Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită oprirea fenomenului diplomelor fără acoperire

Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei Naţionale să intervină “urgent” pentru a opri fenomenul diplomelor fără acoperire în cazul asistenţilor medicali. Ministrul Sănătăţii spune că nu testează cunoştinţele cadrelor medicale.

Urmărește
157 afișări
Imaginea articolului Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită oprirea fenomenului diplomelor fără acoperire

Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită oprirea fenomenului diplomelor fără acoperire

“Cerem celor două ministere constituirea în regim de urgenţă a unui grup de lucru, din care să facă parte reprezentaţii celor două ministere, organismele profesionale şi partenerii de dialog social din sănătate, principalul obiectiv reprezentându-l stoparea acestui fenomen şi protecţia sistemului public de sănătate din România, urmat de rezolvarea echitabilă a problemei echivalării competenţelor”, se arată într-un comunicat al reprezentanţilor Federaţiei “Solidaritatea Sanitară”

De asemenea, Federaţia “Solidaritatea Sanitară” atenţionează instituţiile că fenomenul diplomelor fără acoperire elaborate de unele şcoli postliceale riscă să afecteze în egală măsură sistemul public de sănătate din România. Ei susţin că acest fenomen duce la scăderea siguranţei unui tratament de calitate.

Totodată, Federaţia Solidaritatea Sanitară aminteşte că anterior a trimis autorităţilor un set de propuneri care pot contribui la oprirea acestui fenomen. Printre aceste propuneri se numărără introducerea examenului naţional unic pentru angajarea medicilor şi asistentelor medicale şi desfiinţarea şcolilor postliceale.

“Desfiinţarea şcolilor postliceale este o soluţie logică şi legală pentru evitarea acestor fenomene şi creşterea calităţii formării asistentelor medicale. În condiţiile în care am demonstrat anterior că ea este indicată în mod implicit de cadrul legal al Uniunii Europene, această soluţie a fost solicitată în mod consecvent de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” atât în contextul cererilor repetate pentru Echivalarea competenţelor cât şi în cadrul intervenţiilor ce au vizat creşterea calităţii vieţii profesionale şi a calităţii serviciilor medicale”, mai arată sursa citată.

O altă propunere este introducerea incompatibilităţii între calitatea de formator al asistentelor medicale şi cea de membru în organismele profesionale.

“Reamintim că numărul mare de membri din conducerea organismului profesional care predau în şcolile postliceale ridică problema unei forme de complicitate la acest fenomen din partea celor responsabili de soarta profesiei”, se mai arată în comunicat.

Federaţia “Solidaritatea Sanitară” precizează că atitudinea de negativism manifestată în mod constant de membrii comisiei de negociere a Ministerului Sănătăţii faţă de propunerile aduse, contribuie la perpetuarea problemelor.

“Apreciem de asemenea că lipsa de transparenţă de care dă dovadă Ministerul Sănătăţii în elaborarea proiectului legii profesiilor din sănătate este de natură să perpetueze problemele, ratând punctele de vedere pertinente ale partenerilor sociali”, se mai arată în comunicat.

Reacţia vine după ce presa din Suedia a spus că unii dintre asistenţii medicali români care lucrează acolo nu au pregătirea necesară, chiar dacă deţin diplome eliberate de şcoli postliceale din România.

Întrebată de jurnalişti, joi, într-o conferinţă de presă despre cazul din Suedia, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că a discutat de multe ori cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale.

“Ştiţi foarte bine că aici Ministerul Sănătăţii nu este implicat. De altă parte, pot să vă spun că există concursuri de angajare pe care spitalele le organizează. Aceste concursuri trebuie să aibă o probă teoretică şi una orală. Până la urmă, modalitatea de recrutare aparţine reprezentanţilor spitalelor. (...) Am declarat în nenumărate rânduri că nivelul de pregătire a cadrelor medicale lasă de dorit în anumite situaţii”, a spus Pintea.

De asemenea, Sorina Pintea a mai spus că Ordinul Asistenţilor Medicali testează cunoştinţele asistenţilor medicali, iar ministerele doar crează cadrul legal. “Faptul că nu se respectă (n.r. - cadrul legal) categoric va fi sancţionat. Dar nu suntem noi cei care sancţionează”, a mai spus Sorina Pintea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici