- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.01.2013, 15:05)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Federaţia "Spiru Haret": Desfiinţarea funcţiilor de educatoare şi învăţător, aberantă
Federaţia "Spiru Haret" consideră că prevederea din Legea educaţiei de eliminare a funcţiilor de educatoare şi învăţător şi înlocuirea cu cea de profesor pentru învăţământul preşcolar şi respectiv învăţământul primar este aberantă, OUG 92/2012 fiind o soluţie provizorie pentru îndreptarea greşelii.
Urmărește
616 afișări
Federaţia "Spiru Haret": Desfiinţarea funcţiilor de educatoare şi învăţător, aberantă (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedinte Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret", Marius Nistor, a precizat, miercuri, într-un comunicat de presă, că Legea educaţiei adoptată în mandatul lui Daniel Funeriu a eliminat funcţiile de educatoare şi învăţător, înlocuindu-le cu cele de "profesor pentru învăţământul preşcolar" şi, respectiv, "profesor pentru învăţământul primar".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Motivul principal al adoptării Ordonanţei de Urgenţă 92/2012 îl constituie imposibilitatea reală a punerii în practică a unor prevederi din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, a arătat Marius Nistor.
"Aşa cum am semnalat şi la momentul adoptării Legii educaţiei, F.S.I. «Spiru Haret» consideră total aberantă desfiinţarea acestor funcţii didactice, în condiţiile în care în sistemul de învăţământ preuniversitar funcţionează, în prezent, aproximativ 14.300 de educatori şi 28.500 de învăţători", a spus Marius Nistor.
Liderul sindical a precizat că experienţa unui an de aplicare a "Legii Funeriu" a demonstrat încă o dată că disciplinele didactice, pedagogice şi practica de specialitate pe care un elev le asimilează în cei patru sau cinci ani de pregătire într-un liceu pedagogic nu pot fi înlocuite cu competenţele pedagogice, teoretice şi practice dobândite pe parcursul unui ciclu universitar de licenţă.
"Este adevărat că Legea educaţiei naţionale crease posibilitatea echivalării studiilor, dar realitatea a demonstrat că nu toţi învăţătorii sau educatoarele se încadrau în dispoziţiile referitoare la echivalări sau nu aveau posibilitatea de a face demersurile educaţionale şi formale necesare pentru a deveni profesori", a mai spus liderul sindidcal.
Nistor a precizat că aplicarea prevederilor legale ar fi avut drept consecinţă concedierea tuturor învăţătoarelor şi educatoarelor cu studii neechivalate, deoarece funcţiile pe care erau încadrate nu mai erau reglementate de lege.
Astfel, prin adoptarea OUG 92/2012, Ministerul Educaţiei a găsit o soluţie de compromis pentru rezolvarea situaţiei, apelând şi la consultarea organizaţiilor sindicale, a mai spus liderul Federaţiei "Spiru Haret".
În acest fel au fost reintroduse funcţiile de educatoare şi învăţător, astfel încât cadrele didactice aflate în această situaţie "să nu se teamă pentru posturile lor şi să nu existe posibilitatea de a fi îndepărtate din sistem".
Potrivit textului ordonanţei, aceste cadre didactice au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile pe care le ocupă în învăţământul preşcolar şi în cel primar, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult şase ani de la intrarea în vigoare a actului normativ.
"Ministerul Educaţiei Naţionale a optat pentru cele două condiţionări (absolvirea studiilor universitare de licenţă şi termenul de «6 ani»), în urma avizelor pe care era obligat să le obţină de la celelalte ministere implicate, astfel ca ordonanţa să poată fi adoptată", a mai arătat Nistor.
Federaţia "Spiru Haret" consideră că această soluţie este una de compromis şi ar trebui să aibă un caracter tranzitoriu, singura modalitate de îndreptare a aberaţiilor din actuala lege a educaţiei fiind adoptarea unui nou cadru normativ, care să se bazeze pe o analiză reală, completă şi coerentă a realităţilor din sistemul de învăţământ preuniversitar, a adăugat liderul sindical.
Ordonanţa prin care educatorii şi învăţătorii sunt obligaţi să urmeze studii superioare va trebui modificată în Parlament, pentru că a creat deja o tensiune în sistem, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele FSLI, Simion Hancescu, precizând că sunt vizaţi între 22.000 şi 25.000 de dascăli.
În opinia liderului sindical, OUG 92/2012 ar trebui modificată astfel încât să se aplice celor care urmează să intre în sistem.
"Am vorbit şi cu doamna Andronescu şi formularea e nefericită. Trebuie găsită în Parlament o altă formulă, fie pentru cei care vor să intre în sistem să se ceară studii superioare, fie să se stabilească că cei care nu au studii superioare vor fi plătiţi la nivel de studii medii. Dacă nu s-ar reveni asupra acestui lucru ar fi o greşeală imensă. Refuz să cred aşa ceva. Sunt oameni performanţi care au scos generaţii şi generaţii. Sunt oameni care au făcut liceul pedagogic, dascăli adevăraţi", a mai spus Hancescu.
El a precizat că în sistem ar fi între 22.000 şi 25.000 de cadre didactice fără studii superioare, iar plecarea lor "ar fi un dezastru".
OUG 92/2012 privind luarea unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării a fost aprobată în 18 decembrie şi publicată în Monitorul Oficial o zi mai târziu.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe