- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.01.2019, 12:41)
- Daniela Timofti
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Federaţia Solidaritatea Sanitară: Şpaga din sănătate nu e problema sindicatelor, ci a Guvernului
Federaţia Solidaritatea Sanitară anunţă că şpaga din spitale nu este problema sindicatelor, ci a Guvernului, precizând că scena politică este marcată de lupta împotriva instituţiilor responsabile de sancţionarea corupţiei. Ei spun că eficienţa Guvernului în lupta împotriva mitei este mult diminuată.
Urmărește
468 afișări
Federaţia Solidaritatea Sanitară: Şpaga din sănătate nu e problema sindicatelor, ci a Guvernului
“Preocuparea Ministerului Sănătăţii pentru problema «şpăgilor din sănătate» o considerăm legitimă. Însă, ea nu poate fi redusă la problema plăţilor informale pe care se consideră că le primesc unii dintre salariaţi, aceasta fiind doar o mică parte a problemei. În condiţiile în care scena politică este marcată de lupta împotriva instituţiilor responsabile de sancţionarea corupţiei, scăparea marilor corupţi din politică pârând să fie preocuparea fundamentală a celor aflaţi la putere, este de aşteptat ca autoritatea şi eficienţa Guvernului în lupta împotriva «şpăgilor din sănătate» să fie mult diminuate, «marile şpăgi» (cele care afectează cel mai grav sistemul) fiind de fapt conectate la acest spaţiu al politicii”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Solidaritatea Sanitară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
De asemenea, federaţia anunţă că nu susţine practica plăţilor informale din sistemul sanitar, încurajând respectarea normelor deontologice.
Totodată, Federaţia Solidaritatea Sanitară anunţă că nu are competenţe legale de control şi sancţiune în privinţa plăţilor informale sau a condiţionării actului medical, precizând că apără interesele membrilor de sindicat.
“Singurele organizaţii colective care sunt abilitate legal în privinţa monitorizării şi controlul respectărilor normelor deontologice, respectiv a sancţionării abaterilor de la regulile din domeniu, sunt organismele profesionale. Dacă Ministerul Sănătăţii consideră că aceste organisme nu-şi fac datoria atunci are posibilitatea de a le retrage atribuţiile în domeniu pe care le-a acordat (odată cu dreptul de-a obliga salariaţii la plata unor cotizaţii obligatorii)”, se mai arată în comunicat.
Sindicaliştii consideră că cel mai mare impact negativ asupra pacienţilor şi asupra salariaţilor îl are corupţia dezvoltată în jurul gestionării fondurilor publice din sănătate, ea determinând o continuă diluare a resurselor pentru tratarea pacienţilor.
“Implicarea Federaţiei Solidaritatea Sanitară în problema «şpăgilor din sănătate» este limitată la participarea reprezentanţilor sindicatelor afiliate la comisiile de concurs pentru ocuparea posturilor din unităţile sanitare. (...) şi comisiile de dialog social, consiliile de administraţie şi comitetele directoare”, mai spune comunicatul.
“Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că din strategia de acţiune pentru descurajarea plăţilor informale trebuie să facă parte asigurarea resurselor necesare pentru tratamentul pacienţilor. Reamintim opiniei publice că problema plăţilor informale are două dimensiuni: Problemele deontologice ale câtorva dintre salariaţi. (...) Problemele deontologice ale unora dintre pacienţi sau aparţinători, cel mai adesea prilejuite de insuficienţa resurselor. Unii dintre pacienţi apelează la plăţile informale pentru a obţine prioritate în accesul la resursele medicale, adică pentru a trece „peste rând”, înaintea altor pacienţi”, mai anunţă sursa citată.
De asemenea, sindicaliştii spun că au solicitat Ministerului Sănătăţii o reformă a finanţării sistemului public de sănătate, astfel încât pacienţii să nu mai fie puşi în astfel de situaţii, diminuând astfel şi presiunea asupra salariaţilor.
Totodată, au cerut şi recunoaşterea limitelor resurselor pe care le are la dispoziţie sistemul public de sănătate, pentru a nu genera aşteptări nerealiste în rândul cetăţenilor.
“Federaţia „Solidaritatea Sanitară” consideră că Ministerul Sănătăţii, înainte de a descrie plăţile informale ca fiind un fenomen naţional, este obligat să desfăşoare un studiu temeinic pentru identificarea amplorii problemei. (...) Practica Ministerului Sănătăţii de a indica e-mailurile şi telefoanele primite de reprezentanţii săi ca dovezi ar putea fi contracarată de indicarea discuţiilor pe care noi le avem cu unii dintre membrii noştri care indică absenţa practicii plăţilor informale. Însă, noi ştim că din punct de vedere ştiinţific ambele practici se menţin la nivelul dovezilor anecdotice, nefiind capabile de furnizarea unor dovezi ştiinţifice privind amploarea fenomenului (dovezile ştiinţifice fiind o condiţie obligatorie a oricărei politici publice riguroase)”, se mai arată în comunicat.
Sindicaliştii spun că cercetările desfăşurate de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială Solidaritatea au sugerat absenţa problemei plăţilor informale în cazul salariaţilor din sistemul sanitar românesc care ajung să lucreze în sistemele de sănătate occidentale.
“În aceste condiţii, este evident că problema şpăgilor din sănătate nu este una a salariaţilor din sănătate, ci a modului în care este structurat sistemul. (...) Soluţia problemei n-o constituie demonizarea salariaţilor, ci regândirea sistemului. Or, reforma sistemului de sănătate stă în puterea Ministerului Sănătăţii”, a explicat Federaţia Solidaritatea Sanitară.
Reacţia vine după ce, marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că fenomenul şpăgii este unul de mare amploare în România, precizând că împreună cu federaţiile din sănătate va realiza un plan de măsuri pentru a limita obiceiul de a oferi bani în plic în unităţile spitaliceşti.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe