNS „Cartel ALFA”, au intrat de luni în grevă japoneză cu banderolă, fiind primul protest dintr-o serie, anunţate de sindicalişti.
Potrivit reprezentanţilor sindicali decizia a fost luată după "întâlnirea pe care conducerea celor două formaţiuni au avut-o cu Ministrul Sănătăţii la începutul acestei săptămâni, dl. Patriciu Achimaş Cadariu, şi cu Ministrul Secretar de Stat, Francisk Iulian Chiriac. Discuţiile au vizat soluţionarea revendicărilor salariaţilor din Sănătate şi nu s-au finalizat cu un calendar concret şi realist pentru rezolvarea acestor probleme".
Sindicaliştii din sănătate cer "aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat".
De asemenea, solicitările F.S. „Hipocrat” şi CFSMR vizează şi "respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal. Lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă".
Totodată, sindicaliştii mai cer şi "asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate dar şi creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie".
Citeşte şi: Hunedoara: 25 de lideri sindicali şi angajaţi ai Termocentralei Mintia au intrat în greva foamei
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: TRAGEDIA din Colectiv: Imagini cutremurătoare din interiorul clubului imediat după producerea incendiului - GALERIE FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe