- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Federaţiile din învăţământ amână negocierea contractului colectiv de muncă
Federaţiile din învăţământ au amânat, din nou, miercuri, negocierea contractului colectiv de muncă, până la eliminarea din ordonanţa privind reducerea sporurilor a dispoziţiilor care afectează drepturile elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice.
Preşedintele FSLI, Aurel Cornea
Reprezentanţii profesorilor susţin că acest act normativ nu se poate aplica, deoarece "lezează drepturile salariaţilor din învăţământ".
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat că această ordonanţă de urgenţă a Guvernului interzice acordarea salariului de merit, a sporului pentru ore suplimentare, a sporului pentru condiţii vătămătoare şi a oricăror premii - premiul lunar din suma de 2 la sută din fondul de salarii, premiile speciale acordate din venituri proprii - cu excepţia premiului lunar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Liderul FSLI a subliniat faptul că această ordonanţă abrogă unele acte normative care conţin prevederi speciale pentru sistemul de învăţământ, cum ar fi decontarea navetei pentru elevi şi personalul didactic, dreptul elevilor de a beneficia de personal didactic specialzat pentru predarea orelor de educaţie fizică.
Cornea a mai spus că prin ordonanţa respectivă se acordă discriminatoriu ajutorul financiar pentru achiziţionarea de cărţi şi de programe educaţionale pe suport electrononic, respectiv 100 de euro.
Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că această ordonanţă încalcă unele legi organice care acordă drepturi salariale salariaţilor din sistem, cum este de exemplu statutul personalului didactic care prevede acordarea salariului de merit. De acest drept beneficiază numai 15 la sută din cadrele didactice, acesta acordându-se pe criterii de competenţă, prin concurs.
Reprezentanţii sindicaliştilor din învăţământ spun că vor relua negocierile în momentul în care Comisia de lucru de la Ministerul Muncii va începe să discute despre un nou proiect de ordonanţă privind reducerea sporurilor pentru bugetari, dar subliniază că profesorii nu pot renunţa la astfel de drepturi salariale care sunt prevazute de legi speciale.
Reprezentanţii mai multor confederaţii sindicale au stabilit, marţi, la întâlnirea cu ministrul Muncii, Marian Sârbu, ca, până pe 15 martie, să propună soluţii pentru redactarea unui nou proiect de ordonanţă de urgenţă privind reducerea sporurilor şi a indemnizaţiilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO