Federaţia TESA cere MS rediscutarea cazurilor de spitale desfiinţate acolo unde sunt proteste

Federaţia Naţională a Sindicatelor TESA face apel la Ministerul Sănătăţii să reconsidere toate cazurile unde există proteste şi reacţii negative ale comunităţilor locale faţă de desfiinţări, comasări sau transformări de unităţi sanitare în cămine de bătrâni.

Urmărește
8 afișări

Federaţia apreciază ca extrem de grave cazurile de deces a două persoane din judeţele Vâlcea si Constanţa, ca urmare a problemelor generate de desfiinţarea unor unităţi sanitare. Cele două cazuri confirmă, din păcate, semnalele de alarmă trase de către sindicate, conform cărora acest tip de desfiinţări, comasări sau transformări pot avea consecinţe dintre cele mai triste în sistemul sanitar românesc, potrivit unui comunicat de vineri al organizaţiei sindicale.

TESA precizează că pe lista neagră a desfiinţărilor, comasărilor sau transformărilor de unităţi sanitare au ajuns şi spitale indispensabile pentru anumite comunităţi locale sau unităţi sanitare în care au fost investite fonduri importante pentru modernizare. Măsurile grăbite de desfiinţare a unor astfel de unităţi sanitare nu au fost bine fundamentate şi sunt de natură să afecteze grav asistenţa medicală locală, dar şi situaţia locurilor de muncă din zonele respective, se arată în comunicat.

Federaţia TESA consideră că aceste cazuri trebuie categoric rediscutate, mai ales în acele situaţii în care comunităţile locale şi autorităţile locale se implică şi au reacţionat în sprijinul spitalelor, fiind dispuse să se aşeze la masa dialogului pentru găsirea unor soluţii de salvare a spitalelor respective. "Suntem convinşi că se pot găsi soluţii aşa cum s-a reuşit la Mangalia şi Abrud, în urma argumentaţiei logice, reacţiei unitare a sindicatelor, a salariaţilor, dar şi a comunităţii şi autorităţilor locale", potrivit sindicaliştilor.

Aceştia sunt dispuşi să se implice în aceste cazuri, să ajute la demararea unor noi negocieri şi să joace rolul unui mediator între sindicatele locale TESA, spitale, autorităţi locale (primării, Consilii Judeţene) şi Ministerul Sănătăţii, pentru schimbarea deciziilor în unele favorabile comunităţilor locale.

"În viziunea noastră, conceptul descentralizării în sistemul sanitar ar trebui să se manifeste prin apropierea spitalelor de oameni şi nu prin depărtarea de aceştia şi de comunităţile locale. Nu credem că soluţia pentru restructurare este abandonarea asistenţei medicale locale, ci din contră apreciem că susţinerea şi modernizarea unităţilor sanitare la nivel local este ţelul pe care trebuie să-l atingă România în domeniul sanitar", potrivit sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici